Al Horford i Džoel Embid (©AFP)
Al Horford i Džoel Embid (©AFP)

Al Horford - specijalista za zaustavljanje MVP-a

Vreme čitanja: 2min | pon. 15.05.23. | 13:37

Diskretni heroj Boston Seltiksa kroz čitavu seriju mučio i neutralisao najkorisnijeg igrača NBA lige, Džoela Embida

Jedna od glavnih tema u seriji između Filadelfije i Bostona u drugoj rundi Istoka je bila da li će veteran Kelta moći da uspori Džoela Embida, MVP-a NBA lige. Ne samo da ga je zaustavio, nego ga je skoro u potpunosti zaključao.

U ovoj seriji istaklo se nekoliko igrača koji su doneli prevagu Seltiksima. Naravno u prvom planu je superzvezda Džejson Tejtum koji je ubacio 51 poen i presudio Siksersima. U drugom planu su ostali igrači tima iz Masačusetsa, a među njima se istakao upravo Veliki Al Horford sjajnim defanzivnim performansom od prvog do poslednjeg meča, a pogotovo u majstorici.

Izabrane vesti

Dominikanac koji ima 36 godina je kroz celu polufinalnu seriju Istočne konferencije odigrao izuzetnu odbranu na Embidu. Nije mu dozvolio da bude agresivan i da nametne svoju dominaciju koju je imao kroz čitav tok osnovnog dela sezone. Veteran je bio ključni deo pobede Kelta u sedmoj utakmici. Embid je protiv tima iz Nove Engleske ubacio samo 15 poena, uz očajne procente šuta (5/18 iz igre), a pet poena postigao je sa linije penala.

Delovao je centar Seltiksa samouvereno protiv najboljeg igrača Filadelfije. Tome svedoči i činjenica da je nekoliko puta uspeo da izblokira šut kamerunskog košarkaša. Pritom je potpuno kontrolisao skok jer je završio meč sa deset uhvaćenih lopti, a Embid je u napadu ugrabio samo jednu. Nije tu Horford stao, imao je i dve ukradene lopte koje su dodatno poljuljale napad i sigurnost igrača Siksersa.

Horford se nametnuo kao neko ko u direktnim duelima sa Embidom može da bude ključni šraf Seltiksa i da odbranom odluči utakmicu. Tome i svedoči njegova izjava posle sedmog susreta.

"Pokušao sam da otežam stvari koliko sam mogao. Razumeo sam da u ovoj seriji nije toliko bitno šta radim u napadu, već šta mogu da uradim u odbrani."

Doprinos dominikanskog centra ne može da se meri samo statistikom. Jedino kroz njegovo zalagnje, odbranu i shvatanje zadataka koju mu je dao trener Džo Mazula može da se razume koliko je značajan za jednu od najjuspešnijih ekipa u istoriji najkvalitetnije košarkaške lige na svetu.

Pred Seltiksima i Horfordom predstoji novi izazov. U finalu Istoka igraće protiv ekipe Majami Hita predvođene Džimijem Batlerom. Iskusni centar će i ovde imati zadatak da izbaci iz igre još jednu sjajnu peticu, Bema Adebaja. Sigurno posle ovakve vrhunske defanzivne partije veteran ima veliko samopouzdanje i probaće opet da nametne svoje defanzivno prisustvo protiv mlađeg igrača tima sa Floride.

Piše: Nikola TRBOJEVIĆ


tagovi

Al HorfordDžoel EmbidBoston SeltiksFiladelfija Seventisiksers

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara