Nemanja Nedović (Foto: MN Press)
Nemanja Nedović (Foto: MN Press)

Alba više nije bauk, Zvezda na pogon bekovske linije do prekopotrebnog trijumfa

Vreme čitanja: 4min | čet. 14.12.23. | 20:45

Prilično rutinska pobeda crveno-belih, da se na pravi način zaleče rane posle neslavne turneje po Španiji

Nije Crvena zvezda bila na 100 odsto protiv poslednjeplasiranog tima Evrolige. Nije ni morala da bude. Tražila je recept u prvoj četvrtini, počela da podiže nivo odbrane u drugoj, a onda u trećoj potpuno slomila otpor berlinske Albe u prilično ispunjenoj Štark areni. Poslednja četvrtina bila je klasično odrađivanje posla, pa je na kraju upisan prekopotreban trijumf - 85:71.

Pobeda nosi prefiks "prekopotreban" najpre jer je prekinut negativan niz sa nemačkim timom u Evroligi od osam godina bez trijumfa kod kuće. A potom i zato što je Zvezda izgledala prilično sigurno iako se našla pod velikim pritiskom posle serije tesnih poraza na gostovanjima i načina na koji je izgubila mečeve u Valensiji i Vitoriji minule sedmice. Čini se i da je Albu savladala na idealan način, jer crveno-beli tim nije morao da radi u punoj brzini do poslednjeg trenutka susreta, već je u daleko opuštenijem ritmu stigao do cilja. Posle susreta sa ekipom Izraela Gonzalesa, tim sa Malog Kalemegdana ima učinak 5-9, predao je i titulu najradije viđenog gosta Nemcima (0-8 na strani) i podigao samopouzdanje. Zaključak je jednostavan - veoma važna pobeda.

Izabrane vesti

Iako je pred susret u centru pažnje bio okršaj centara, kao najkorisnijih igrača Zvezde i Albe ove sezone, bekovska linija srpskog šampiona je odradila strašan i ključan posao. Nemanja Nedović je na kraju bio najefikasniji sa 20 poena, a sa pet asistencija sakupio je i indeks 24, za zvanje igrača utakmice.

U stopu ga je pratio Rokas Giedraitis, koji je očigledno uhvatio dobar pravac posle odličnog izdanja u Vitoriji (24 poena). Večeras je stao na 19 poena, ali je za tri šutirao 3/4, uhvatio i pet skokova za indeks 23. Miloš Teodosić je još jednom svoj posao odradio veoma dobro, ubacio 12 poena, podelio pet asistencija, ukrao dve lopte i uhvatio četiri skoka za indeks 19. Zahvaljujući seriji trojki u finišu, Dejan Davidovac je takođe stigao do dvocifrenog učinka sa 10 poena. Šabaz Nejpir je stao na devet poena, uz tri asistencije i dve ukradene lopte, ali se stekao utisak da je odigrao sa nešto više hrabrosti i samopouzdanja nego na nekim prethodnim mečevima.

U poraženom sastavu je najbolji igrač i strelac Johanes Timan zaustavljen na 12 poena, najefikasniji je bio Luis Olinde sa 13 (ponajviše zbog poena u završnici, kada je pitanje pobednika bilo rešeno), dok je dvocifren sa 10 poena bio i Jani Vecel.

Od starta se igrali prilično otvoreno. Zvezda je pronalazila željeni prostor u napadu i dobro ga koristila. Najpre preko centara, Mitrovića i Bolomboja. Ipak, problem je bio što nije uspevala da se odbrani. Nije Alba imala jednog raspoloženog ofanzivca, ali je imala protok lopte na polovini domaćeg tima i poput crveno-belih, dolazila do dobrih rešenja. A bilo je i ofanzivnih skokova (četiri). Ipak, Sferopulosova ekipa je održavala prednost i prvi odmor dočekala sa 25:22. Možda je malo mrlju bacio i drugi faul Mitrovića u smiraj deonice i to sviran u napadu, jer je od starta bio jedan od najboljih na parketu, pa je bilo jasno da neće mnogo igrati u drugoj deonici.

Videlo se i krajem prve četvrtine da je Teodosić dobro raspoložen. Ubacio je trojku, dao lep alej-up pas za Giederaitisa, ali je i izgarao u odbrani, upisao dve krađe za nekoliko minuta. Iako je bio najstariji na parketu, igrao je sa najviše elana. A onda je novom trojkom na startu druge četvrtine još jednom pokazao da bi ovo moglo da bude njegovo veče. Pa onda nova ukradena, koju trojkom ukrašava Giedraitis i konačno je Zvezda dobila malo prostora za disanje (31:22). Napad je odrađivao odličan posao, ali je odbrana uporno krvarila i gosti su se držali. Napravili su seriju 12:4 i ponovo uhvatili priključak (35:34).

Raspucali su se potom Giedraitis i Nedović, pa su sa po pet vezanih poena doneli Zvezdi nešto osetniju prednost. Naravno, zasluge idu i čvršćoj odbrani, crveno-belog tima, pa se u poslednji minut prvog poluvremena ušlo sa 51:41 na semaforu, da bi se na odmor otišlo sa 51:42 u korist srpskog šampiona.

Zvezda je u prvom poluvremenu imala najviše problema sa ofanzivnim skokom protivnika i odmah na startu treće deonice se videla velika želja crveno-belih da se poprave i u tom segmentu, što je rezultiralo boljom kontrolom defanzivnog skoka. Na drugoj strani parket su Giedraitis i Nedović nastavili sa dobrom igrom, pa je očas prednost narasla na 15 poena (57:42). Tek sredinom četvrtine nemački tim je uspeo da zaustavi krvarenje sa četiri vezana poena Vecela, ali Zvezda je održavala prednost bez većih problema. Štaviše, posle par dobrih poteza Nejpira, uvećala je suficit na 71:53 pred poslednjih 10 minuta.

Bilo je već prilično jasno da Alba nema snage, ni kvaliteta da se vrati u meč. Sferopulosova ekipa se zato možda malo i opustila, pa je dozvolila rivalu da ublaži zaostatak. Ipak, da ne bude nikakve brige, postarao se Davidovac sa tri vezane trojke, pa je Zvezda na ulasku u poslednjih pet minuta prvi put povela i sa plus 20 (82:62). Sve je bilo jasno u Areni. Slavlje je moglo da počne.

Uskoro opširnije...

EVROLIGA - 14. KOLO

Četvrtak

Crvena zvezda - Alba 85:71

/Nedović 20 - Olinde 13/

Žalgiris - Partizan Mozzart Bet U TOKU

Makabi - Efes U TOKU

Baskonija - Virtus Bolonja U TOKU

Real Madrid - Bajern U TOKU

Asvel - Panatinaikos U TOKU

Petak

18.45 (1,70) Fenerbahče (15,00) Monako (2,40)

20.15 (1,20) Olimpijakos (19,00) Valensija (5,50)

20.30 (1,25) Barselona (17,00) Olimpija Milano (4,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaAlba BerlinNemanja NedovićRokas Giedraitis

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara