Johanes Timan - jedan od retkih koji su ostali (©Starsport)
Johanes Timan - jedan od retkih koji su ostali (©Starsport)

Albatrosi ponovo uče da lete: Stvara se novi tim u Berlinu, prvo pojačanje novajlija iz Razvojne lige

Vreme čitanja: 3min | sre. 19.07.23. | 17:56

Čini se da će najtrofejniji nemački klub teško uspeti da se nosi sa konkurencijom u Evroligi, ali ne odustaje od svoje filozofije

Imala je Alba sezonu za zaborav. Završila sezonu u Evroligi kao 16, sa samo 11 pobeda (23 poraza), u nemačkom plej-ofu ispala već u četvrtfinalu od Ulma, koji je potom i osvojio titulu. Zato su u Berlinu rešili da značajno izmene tim i većina nosioca je već dobila voljno. Velikom broju igrača je istekao ugovor, neki su već pronašli nova utočišta, a tek su počele da pristižu zamene. Sudeći po prvim potezima, Izrael Gonzales bi mogao da ima vrlo neiskusan sastav na raspolaganju.

Nakon što je 22-godišnji plejmejker Žiga Samar vraćen sa pozajmice u Hamburgu, produžen je ugovor 23-godišnjem Jonasu Matiseku, a sada je stiglo praktično prvo pojačanje: trogodišnju saradnju parafirao je 26-godišnji krilni košarkaš iz SAD, Džastin Bin. Biće mu naredna sezona prva u Evropi.

Izabrane vesti

Bin je četiri godine proveo igrajući koledž košarku za Juta Stejt, nije izabran na NBA draftu 2022, pa se kalio u Razvojnoj ligi nastupajući za Memfis Hasl. Ovog leta je pokušao da se izbori za mesto u rosteru Boston Seltiksa tokom Letnje lige, ali nije uspeo da se nametne. Beležio je 7,8 poena, 3,8 skokova, uz 46,2 odsto preciznosti van linije 6,75 tokom pet nastupa u Las Vegasu.

Dakle, Bin je velika nepoznanica, te tako postoji mogućnost da oduševi i bude novi interesantan "izum" Albe, ali s ozbirom da je veliki broj igrača već skinut sa tržišta, timu iz Berlina ostaje sve manje prostora da se naoruža neophodnim iskustvom kako bi bio konkuretan u Evropi.

Jer otišli su nosioci igre iz minule sezone, počevši od iskusnog Luka Sikme (Olimpijakos) oko kojeg se mnogo toga vrtelo prethodnih šest godina u nemačkoj prestonici. Sidro je digao i Džejlin Smit, reprezentativac Maodo Lo se posle tri godine seli u Milano, Tamir Blat je u Makabiju, Jovel Zusman se takođe vraća u domovinu kako bi pojačao Hapoel Jerusalim. Ugovor je istekao i Luisu Olindeu, spominje se da bi mogao da dobije i NBA ponudu, a slobodni igrači postali su i Markus Erikson, Ben Lamers i Krist Kumađe.

Tim trenutno broji devet igrača, od kojih se samo za Johanesa Timana i Tima Šnajdera može reći da imaju solidno iskustvo na najvišem nivou. Ostatak su igrači koji tek treba da se dokazuju na najvećoj kontinentalnoj pozornici, računajući i Janija Vecela koji je odigrao tek nešto više od sezone na Starom kontinentu.

Uz pomenute Matišeka, Šamara i novajlije Bina, tu su još Mate Delov, Krešimir Nikić, kao i Gabrijele Pročida od kojeg se sigurno mnogo očekuje.

Naravno, ima još vremena da Alba dovede nekoliko proverenijih igrača koji bi pokazali put mlađima i pomogli ekipi da ostane konkurentna, ali sve je manje opcija, a prvi potezi uprave ne ukazuju na previsoke takmičarske ambicije. Makar ne u Evroligi.

Tim iz Berlina ima dvogodišnju licencu, jasno je da je nemačko tržište bitno za elitno takmičenje, ali Alba je na takmičarskom planu bila daleko od plej-ofa u poslednje tri sezone, ne računajući prekinutu zbog pandemije virusa korona. U minuloj je završila treća otpozadi, pre toga je zahvaljujući suspenziji ruskih timova bila na dve pobede od doigravanja, a u prvoj godini posle pandemije je sa učinkom 12-22 sedela na 15. mestu.


tagovi

Alba BerlinIzrael Gonzalez

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara