Aleksandar Đorđević (©MN press)
Aleksandar Đorđević (©MN press)

Aleksandar Đorđević: Biće mnogo emocija protiv Srbije, iste moram da potisnem na terenu

Vreme čitanja: 3min | čet. 24.08.23. | 15:32

"Trudiću se da radim kao profesionalac. Srbija je jedna od najboljih ekipa na turniru, mnogo iskustva, kvaliteta, nogu... Igrali smo protiv Srbije nedavno, videli smo kakav je rival. Znamo šta treba da promenimo kako bismo se takmičili", kaže selektor Kine

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

Svako ko je bio na Mundobasketu u Kini 2019, seća se poslednje konferencije za novinare Aleksandra Đorđevića kao selektora Srbije i koliko je snažnu poruku poslao pre nego što je definitivno napustio klupu. Četiri godine kasnije, sećanja naviru, gotovo sve izgleda kao tada, uz jednu bitnu razliku - Saša Đorđević je danas u crvenoj trenerci reprezentacije Kine.

Izabrane vesti

Dočekao je sa osmehom srpske novinare u Manili, pozdravio se i prozborio nekoliko reči, pre nego što se uputio za sto i otvorio konferenciju za novinare pred duel sa svojim sunarodnicima, od čega je neke od njih vodio do srebrnih medalja prethodnih godina... Danas sa potpuno novim timom želi da nadigra Srbiju (subota, 14.00) i dogura što dalje pošto se na horizontu gleda ka Olimpijskim igrama u Parizu...

“Osećamo se dobro, lepo smo dočekani od strane filipinskog naroda. Želim da zahvalim svima ne lepom dočeku. Otkako smo izašli iz aviona sve je bilo lepo. Velika čast da budem selektor Kine, sa velikim poštovanjem gledamo i prema Mundobasketu“, otvorio je konferenciju Đorđević.

Dosta toga se promenilo u ekipi pred Mundobasket, pripreme su bile intenzivne...

“Od prvog dana ovi momci na čelu sa našim kapitenom dočekali su mene i moj tim otvorenih ruku. Hvala celoj federaciji i Jao Mingu na tome što su na prihvatili. Svi smo od prvog dana radili maksimalno ozbiljno, radimo sve da izvučemo maksimum iz Kine u ovom trenutku“.

Za Đorđevića utakmica sa Srbijom biće posebna...

“Čast mi je da budem na parketu i budem selektor Kine protiv svoje zemlje. Biće mnogo emocija, ali kao što sam mnogo puta rekao, emocije moraju da se potisnu u ovakvim situacijama. Trudiću se da radim kao profesionalac. Srbija je jedna od najboljih ekipa na turniru, mnogo iskustva, kvaliteta, nogu... Igrali smo protiv Srbije nedavno, videli smo kakav je rival. Znamo šta treba da promenimo kako bismo se takmičili“.

KVOTE - NAJVIŠE SKOKOVA U REPREZENTACIJI!

Interesovalo je kolege iz Kine zašto nema nekih igrača koji su bili ranije u reprezentaciji?

“Imali smo dosta igrača, ovde mogu da igraju samo 12 njih. Želimo da predstavimo Kinu na najbolji mogući način“.

Kini nedostaje “mesa“ u reketu gledajući roster, pa je kineske novinare zanimalo da li očekuje od nekoga da istupi i popuni mesto...

“Kao što volim da kažem, ovo je velika scena, svaki igrač ima šansu da odigra veliku utakmicu. Atletski deo košarke je jako bitan, mnogo menja toga u košarci. Ako vidimo kakvi su rosteri najboljih timova, ima mnogo visokih, snažnih igrača. To želimo i mi, jer nam je to jako potrebno. Ne želim da izdvojim pojedinca ili poziciju, već da kao tim uradimo sve što možemo“.

A, šta je selektoru Đorđeviću bitno da vidi kod svoje ekipe?

“Biti miran, uživati u igri i pokazati ono najbolje od sebe. Možda smo dosad ovog leta bili malo zastrašeni veličinom protivnika, sada stvarno želim da uživamo. Kada govorimo o prioritetima, dodaje se pritisak na ekipu, a mi želimo da ga se rešimo“.

Kina je, poput ostalih, došla u Manilu sa idejom da obezbedi plasman na Olimpijske igre, a konkurencija su Filipini, Iran, Jordan...

“Jedino što možemo je da igramo najbolje što možemo svaku narednu utakmicu. Ovde ima mnogo dobrih timova, svima je verovatno cilj isti – da se kvalifikuju za Olimpijske igre. To je najbolja stvar koja postoji, da predstavlja svoju zemlju na Igrama. Pričamo i razmišljamo o tome, ali videćemo kako će stvari da se razvijaju. Na ovakvim takmičenjima biće potrebno mnogo sreće, da se kockice slože kako treba. Nekada u tome uspete, nekada ne, nikada ne možete da predvidite ovakve stvari“.

Analizirao je srpski stručnjak kompletnu grupu i gde vidi Kinu u poređenju sa ostalima...

“Sve su to dobre ekipe, jaki rivali. Mi želimo da budemo pravi rivali za sve njih. Sudan dolazi sa visokom, snažnom ekipom i ne iznenađuje me to što su se kvalifikovali. Portoriko je uvek tvrd kamen, istorijski gledano. Pamtim kada smo kao Jugoslavija osvajali zlato, ali gubili od Portorika... Ali, najviše razmišljam o nama i kako ćemo mi da se pokažemo“.


tagovi

Aleksandar Đorđevićkošarkaška reprezentacija KineMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara