Aprilski kraj Martovskog ludila: Savršeni Bejlor ili savršena sezona Gonzage

Vreme čitanja: 4min | pon. 05.04.21. | 19:27

Noćas u 03.20 finale NCAA

Korona virus je prekinuo tradiciju po kojoj je dan velikog finala NCAA slobodan za NBA igrače, ali nije uspeo, kao prošle sezone, da odloži košarkaški najgledaniji meč u američkoj košarci, koji je decenijama znao da zakuca desetine miliona gledalaca ispred TV ekrana, a poslednjih godina i uz razne druge elektronske uređaje. Tako će biti i noćas u 03.20 časova po srednjevropskom vremenu, kada će na vrhunsku Martovske groznice (iako je 6. april) dva najbolja koledž tima, Gonzaga i Bejlor, odlučivati o novom šampionu u Diviziji NCAA 1.

Gonzaga sa besprekornim skorom potvrdil jea, bar do finala, procene stručnjaka koju su od od prvog do poslednjeg ponedeljka, neposredno pred početak Martovskog ludila, videli kao prvog favorita, što se nije desilo još od generacije Djuka iz sezone 1991-1992. Nalazi se na 40 minuta od ulaska u društvo od samo sedam ekipa iz četiri fakulteta koje su sezonu završile sa titulom bez poraza, što je posledna učinila Indijana Bobija Najta 1976. godine.

Izabrane vesti

Međutim, studente Marka Fjua koje su Dru Timi u regularnom delu (postavio se za faul u napadu) i Džejlen Sags trojkom sa gotovo pola terena uz zvuk sirene za kraj produžetka, spasavali u epskom polufinalu protiv UCLA (93:90), do prve titule fakulteta i u istoriji države Vašington, deli najteži korak ne samo zbog veličine uloga, već i kvaliteta rivala.

Naime, ekipa Skota Drua, koja se tokom sezone mučila sa korona virusom, što je, mnogi će protumačiti onemogućilo da kao rival do finala stigne bez poraza (27-2) svu silinu pokazala je kada je bilo najvažnije. Pred neverovatnom spoljnom osovinom, Džeredom Batlerom (16,6 p, 2,9 sk, 4,7 as, 2,0 uk), Dejvion Mičelom (14,0 p, 2,6 sk, 5,6 as, 1,9 uk), Mejsiom Tigom (15,7 p, 4,0 sk, 1,0 as) i Adamom Flegrelom (9,0 p, 2,3 sk, 1,4 as), uz značajnu podršku u izuzetno pokretnoj visokoj liniji, Marku Vajtelu (5,6 p, 8,6 sk, 1,3 as, 1,1 uk), Metju Mejeru (8,3 p, 3,8 sk, 1,0 as, 1,2 uk) i Džonatanu Čačumi (6,4 p, 5,1 sk) redom su padali svi rivali na NCAA turniru, pa i Hjuston u polufinalu (78:59). Toliko hvaljena odbrana Puma razbijena preciznim šutevima sa distance i poludistance, dok je napad Hjustona, kao i prethodnih rivala Bejlora u Indijanapolisu, ostao na ispod 60 poena.

Upravo taj segment će biti važan za Medvede, jer bez obzira na ofanzivnu potentnost koja je najslikovitije izražena u proseku od 10,1 trojki po meču, uz fantastičan prosek uspešnosti (42 odsto), noćas očekuje duel sa najboljim napadom u NCAA koji postiže skoro 92 poena po meču, uz šut iz igre od 55 odsto!

Džejlen Sags (14,1 p, 5,5 sk, 4,6 as) koji će zbog trojke protiv UCLA verovatno jednog dana dobiti i ulicu u Spokenu, odavno je u notesima NBA timova i izvesno je da će mu finale biti poslednji meč u koledž karijeri jer ga svi videli uskoro u NBA kao što je on video da će lopta od tablu da se "slije" u koš. Ali, daleko od toga da se ekipa trenerskog maga Fjua koji je sa prvim saradnikom Tomijem Lojdom usred "nedođije" na severozapadu SAD izgradio košarkaški centar od koga već godinama zaziru svi, oslanja samo na njega.

Iako Sags, zatim Kori Kispert (18,8 p, 5,0 sk, 1,0 as), Džoel Ajaji (12,2 p, 7,0 sk, 2,2 as, 1,1 uk) koji je odigrao utakmicu koledž karijere u polufinalu i Endrju Nebhard (9,2 p, 2,3 sk, 4,4 as) imaju prilično mirnu ruku u šutevima za tri poena, drugu najmirniju u NCAA (37,2 odsto), upravo iza poslednjeg rivala na putu do titule, igra Buldoga zapravo mnogo toga zavisi od njihovog centra moći Drua Timija (19,2 p, 7,1 sk, 2,3 as). Momak za čiji stil bi neko neupućen u košarkaška doešavanja, a koji više prati muzička, rekao da "šeta" između Džejmsa Hetfilda iz mlađih dana i Lemija Kilmistera, zapravo gaji stil stare, zašto ne reći prave centarske škole košarke. Ne oslanja se samo na "pomoć prijatelja", odnosno da pošto mu saigrači kao na tacni serviraju loptu, zakuca je u koš, nego masteralno gradi pozicije ne samo sa sebe već i za ostatak tima.

Ukoliko Bejlor uspe njega da svede začajno iznad proseka, odnosno ukoliko savršeno odigra odbranu, biće blizu koledž trona na kome je stajao samo Teksas Vestern od teksaških ekipa. Ukoliko ne, onda će Gonzaga, posle toliko godina obigravanja oko vrha kome je bila blizu i 2017. kada je izgubila finale, konačno osvojiti titulu. I to sa savršenim skorom...


tagovi

NCAAmartovsko ludiloFajnal for

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara