Gilbert Arenas (Screenshot - Youtube.com)
Gilbert Arenas (Screenshot - Youtube.com)

Arenasov plan za "spas" NBA lige: Rešite se Evropljana, ne igraju odbranu

Vreme čitanja: 2min | sub. 02.03.24. | 16:17

"NBA je umanjila agresivnost u igri kako bi se otvorila ka Evroligi", dodaje bivši košarkaš

I dok je stav većine košarkaških stručnjaka i analitičara da Evropljani umećem i kvalitetom polako preuzimaju primat i u NBA ligi, Gilbert Arenas ima drugačije mišljenje. Prema njegovim rečima, liga praktično propada jer glavnu reč vode igrači sa Starog kontinenta.

Činjenica je da odavno nije jedna sezona bila efikasna kao tekuća i da je dvocifren broj poena postao misaona imenica u najjačoj konkurenciji na svetu. Čak je i jedan od najviših funkcionera libge, bivši NBA as Džo Dumars, nedavno istakao da će biti razgovora na tu temu, kako bi utakmice bile čvršće, borbenije i interesantnije. Evropski igrači su definitivno među "krivcima" za skok efikasnosti, ali ne zbog razloga koje Arenas navodi.

Izabrane vesti

Bivši košarkaš Vašington Vizardsa, poznat i po čuvenom vađenju pištolja u svlačionici zbog kojeg je dugo bio suspendovan i praktično se nikada nije košarkaški oporavio, tvrdi da bi trebalo smanjiti broj igrača s ove strane Atlantika u SAD, jer ne igraju odbranu. A da nije možda zbog toga što su kvalitetniji, bolje košarkaški obrazovani, veštiji i generalno bolji od konkurencije?

"Rešite se svih Evropljana", oštro je poručio Arenas na sopstvenom podkastu, u društvu još jednog bivšeg NBA igrača Kenjona Martina, koji je prasnuo u smeh.

Nije reakcija prisutnih sputala Gilberta, nastavio je svoju priču.

"Na koledž se ide da bi se naučila odbrana. Na koji koledž idu Evropljani? Nisu atlete, spori su, ne skaču... Rupa su u odbrani. Ima ih 150 u ligi danas, a nema nijednog vrhunskog defanzivca među njima. Osim Rudija (Gobera prim. aut) i Grik frika (Janis Adetokunbo prim. aut). Svi ostali su ofanzivni igrači, nisu defanzivci, zar ne?" zapitao se Arenas.

Izgleda da se košarka uči samo na američkim koledžima, prema Arenasovim rečima. Evropljani koji nisu imali privilegiju da tamo studiraju se, kako kaže, ne bave defanzivom. Samo, kako to da svi igrači koji su iskusili i NBA i Evroligu ističu da je daleko teže postizati poene na evropskim terenima? No, Arenas je nezadrživ.

"NBA je umanjila agresivnost u igri kako bi se otvorila ka Evroligi. U početku kada su dolazili, bilo im je teško. Nisu uspevali da izdrže, pa su ublažili pravila. Nisu to uradili zbog Amerikanaca, već kako bi se postali internacionalci. Pa posle kad kažu da će Evropljani držati glavnu reč u narendih pet godina, zašto mislite da je tako? Više trojki, više dodavanja. To nije naša liga, to je evropski stil", zaključio je Gilbert Arenas.



tagovi

Gilbert Arenas

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara