Ergin Ataman (©MN Press)
Ergin Ataman (©MN Press)

Ataman: Vasi nisam rekao da uzme šut, pustio sam ga da sam izabere

Vreme čitanja: 3min | pet. 20.05.22. | 13:49

“Real je veliki klub, imaju jako iskusnog trenera u Pablu Lasu. Osetili smo u svakoj utakmici koju smo igrali da imaju nešto novo u taktičkom smislu, nešto što nismo očekivali. Imaju mnogo kvalitetnih igrača, neke od najboljih u Evropi. Biće ovo utakmica različitih taktika“, kaže turski stručnjak

Efesova šansa da se okiti uzastopnim evropskim titulama gotovo da je unikat. Poslednji put tako nešto napravio je Olimpijakos (2012, 2013), a u trećem milenijumu samo još Makabi iz Tel Aviva (2004, 2005).

Uprkos šansi koju ima branilac titule, Ergin Ataman ne razmišlja unapred o tome šta može da bude, već kako da u šahovskom nadmudrivanju sa Pablom Lasom i direktnom okršaju nekih od najboljih košarkaša Evrope Efes bude bolji.

Izabrane vesti

“Posle odlične sezone i jučerašnje pobede, jako smo ponosni što ćemo igrati treću godinu zaredom u finalu i uradićemo sve što možemo da odbranimo titulu“, poručio je Ataman.

Koja će biti priča ove utakmice?

“Real je veliki klub, imaju jako iskusnog trenera u Pablu Lasu. Osetili smo u svakoj utakmici koju smo igrali da imaju nešto novo u taktičkom smislu, nešto što nismo očekivali. Imaju mnogo kvalitetnih igrača, neke od najboljih u Evropi. Biće ovo utakmica različitih taktika, gde će plejmejkeri kod nas praviti veliku razliku. Real bolje koristi visoke igrače. Jučerašnja polufinala nam pokazuju koliko je kvalitet svih učesnika F4 izjednačen. Mi želimo da pobedimo i pobedićemo“.

Subota, 19.00: (1,90) Real Madrid (13,5) Efes (2,05)

Real Madrid u fudbalu i košarci pravi velike rezultate ove godine, možda i pomalo neočekivano?

“U fudbalu u Turskoj mnogo je navijača Real Madrida, jedan od njih je i moj sin. On svake godine dobije poklon od kluba. Sutra će svi biti Efes i pobedićemo“.

Da li je bilo pritiska posle otvaranja sezone sa četiri poraza?

“Ovo je realnost sporta. Nema tima koji pobeđuje uvek i cele sezone. Imali smo problema na početku. Bio sam uznemiren zbog toga, ne zbog rezultata, već zato što smo posle odličnih igara prethodnih godina loše otvorili sezonu, nismo mogli da nađemo ritam. Čak i tada govorio sam igračima da smo šampionski tim, da ćemo u pravom trenutku biti pravi. Evo, sada igramo protiv Real Madrida, imam veliko poštovanje prema Pablu, veliki mi je prijatelj. Jedva čekam da se vidimo u finalu“.

Real je dobio utakmicu na 69 poseda, Efes je imao manje od 65, da li će to biti važno za finale?

“U mojoj glavi svaka utakmica je drugačija. Statistika od juče ne može da bude reper za ono što nas čeka sutra. Naš stil će biti isti, ali Pablo će možda reći nešto što će nas možda naterati da promenimo nešto. Svaki put nam spreme nešto novo. Jabusele je jednom čuvao naše spoljne igrače, onda su nam na sledećoj utakmici igrali zonu“.

Kako odlučujete da li će šut za pobedu da uzme Vasilije Micić ili Šejn Larkin?

“Oni su kvalitetni igrači, dajemo im odgovornost koju treba da imaju bekovi ovog nivoa. Na tajm-autima odlučujem ko će da preuzme odgovornost. Larkin nije bio u dobrom ritmu, igrao je pod malom povredom, nije mogao da odigra kao u prvom poluvremenu. Osetio sam da je Micić spremniji, pokušali smo da iskoristimo pik’n’pop sa Vezenkovim. Nisam mu rekao da šutira, samo da preuzme odgovornost i sam odluči šta je bolje, da šutne ili krene na koš. Promašio je neke možda i lakše šuteve u ranijim napadima, ali je uspeo da izvuče veliki šut i pobedi. To je osećaj koji imamo među nama, osetili smo da možemo“.

Koliko je poslednji šut Micića zaista bio veliki?

“Svi pričaju o poslednjem šutu, a Brajant je bio jedan od heroja iz senke, pošto nas je držao u životu kada Larkina i Micića nije išlo. Zbog njega i drugih igrača sa klupe uspeli smo da se borimo do kraja“.


tagovi

Ergin AtamanEvroligaFajnal forFajnal for Beograd 2022Fajnal for EvroligeFajnal for u BeograduAnadolu Efes

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara