Evan Furnije (©FIBA Basketball)
Evan Furnije (©FIBA Basketball)

Au revoir, Italie! Francuska kao mačka sa devet života, Fontekio prodao kad je bilo najvažnije

Vreme čitanja: 4min | sre. 14.09.22. | 19:16

Trikolori opet slavili u produžetku, Azuri ispustili veliku šansu da odu u polufinale

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Berlina)

Možda je ono protiv Srbije ipak bila slučajnost za Italiju ili naš slab dan, možda je Francuzima neko bajao put do polufinala. Svakako dalje ide srebrni iz Tokija, dok Azuri mogu da žale zbog ispuštenog vođstva posle velikog preokreta na kraju treće i startu poslednje četvrtine. Posebno teško ovaj poraz će pasti Simoneu Fontekiju kome su se zaledile ruke poput Džediju Osmanu u osmini finala, kada je trebalo da reši utakmicu. Promašio je dva ključna slobodna bacanja, onda i šut za pobedu na 5,2 sekunde do kraja - 93:85 (77:77).

Izabrane vesti

Sastav Vensana Kolea definitivno igra najluđe utakmice na Evrobasketu! Drama sa Turcima i pobeda u produžetku, sada se isto dogodilo protiv Italije! Neviđenu sreću imaju Francuzi koji su se nekako provukli do polufinala i vrlo je verovatno da će tamo sačekati Sloveniju koja je ostala dužna zbog onog poraza u grupnoj fazi.

Ako bude osvojila medalju, pa još i zlatnu, knjiga će moći da se napiše o putu Francuske do trona. Da ne idemo predaleko, dovoljno je samo ovo što su Trikolori napravili protiv Turske i Italije u dve vezane utakmice. Italijanima sve što je ulazilo protiv nas danas je samo u jednom delu, kada su okrenuli rezultat. Imali su daleko više uspona i padova za razliku od susreta sa nama u nedelju, pa su tako bili i ranjiviji za olimpijskog vicešampiona koji je uspeo da zadrži hladnokrvnost i dobije ovaj tesan susret...

Ponovo su Francuzi bili na giljotini iako su vodili bez prestanka skoro 27 minuta, ali su nekako uspeli da se izmigolje još jednom. Čak i kada su imali vođstvo, niste imali utisak da su Italijani mnogo daleko i da svakog trenutka mogu da uhvate priključak. Bili su strpljivi, čekali svoju šansu i dobili je.

Preko šest minuta Francuska je bila bez poena iz igre s kraja treće i na startu poslednje četvrtine. Kada je Timoti Luvavu pogodio dva penala za 56:52 usledila je jaka reakcija Italijana koji su za manje od dva minuta napravili seriju 10:0 i ušli sa vođstvom u poslednju četvrtinu, prvim od početka utakmice! Prvo je Luiđi Datome pogodio trojku iz ugla, pa je Niko Manion imao dve minijature, prvo sa krađom lopte Endrjuu Albisiju i lakim polaganjem, onda i sa novim dvokorakom kada je Evan Furnije bio debelo u minus fazi. Na sve to došli su još poeni Akilea Polonare uz faul za 62:56 pred završnih deset minuta.

Nikolo Meli (©FIBA Basketball)Nikolo Meli (©FIBA Basketball)

Uspeli su Koleovi igrači nekako da se vrate u igru i budu na jedan-dva poseda od drame, što se na kraju i dogodilo. Italija je propustila veliku šansu da utakmicu završi posle četiri deonice. Parabola Marka Spisua dovela je Azure do 77:73 na ulazu u poslednji minut, ali je onda sve prosula. Francuzi su napad odigrali na Rudija Gobera koji nije bio precizan, ali ga je ispravio Teri Tarpe. Kao što se to desilo protiv Turske sa Osmanom, ovog puta je Simone Fontekio ostao bez sreće uprkos još jednoj sjajnoj utakmici. Na 19 sekundi do kraja izvukao je faul Evana Furnijea posle mnogo problema da se izvede lopta sa strane. Stao je na crtu i – oba puta promašio! To je dalo krila Francuzima kojima je veliku nadu dao Toma Ertel dvokorakom posle velike greške odbrane. Zvao je Poceko još jedan tajm-aut i izabrao logično da se napad odigra sa protivničke polovine. Lopta je išla u Fontekiove ruke, ne i dovoljno precizno da se uz zvuk sirene overi još jedan veliki skalp...

Osetilo se već tada da su Italijani izgubili snagu i da im ponestaje koncentracije. Ertel je polaganjem doneo vođstvo, a poslednji iskorak Italija je imala trojkom Marka Spisua za 80:79 kome su navijači skandirali “MVP, MVP, MVP“, ali se opet ispostavilo da je svako kome se to uzvikivalo loše prošao... Do kraja maksimalnu kontrolu držali su Furnije i posebno Ertel, odnosno Gober na skoku, a dobrom odbranom Francuska je uspela da zaustavi šut protivniku za konačnih 93:85.

Kod Francuske 20 poena Ertela i osam asistencija. Gober je skupio 19 poena i 14 skokova, Jabusele 15 poena i sedam uhvaćenih lopti. Furnije je dopisao 17, a Luvavu 13 poena. Italiju je predvodio Fontekio sa 21 poenom, ali i promašajima kada se to najviše računalo. Isti broj koševa imao je Spisu uz 4/5 za tri, Datome je ubacio 12 poena (4/9 za tri), a Meli 10 poena uz sedam asistencija.

Sada čekamo protivnika Trikolorima.

ČETVRTFINALE EVROBASKETA

Utorak

Španija - Finska 100:90

Nemačka - Grčka 107:96

Sreda

Francuska - Italija 93:85 (77:77)

20.30: (1,10) Slovenija (23,0) Poljska (7,50)

POLUFINALE

16. septembar

Španija - Nemačka

Francuska - Slovenija / Poljska

MEČ ZA TREĆE MESTO

18. septembar

17.15 časova

FINALE

18. septembar

20.30 časova


tagovi

Toma ErtelTimoti LuvavuEvan FurnijeLuiđi DatomeMarko SpisuSimone FontekioEvrobasket 2022košarkaška reprezentacija Francuskekošarkaška reprezentacija ItalijeGeršon JabuseleAkile PolonaraĐanmarko Poceko

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara