Foto: StarSport
Foto: StarSport

Baksuznih 13 godina: Partizan čeka novog Lorensa Robertsa

Vreme čitanja: 5min | uto. 17.10.23. | 10:25

Crno-beli večeras od 18.30, prvi put pred domaćom publikom u ovoj sezoni Evrolige, dočekuju Barselonu, koju su poslednji put savladali u elitnom takmičenju još 2010. godine

"Brojke pred utakmicu sa Barselonom mogu da nam budu dodatni motiv", rekao je Željko Obradović aludirajući na veliku seriju pobeda Katalonaca protiv crno-belih u Evroligi. Stigli su šampioni Španije u Beograd željni da produže niz koji traje punih 13 godina, ali sada ih čeka neki drugi Partizan Mozzart Bet. Jači, iskusniji, željan osvete protiv tima koji ih je i dva puta prošle sezone nadigrao u zanimljivim mečevima. Prilika da se popravi bilans i prekine crna serija zakazana je za večeras u rasprodatoj Štark Areni (18.30, Sportklub 1).

Verni navijači Partizana i dalje vrlo dobro pamte poslednju pobedu nad Barselonom. Iako je prošlo skoro punih 13 godina, za neke kao da je juče odigran susret. Krcat Pionir, tadašnja Top 16 faza elitnog takmičenja. Braselona je bila moćna, baš moćna, uostalom te 2010. godine je i osvojila Evropu, ali te noći 3. februara Beograd nije mogla. U meču koji je više podsećao na rovovski rat, sve je okončano posle herojskog skoka Lorensa Robertsa, ali i njegove trojke.

Izabrane vesti

"To mi je vrlo verovatno omiljena utakmica u karijeri. Uz onu u Zagrebu protiv Cibone kada nam je Kecman doneo titulu, ali taj meč protiv Barselone uvek prepričavam prijateljima. Trojku ne mogu da zaboravim jer nisam mogao da verujem kako je publika reagovala. Kao erupcija vulkana, to je bio legendaran susret. Danas ne stižem da pratim previše dešavanja u evropskoj košarci, ali želim svu sreću Partizanu da pobedi danas kao što smo mi nekada kada to niko nije očekivao", rekao je Roberts za Mozzart Sport.

Od te utakmice se mnogo toga izmenilo. Barselona je nanizala čak sedam pobeda protiv kluba iz Humske i to je najduži niz poraza koji Partizan ima protiv nekog kluba u elitnom takmičenju. Prošle sezone sa Željkom Obradovićem na kormilu, crno-beli nisu savladali samo tri kluba. Barselonu, Valensiju i Olimpiju Milano.

Protiv Italijana se pobeda čeka još od 2011. godine, ali od tada su odigrane samo tri utakmice i sve tri je rešio klub iz Milana u svoju korist. Što se Valensije tiče, prvi međusobni susreti su viđeni prošle sezone i oba puta su Španci slavili. Međutim ništa od navedenog nije ni blizu Barselone koja je kao po pravilu pobeđivala tokom godina i to uglavnom u vrlo neizvesnim završnicama.

Prošle sezone trio Nikolas Laprovitola, Jan Veseli i Nikola Mirotić je doneo pobedu Kataloncima u prepunoj Areni. Sada su tu i dalje prva dvojica, a Laprovitola je u ovom momentu najbolji igrač u timu Rođera Grimaua. Upravo je iskusni Argentinac vodio Barselonu do dve uvodne pobede u Evroligi to protiv ozbiljnih rivala. Ubacio je Laprovitola 13 poena u dominantnoj pobedi protiv Efesa, ali je posebno zablistao u Grčkoj kada je isporučio 17 poena moćnom Olimpijakosu. Barsa je trenutno prvi tim na tabeli Evrolige i jedan od četiri tima koji ima obe pobede posle dve odigrane utakmice. Tu su još Real Madrid, Žalgiris i Valensija.

Moraće crno-beli da obrate posebnu pažnju na Laprovitolu, kao i na Aleksa Abrinesa koji u ovaj meč ulazi u sjajnoj šuterskoj formi s obzirom da je protiv Olimpijakosa ubacio pet dalekometnih šuteva iz samo sedam pokušaja. Tu je naravno i već pomenuti Jan Veseli, koji je bio akter legendarne utakmice iz 2010. godine, doduše tada je nosio crno-beli dres.

Čak i sa svim tim imenima i dobrom formom, niko ne može da garantuje Barseloni da će da se prošeta kroz Beograd. Velika euforija vlada s obzirom da crno-beli igraju prvu domaću utakmicu ove sezone u Evroligi baš večeras. Već se govori da će biti preko 20.000 navijača u rasprodatoj dvorani o kojoj se pričalo prošle sezone i kada su padali rekordi. Ipak, rekordi ne mogu sami da sruše šampiona Španije, za to će morati da se pobrinu igrači na parketu.

Ono što definitivno ide naruku crno-belima je forma prikazana u Francuskoj protiv Asvela. Tada je Partizan ušao u meč posle lošeg izdanja u Tel Avivu, ali je u predgrađu Liona bila potpuno druga priča. Tim Željka Obradovića je izgledao moćno, čak u dva navrata je imao i po ogromnih 30 poena prednosti, ali Asvel je jedno, a Barselona nešto sasvim drugo.

Možda će biti potreban baš neki novi Lorens Robert da pogodi trojku kada niko ne očekuje, ili uhvati skok koji će prelomiti protivnika.

Kako god bilo, Partizan ima arsenal koji može da se suprodstavi Kataloncima. U ovom momentu Džejms Nanelij je u spektakularnoj formi. Čini se da protivnik na parketu nadigrava, a da se i ne oznoji. Naravno tu su Kevin Panter i Zek Ledej kao temelj ovog Partizana, čeka se i neka nova eksplozija Alekse Avramovića, ni forma Danila Anđušića nije za potcenjivanje, ali mnogi će posebnu pažnju obratiti na Frenka Kaminskog i Pi Džej Doužera. Dva debitanta, dva Amerikanca koji će prvi put doživeti vulkan Arene. Jesu već dva puta bili u Areni, ali ABA liga i Evroliga nije za poređenje.

Da li će večeras utakmica biti upisana u istorijske knjige kluba iz Humske kao što je to bio slučaj sa onom od pre 13 godina, videćemo večeras od 18 časova i 30 minuta kada timovi budu kročili na parket. Ono što je sasvim izvesno, očekuje nas još jedan istinski košarkaški spektakl o kome će pričati Evropa.

EVROLIGA

3. KOLO

Utorak

18.30 (1,85) Partizan Mozzart Bet (13,00) Barselona (2,30)

19.15 (1,55) Fenerbahče (14,00) Panatinaikos (3,00)

19.30 (1,17) Efes (23,00) Asvel (6,50)

20.30 (1,60) Baskonija (15,00) Bajer (2,75)

20.45 (1,85) Olimpija Milano (13,00) Olimpijakos (2,30)

20.45 (1,15) Real Madrid (22,00) Žalgiris (7,25)

Sreda

20.00 (1,70) Crvena zvezda (15,00) Monako (2,40)

20.30 (1,80) Valensija (15,00) Makabi (2,25)

20.30 (1,25) Virtus Bolonja (17,00) Alba (4,70)



tagovi

KK PartizanKK BarselonaLorens Roberts

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara