Petar Božić i Dušan Alimpijević (©Star Sport)
Petar Božić i Dušan Alimpijević (©Star Sport)

Baraž za četvrtfinale Evrokupa: Alimpijević pred braniocem titule, Božić sa Turk Telekomom

Vreme čitanja: 7min | uto. 05.03.24. | 13:12

Sve počinje duelom Ulma i Huventuda, poslednji par čine Prometej i Aris

Evrokup je tokom proteklih godina nekoliko puta menjao format kako bi takmičenje učinio što zanimljivijim, pa je isti slučaj bio i letos kada je odlučeno da samo po dva najbolje plasirana tima iz grupa idu direktno među osam najboljih, dok se preostala mesta popunjavaju kroz baraž.

Direktan plasman u četvrtfinale već su obezbedili Pariz, Hapoel Tel Aviv, Burg i Kluž. Oni već znaju znaju sa kim će potencijalno da se ukrste u jednoj utakmici za polufinale, koje će se kasnije igrati u plej-of formatu na dve pobede, baš kao i serija za trofej. Baraž je poput četvrtfinala svojevrsna 'igra na sreću', pošto samo jedna utakmica odlučuje ko ide dalje. Sve polazi od duela Ulma i Huventuda, u utorak od 19.30, dok se preostala tri meča igraju u sredu.

Izabrane vesti

Evrokup je godinama bio takmičenje u kojem su španski klubovi dominirali, sada su u razigravanju za četvrtfinale i tim iz Badalone i Gran Kanarija kao branilac titule. Susret Ulma i Huventuda može da se posmatra i kao duel dva najmlađa i za oko najzanimljivija tima u ovogodišnjem izdanju Evrokupa. Pobednik ovog susreta ići će na Pariz koji je u grupnoj fazi imao samo jedan poraz.

Obe ekipe nakrcane su talentom. Huan Nunjez beleži 10,4 poena uz indeks korisnosti 15,1, te 5,8 asistencija i 1,9 ukradenih lopti. Protiv Budućnosti i Arisa je vezao dabl-dabl učinke. Na drugoj strani Pakom Dadije je odigrao dobru sezonu za Ulm, pošto sa klupe donosi 6,4 poena i 1,6 uhvaćenih lopti.

U Ulmu odlično pamte 2022. godinu, kada su u jednom od najvećih iznenađenja takmičenja pobedili upravo Ulm sa 79:73 u osmini finala. Španci su izgledali moćno, sa svih devet pobeda na domaćem terenu, ali su Semadž Kriston i Džeron Blosomgejm sa po 21 poenom predvodili Ulm do pobede u prvom susretu ovih timova. Prošle sezone je Huventud uzvratio tako što je oba puta dobio Nemce u grupnoj fazi, prvo sa 68:54, te 82:76. Za Ulm je 54 poena i dalje najniža tačka na kojoj je bio tokom jedanaest godina boravka u takmičenju.

Iako sada ima prednost domaćeg terena, ne može se reći da je Ulm bio naročito dobar pred svojim navijačima ove sezone. Od devet, dobio je samo pet utakmica, mada je u svakoj bio izuzetno efikasan. Zanimljivo je da je Ulm tokom grupne faze četiri puta pobeđivao u produžetku, mada je u sve četiri utakmice protivnik bio taj koji je odvodio susrete u dodatno vreme. Šlonsk je kao gost pobeđen sa 108:103, Budućnost u Podgorici sa 84:80, branilac titule Gran Kanarija je u Nemačkoj pobeđen s rezultatom 103:99, dok je Aris u gostima savladan sa 99:88.

Upravo ovo iskustvo moglo bi da bude od koristi Ulmu u duelu sa jednim od favorita za osvajanje Evrokupa. Huventud je prolazio grupnu fazu u svakoj od prethodne četiri godine, a na trofej čeka još od 2008. godine kada je pobeđena Đirona sa 79:54. Pau Ribas je i tada bio član Huventuda, a sada ima mogućnost da se izbori za treći pehar u Evrokupu. Ako bi to učinio, postao bi jedini kome je to uspelo uz sunarodnika Rafu Martineza.

Huventud je prošle godine dogurao do polufinala, ali sada neće imati prednost domaćeg terena, što može, a i ne mora da bude od ključnog značaja kada se igra samo jedna utakmica za prolaz.

Mnogo veći problem moglo bi da bude to što se Huventud ove sezone ne snalazi najbolje protiv konkurenata iz plej-ofa, pošto je dobio samo tri od mogućih deset utakmica. Prolaz dalje ekipi je omogićio učinak 7-1 protiv ekipa van tog kruga.

Za nas dva najvažnija okršaja igraće Bešiktaš Dušana Alimpijevića i London Lajonsi Petra Božića.

Istanbulski sastav ima verovatno najzahtevniji posao, jer ide na noge braniocu krune. Kakav način da se dva kluba prvi put nađu oči u oči. Bešiktaš se u svom prvom učešću u Evrokupu od 2016. godine pokazao vrlo dobro, prošao je grupu prvi put nakon deset godina i sada pred sobom ima ekipu koja želi da odbrani tron.

Dušan Alimpijević je uradio mnogo dobrih stvari od dolaska u Bešiktaš, što se sve više potvrđuje rezultatima. Odluka da oko sebe okupi ekipu sa dosta iskustva u Evrokupu pokazala se ispravnom i bila bi velika stvar ako bi u sredu uveče pao aktuelni osvajač.

Bešiktaš cele sezone ima sjajnu podršku u Evrokupu, verovatno najveću na strani od svih učesnika u takmičenju, jer su na svakom gostovanju imali navijače koji su ili putovali iz Istanbula, ili su dolazili iz turskih zajednica po Evropi.

Inače, Bešiktaš je jedini tim koji je u ovoj sezoni Evrokupa dobio Pariz i ta je energija sada potrebna Alimpijevićevoj ekipi koja je, poput Gran Kanarije, usporila pred kraj grupne faze i vezala tri poraza uz samo 72,7 postignutih poena tokom pomenutog niza.

Dušan Alimpijević i njegov plejmejker od poverenja igrali su finale Evrokupa 2022. godine i znaju šta je potrebno da bi se došlo do poslednjeg koraka.

Gran Kanarija je takmičenje otvorila sa niskom od 10 pobeda, što se vezalo na prošlogodišnjih osam trijumfa kojim je overen trofej. Tih 18 recki u nizu je četvrti najbolji učinak u istoriji takmičenja. Samo su Lokomotiva Krasnodar dva puta i Virtus Bolonja imali serije sa po 20 pobeda.

Tokom ovosezonske serije uspeha prosečna razlika iznosila je 17,2 poena. No, onda je Gran Kanarija stala i dobila samo dva od sledećih osam mečeva zbog čega je pala na treće mesto. Dva od šest poraza došla su u produžetku, na gostovanjima Ulmu i Burgu, a na to treba dodati i neuspeh posle dva dodatna perioda protiv Kluža.

Posle 19 uzastopnih pobeda na svom parketu, Gran Kanarija je u baraž ušla sa tri vezana poraza pred svojim navijačima! Uz pomenuti Kluž, Trento je slavio sa čak 22 razlike, uz još 10 od Turk Telekoma.

Ekipa Jake Lakoviča želi da odbrani trofej, mada se to dosad nikada nije dogodilo. Naravno, jedan od razloga je to što pobednik Evrokupa obično igra Evroligu naredne godine, što se nije dogodilo u slučaju Gran Kanarije zbog već dobro poznate problematike sa skupom organizacijom i logistikom putovanja na evropska gostovanja. Zato će imati šansu da postane prvi tim koji je odbranio trofej.

U prethodnim pokušajima Hapoel Jerusalim je posle titule 2004. ostao kratkih rukava naredne sezone iako se u takmičenje vratio posle eliminacije u Evroligi. Valensija je 2014. uzela trofej i na sličan način se kroz elitno takmičenje vratila u niži rang, ali je eliminisana u četvrtfinalu od kasnijeg osvajača Himkija.

Pobednik duela Gran Kanarija – Bešiktaš sastaće se sa Hapoelom u četvrtfinalu.

London Lajonsi Petra Božića napravili su ogroman uspeh samim tim što su prošli grupu Evrokupa. Pošto imaju prednost domaćeg terena, imaće šansu da ispišu istoriju i odu bar korak dalje.

London je već igrao plej-of Evrokupa, na debiju prošle sezone. Tada je na strani poražen od Huventuda. Ove godine Božićev sastav igra vrlo dobro i dalje je prošao uz skor 12-6, što je bilo dovoljno da se obezbedi treće mesto u Grupi A i utakmica kod kuće u baražu. Najveća razlika u odnosu na lani je upravo Petar Božić. Nekadašnji trener i kapiten Partizana, koji se posle šest godina rada u San Antoniju vratio evropskoj košarci, napravio je dosta taktičkih promena koje su uticale najviše na to da London više ne zavisi samo od Sema Dekera koga najveći deo takmičenja nema. Ekipa je u srži igre Londona, mada se Met Morgan dosad najviše istakao sa 17,3 poena, 4,1 asistencijom i 2,3 skoka za prosečan indeks korisnosti 18,7. Njegov okršaj sa Tajronom Valasom mogao bi da bude ključan za rasplet ovog susreta.

S druge strane, Turk Telekom nosi epitet prošlogodišnjeg finaliste, mada se veći deo te ekipe rasuo. Počev od trenera Erdema Džana koji je u međuvremenu dobio cveće u Efesu, dok je i Nenada Čanka u Ankari zamenio Selčuk Ernak. Turk Telekom je veći deo sezone igrao promenjivo, ali se nekako uvukao među šest najboljih.

Bolji iz ovog meča za rivala u četvrtfinalu imaće Kluž, koji se nalazi na istoj polovini kostura sa Parizom. Na drugoj strani je Hapoel, koji čeka Bešiktaš ili Gran Kanariju, te Burg, kome će potencijalni rival biti bolji iz meča Prometej – Aris.

RASPORED DO KRAJA SEZONE

Posle završenih utakmica baraža, četvrtfinale je na programu 12. i 13. marta. Kao što smo naveli, prolaz dalje se i u ovoj fazi traži kroz samo jednu utakmicu. Polufinala i finale se igraju na maksimalno tri susreta. Polufinala su na programu od 26. marta do 3. aprila, kada bi se igrale eventualne majstorice. Finalna serija zakazana je za 9. april i završiće se najkasnije 17. aprila, ako bude potrebe za trećim okršajem.

EVROKUP – BARAŽ ZA ČETVRTFINALE

Utorak:

19.30: (2,55) Ulm (14,5) Huventud (1,60)

Sreda:

18.00: (1,45) Prometej (15,0) Aris (3,05)

19.00: (1,45) London Lajons (15,0) Turk Telekom (3,05)

21.00: (1,30) Gran Kanarija (16,0) Bešiktaš (3,90)

*** Kvote su podložne promenama

ČETVRTFINALE EVROKUPA

Kluž – London / Turk Telekom

Pariz – Ulm / Huventud

-----------

Hapoel – Gran Kanarija / Bešiktaš

Burg – Prometej / Aris


tagovi

EvrokupUlmHuventudKK BešiktašDušan AlimpijevićMarko SimonovićGran KanarijaPetar BožićLondon LajonsKK Turk Telekom

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara