Barcokas: Igrači ne treba da preteruju, neka uživaju; Ataman: Sad smo oni pravi, još dve pobede do titule

Vreme čitanja: 4min | sre. 18.05.22. | 13:51

Treneri pirejskog i istanbulskog velikana optimisti uoči sutrašnjeg polufinala

Beograd je dočekao najbolje klubove u Evropi i zaključno sa subotnjim finalom biće epicentar košarkaškog ludila u kojem ćemo dobiti novog šampiona.

Polufinalni program startuje u četvrtak od 18 časova istorijskim susretom branioca titule Efesa i Olimpijakosa koji se poslednji put okitio lovorikama pre devet godina.

Izabrane vesti

Trener pirejskog velikana Jorgos Barcokas je uoči konferencije za novinare izabran za najboljeg trenera Evrope po glasovima njegovih kolega, a utakmicu sa prošlogodišnjim osvajačem dočekuje u dobrom raspoloženju.

“Čast je za nas što smo među najboljim timovima Evrope, što možemo da budemo na Fajnal foru. Igračima sam rekao da ne treba da preterujemo ni u čemu, da igramo sa samopouzdanjem, da igramo za nas, navijače, klub, grad. Jaka je retkost biti deo ovakvog događaja, ali svakako moramo da uživamo u trenutku“, poručio je Barcokas.

Grčki stručnjak prošao je dug put do momenta u kojem se sada nalazi. Njegov prvi boravak u Pireju završen je prinudno i navijači su želeli što pre da mu vide leđa posle titule 2013. godine, sada ima šansu da vrati Olimpijakosu stari sjaj.

“Ne bih sada govorio o sebi, ovo je timski uspeh. Svi smo zajedno ovde. Naši navijači, predsednici, mi predstavljamo grad, klub i ovde smo da bismo se borili za titulu. Svi u Grci znaju da sam navijač Olimpijakosa i šta znači taj klub. To je velika strast, jake emocije. Sada su pozitivne, ali nekada i nisu“.

Jorgos Printezis je neko ko savršeno zna kako se dobijaju najveće utakmice i osvajaju trofeji. Bio je učesnik svih klupskih uspeha u poslednje dve decenije kao dvostruki šampion Evrope, član idealne petorke i neko sa nebrojanim timskim i individualnim priznanjima.

“Posle 20 godina, sve ovo što sam uradio zvuči jako čudno. Drago nam je što smo na Fajnal foru, velika čast za sve nas. Nije lako doći među četiri najbolja tima, treba se boriti protiv jake konkurencije, moraš da radiš jako svakodnevno kako bi došao do ovog momenta. Nadam se da ovo neće biti moj poslednji Fajnal for, da ću ponovo doći sa svojim saigračima“.

Kao najiskusniji član ekipe saigrači ga verovatno stalno pitaju kako je to biti deo Fajnal fora?

“Nekada razgovaramo o prethodnim završnim turnirima, ali siguran sam da igrači znaju šta F4 znači, koliko je važno biti ovde. Imamo iskustva, ali igrači kojima je ovo prvi turnir verujem da će imati veliku motivaciju da se pokažu“.

Ergin Ataman je u Beograd stigao sa idejom da ponovi ono što je poslednji put uradio Olimpijakos pre deset godina i veže dve godine na tronu.

“Bilo je jako uzbudljivo što smo osvojili titulu prošle godine, proslavili smo zajedno u svlačionici, onda i sa prijateljima i porodicama. Bilo bi još zabavnije da ponovo osvojimo titulu, da to uradimo pred punom dvoranom, nema dilemu Ataman.

Efes je sezonu počeo nešto slabije od očekivanog, ali se do kraja ligaške faze popeo nekoliko stepenika i čak uspeo da izbori plasman na Fajnal for iako nije imao prednost domaćeg terena u okršajima sa milanskom Olimpijom...

“Bila je teška sezona za nas. Posle prošlogodišnje titule, dugo smo tražili naš ritam i pronašli smo ga u drugom delu sezone. Bio sam siguran da, ako se plasiramo u plej-of, da ćemo igrati najbolju košarku. U četvrtfinalu sam opet imao najbolji tim na raspolaganju. U najvažnijem trenutku sezone pronašli smo kvalitet i samopouzdanje sa koji smo igrali prethodne tri sezone. U četvrtfinale smo ušli bez prednosti domaćeg terena, pobedili smo Olimpiju koja je jako kvalitetna, sa odličnim trenerom. Sada su nam ostale još dve utakmice do trofeja“.

Član prve petorke Šejn Larkin nema dilemu da će ovo biti veliki izazov ne samo za njega, već za ceo tim...

“Još smo gladni za uspehom, nikad nije dosta. Uživali smo prošle sezone, ali sada smo još gladniji, došli smo da pobedimo. Jako je teško doći do F4, ali sada kada smo tu svi smo fokusirani na isti cilj“, poručio je vrsni bek i dodaje:

“Treba verovati jedni u druge, verujemo u nas i ono što smo radili sve ove godine. Jako je važno kada imaš podršku trenera koji ti daje dodatno samopouzdanje“.

Iako je godinama među najboljim igračima Evrolige, tek prvi put je izabran u idealnu petorku. Da li je nagrada došla nešto kasnije od očekivanog?

“Liga je puna kvalitetnih igrača, moj cilj je da uvek budem među najboljima, znam da to nije uvek lako. Ali, dokle god da sam ovde trudiću se da budem među najboljima, ne samo u takmičenju, već i u istoriji Evrolige“.


tagovi

Jorgos BarcokasErgin Ataman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara