Laprovitola (©Starsport)
Laprovitola (©Starsport)

Barsa izbegla blamažu: Jedva izborila produžetka u Palensiji, pa preživela nalet iskusnog Holanđanina (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 29.09.23. | 21:50

Janik Franke imao šut za pobedu, ali debitantu u ACB ligi se nije dalo

Kako je Palensija počela debitantsku sezonu u ACB ligi, stekao se utisak da će joj to biti i jedina. Izgubila je od Obradoira na strani 20 razlike (64:84), a onda je dočekala velikana španske košarke, Barselonu. Verovatno su je svi u startu otpisali, ali... Bili su izabranici Marka Husta na pragu senzacionalnog trijumfa. Vodili sedam razlike na dva minuta do kraja četvrte deonice protiv giganta. Ipak, nije se dalo. Četa Rožera Grimaua je izborila produžetak poenima Nikolasa Laproviotole u poslednjim sekundama, a onda posle drame u dodatnih pet minuta i pobedu - 83:84.

Pamtiće se svakako Palensijin debi kod kuće u elitnom rangu španske košarke. Nošena odličnom podrškom sa tribina bila je na pragu velikog skalpa. Podviga za istoriju. Janik Franke je bio uporan u poslendnja dva minuta. Trojkama držao domaćina ispred velike Barse, ali je Tomaš Satoranski uporno odgovarao. Na kraju je baš iskusni holandski košarkaš imao priliku da ipak obraduje oko 4.700 prisutnih u dvorani, ali njegov šut sa zvukom sirene je završio na obruču...

Izabrane vesti

Svaki nepristrasni ljubitelj košarke će reći: "Šteta". Jer, bila bi pobeda Palensije nešto nesvakidašnje, posebno... Ipak, suvi kvalitet je na kraju presudio. Grimau će ipak morati dobro da se zapita šta ne štima u igri njegovog tima, jer sa ovakvim pristupom (izuzev poslednja dva minuta četvrte deonice), teško će išta napraviti ove sezone. U Evroligi neće imati šta da traži.

Na kraju je pobednički sastav predvodio Vili Ernangomez sa dabl-dablom od 21 poena i 10 skokova. Ipak, junak je bio Laprovitola, koji je uz dosta sreće izborio produžetak. Gubila je Barsa tri razlike na oko tri sekunde do kraja. Dobio je dva penala, pogodio prvi i namerno promašio drugi, a Džejms Nadži došao do skoka i vratio mu loptu. Opalio je sa poludistance i uz svuk sirene pogodio - 72:72. Meč je završio sa 20 poena i sedam asistencija.

Interesantno je da su Ernangomez i Laprovitola bili jedini dvocifreni u katalonskoj ekipi, kao i da je Satoranski do poslednjeg minuta imao samo tri poena, a susret je završio sa devet. Uspeo je u dva navrata da odgovori na trojke Frankea istom merom i sačuvao puls svojoj ekipi, dok se ispostavilo da je Laprovitola sa linije penala postavio konačan rezultat.

U poraženoj ekipi, Franke čak nije ni bio najefikasniji. Okončao je susret sa 19 poena, od kojih je osam postigao u poslednja dva minuta, a dva više ubacio je Brendon Braun. Frankeov zemljak, Met Harms brojao je do 13 (šest skokova), dok je iskusni Vitor Benite ubacio 10 poena. Sa Brazilcem je bila interesantna situacija u završnici, kada su sudije posle njegovog duela sa Ernangomezom i odlaska lopte u aut dodelili posed Barsi. Katalonci su odmah krenuli u realizaciju, ali su sudije reagovale nakon protesta domaćina i rešile da pogledaju snimak. Jasno se videli da je lopta od Vilijeve noge napustila granice igrališta, pa je lopta bila vraćena Palensiji, da bi Franke ubacio prvu od svoje dve trojke u završnici. Nije bilo dovoljno.




tagovi

ACB ligaKK BarselonaPalensijaNikolas LaprovitolaTomas SatoranskiVili ErnangomezVitor Benite

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara