Košarkaši Barselone (Foto: Starsport)
Košarkaši Barselone (Foto: Starsport)

Barsa sa rekordnih 18 trojki izrešetala Valensiju, još živi nada da može do trofeja ove sezone

Vreme čitanja: 2min | pet. 02.06.23. | 23:01

Za finale će se boriti protiv Unikahe

Poslednja nada Barselone da uradi nešto ove sezone i dalje živi. Katalonci su savladali Valensiju sa ubedljivih 87:64 u Fonteti i sa 2-0 u četvrtfinalnoj seriji izborili plasman u veliko finale.

Sastav Šarunasa Jasikevičijusa je dominirao od prvog do poslednjeg minuta, a do trijumfa je došao sa čak 18 pogođenih trojki i fascinantnih 58,1 odsto uspešnosti u šutu sa distance. To je ujedno i rekord ACB lige u plej-ofu.

Izabrane vesti

Prednjačio je Tomas Satornaski sa 14 poena i 4/4 van linije 6,75, Aleks Abrines je svih 12 ubacio sa distance (4/6), dok su po 11 poena dodali Kajl Kurič (3/5 za tri), Nikola Mirotić (3/7 za tri) i Nikolas Laprovitola (3/4 za tri).

Srpski reprezentativac Nikola Kalinić je proveo 16 minuta na parketu i za to vreme ubeležio šest poena, pet skokova i tri asistencije.

U indisponiranoj Valensiji, koja je nastupala bez Hasijela Rivera i Klemena Prepeliča, izdvojio se Džered Harper sa 12 poena, dok je Martin Hermanson dodao 10. Bojan Dubljević je na oproštaju od sezone ubeležio po osam poena i skokova. Ostaje da se vidi da li će ekipa iz Fontete i naredne sezone igrati Evroligu, što bi trebalo da zavisi od konačne odluke Gran Kanarije da li je u stanju da kao osvajač Evrokupa nastupa u elitnom takmičenju. U slučaju da Kanarinci budu bili deo najboljih, Valensija će u Evrokupu važiti za jednog od glavnih favorita, ko god da bude na klupi posle prilično razočaravajuće sezone pod vođstvom Aleksa Mumbrua.

Katalonci će se u polufinalu (na tri pobede) sastati sa Unikahom, koja je takođe sa 2-0 eliminisala Tenerife, dok drugi polufinalni par čine Real Madrid i Huventud (izbacio Baskoniju). Barsa je protiv tima iz Malage ove sezone igrala i u četvrtfinalu Kupa kralja i izgubila 87:89, a potom je i tim Ibona Navara podigao pehar.

Pred Barselonom je nekoliko vrlo važnih nedelja, pošto je ove sezone podbacila. Ekipa skrojena za najviše ciljeve u evropskim okvirima je ispustila tri trofeja. U finalu Superkupa je poražena od Reala (83:89), Kraljevski klub ju je savladao i u polufinalu Fajnal fora Evrolige u Kaunasu (kao i prošle godine), a u Kupu kralja nije mogla dalje od prve runde.

Zato su španski mediji preneli da se spremaju velike promene u klubu narednog leta, da bi budžet mogao da bude smanjen za 20 do 25 odsto i da bi u tom slučaju neke od najvećih zvezda ekipe, poput Nikole Mirotića, mogle da dignu sidro. Trener Jasikevčijus je istakao da je spreman da ostane, pa makar zarađivao i 10 odsto od trenutne plate (3.500.000 evra). Ipak, čini se da će mnogo zavisiti po pitanju sudbine litvanskog košarkaša i od učinka u plej-ofu ACB lige, posebno jer se pominje da o njegovim uslugama razmišljaju i Toronto Reptorsi.



tagovi

KK BarselonaKK ValensijaTomas SatoranskiŠarunas JasikevičijusNikola MirotićKajl KuričAleks AbrinesNikola KalinićNikolas Laprovitola

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara