Met Kostelo (Foto: MN Press)
Met Kostelo (Foto: MN Press)

Baskonija se ne šali - bez Hauarda bolja od Reala (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 23.10.22. | 21:30

Derbi 5. kola španske ACB lige pripao ekipi iz Vitorije

Promenila je Baskonija gotovo kompletan tim tokom leta, ostala bez ključnih igrača iz minule sezone, angažovala nekoliko mladih igrača i momaka bez iskustva na najvećoj evropskoj sceni, ali je posle fantastičnog početka sezone jasno - četa Đoana Penjaroje igra paklenu košarku. Iz mrtvih se vratila protiv Partizan Mozzart Beta u Evroligi, sa rekordnih 19 trojki dobila i Crvenu zvezdu. Dobro oznojila moćni Olimpijakos u četvrtom kolu elitnog takmičenja, a sada bez pomoći najboljeg igrača srušila i madridski Real - 88:82. Uz "samo" 13 postignutih trojki (iz 34 pokušaja).

Povredio se Markus Hauard tokom utakmice sa Olimpijakosom u petak. Pao mu je na nogu u smiraj susreta visoki centar crveno-belih Mustafa Fal. Prve prognoze su optimistične, ali je jasno da Amerikanca čeka pauza. Mogu Baski i bez njega.

Izabrane vesti

Posle samo 14 postignutih poena u prvoj deonici, činilo se da će doživeti katastrofu. Trgli su se i onda Real ostavili na 14 poena u drugoj četvrtini, preokrenuli rezultat i sa viškom od četiri poena dočekali veliki odmor.

Ponovo se Real odlepio. Dočekao poslednjih 10 minuta sa sedam poena viška. Nije bilo dovoljno. Serijom 9:0 Baski stižu do preokreta sredinom četvrtog perioda, a onda se ušlo u dramatičnu završnicu.

Na minut do kraja Met Kostelo sa linije penala donosi plus dva domaćinu, ali Serhio Rodrigez trojkom preokreće rezultat na 51 sekundu do kraja. Odgovorio mu je Darijus Tompson istom merom, da bi Geršon Jabusele potom poslao Kostela na liniju penala. Nije zadrhtala ruka centru Baskonije na 24 sekunde i do isteka vremena, Ljulj je potom promašio trojku, a tačku na devet sekundi do kraja stavio Rokas Giedraitis.

U odsustvu Hauarda šou je ukrao njegov zemljak Dolton Homs. Ubacio je 24 poena, uz fantastične procente - 4/5 za dva i 5/8 za tri (indeks 20). Ispratio ga je Kostelo sa 13 poena, po 11 su dodali Artur Kuruc i Rokas Giedraitis, dok je 10 poena, uz sedam asistencija, upisao Tompson.

Kod Reala su po 17 poena postigli Gabrijel Dek (8sk) i Džanan Musa, pola koša manje ubacio je Jabusele (7sk), dok je do 13 brojao Valter Tavares.

Danas su megdan delili i košarkaši Barselona i Tenerifea, a iskusna četa Ćusa Vidorete je bila na pragu još jednog velikog skalpa, ali nije imala rešenja za raspoloženog Nikolasa Laprovitolu. Argentinac je ubacio više od trećine poena svoje ekipe (25) i vodio Katalonce do trijumfa 67:65.

U sudaru Betisa i Đirone slavio je novajlija u elitnom rangu iz Katalonije 79:71. Četu Aita Renezesa Garsije je do trijumfa vodio Argentinac Maksimo Fjelerup sa 18 poena, dok su po 13 dodali njegov zemljak Patrisio Garino i Kameron Tejlor. Mark Gasol je brojao do 11, dok je bivši igrač Partizana Dušan Miletić bio na pragu dabl-dabla - po osam poena i skokova. U ekipi Betisa je blistao Šenon Evans sa 31 poenom, Aleksandar Cvetković je dodao devet, uz po tri skoka i asistencije.

Dramatično je bilo i u sudaru Obradoira i Valensije. Igrali su se i produžeci, a na kraju je sastav Aleksa Mumbrua stigao do pobede 103:98 (84:84). Bojan Dubljević je imao 25 poena i devet skokova u pobedničkoj ekipi, dok se sa druge strane istakao Dragan Bender sa 23 poena i devet uhvaćenih lopti.

Bilo je interesantno i u sudaru Huventuda i Unikahe, ali je sastav iz Badalone slavio kod kuće 74:65. Andres Feliz je bio najefikasniji sa 18 poena, dok je Ante Tomić upisao dabl-dabl sa 15 poena i 10 skokova. Kod Unikahe 16 poena Tajsona Kartera.

ACB - 5. kolo

Subota

Mursija - Manresa 96:83

Breogan - Bilbao 86:70

Saragosa - Fuenlabrada 79:82

Gran Kanarija - Granada 94:76

Nedelja

Barselona - Tenerife 67:65

Betis - Đirona 71:79

Obradoiro - Valensija 98:103 (84:84)

Huventud - Unikaha 74:65

Baskonija - Real Madrid 88:82



tagovi

ACB ligaBaskonijaMet KosteloĐoan PenjarojaKK Real MadridGabrijel DekDžanan MusaKK BarselonaNikolas LaprovitolaKK ValensijaKK ĐironaDušan MiletićAleksandar Cvetković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara