Košarkaši Crvene zvezde pred navijačima u Pioniru (©MN Press)
Košarkaši Crvene zvezde pred navijačima u Pioniru (©MN Press)

Bez popusta i kalkulacija: Zvezda za rekord, Fenerbahče za plej-of

Vreme čitanja: 5min | čet. 13.04.23. | 11:00

Crveno-beli spuštaju zavesu na još jednu sezonu u Evroligi

Košarkaši Crvene zvezde od 19.00 u dvorani Aleksandar Nikolić dočekuju Fenerbahče u okviru poslednjeg, 34. kola ligaškog dela sezone u Evroligi. Prema najavama, tribine će biti ispunjene do poslednjeg mesta, a izabranici Duška Ivanovića će pokušati trijumfom da stave tačku na još jedno učešće u društvu najboljih. Motiva imaju sasvim dovoljno, uprkos činjenici da neće učestvovati u plej-ofu, jer su na pragu klupskog rekorda u novom formatu takmičenja, a nesumnjivo žele da pruže još jednu dobru predstavu navijačima i zavesu na najvećoj kontinentalnoj pozornici sa sezonu 2022/23 spuste sa pet uzastopnih pobeda.

Crveno-beli su u 33 odigrane runde ostvarili učinak 16-17, s tim što je pre dolaska Ivanovića na trenersku klupu, ekipa sa Malog Kalemegdana bila pri dnu evroligaške lestvice sa samo jednom pobedom iz prvih sedam mečeva. Iskusni stručnjak je odmah nanizao šest trijumfa, a pred finalni meč na evrosceni ima skor 15-11 sa Zvezdom.

Izabrane vesti

Jasno je da su crveno-beli mogli više, to su pokazali i u poslednjih nekoliko utakmica, s ozbirom da su savladali Baskoniju, Valensiju, Asvel i lidera takmičenja Olimpijakos, uz prosek od 68,75 primljenih poena. Konačno se ekipa navikla na Fakunda Kampaca i on na nju. Argentinac je počeo da diktira tempo na oba kraja terena kako samo on ume i rezultati su očigledni.

Ostaje žal, ali Ivanovićeva četa gleda samo unapred. Dokazala je to i u susretu sa crveno-belima iz Pireja, kada je ostala bez šansi da se nađe među osam, ali odigrala na visokom nivou i po drugi put savladala sastav Jorgosa Barcokasa. Protiv Fenerbahčea će imati priliku da potvrdi da se nalazi u sjajnom ritmu i nastavi sa podizanjem obrtaja i samopouzdanja pred plej-of ABA lige. Ipak, čini se da je pred Zvezdom jedan od najvećih izazova na evrosceni u ovom trenutku.

Fenerbahče evidentno ima kvalitet i za najviši plasman, ali spletom raznih okolnosti došao je u poziciju da se do poslednjeg kola bori za plej-of. Pobedom u Beogradu će ga obezbediti, ali ukoliko Zvezda nastavi da skuplja skalpove, moraće da se nada porazu Baskonije ili Žalgirisa kako ne bi završio sezonu u dvorani Aleksandar Nikolić. Dakle, za ekipu Dimitrisa Itudisa pobeda je pod moranjem.

Utisak je i da su Kanarinci podigli formu u pravom trenutku. Bolje rečeno zbili redove posle serije loših rezultata. Porazima od Milana, Real Madrida i Baskonije doveli su se u situaciju da moraju da pobede u poslednja dva kola, a u prethodnom su ubedljivo savladali gradskog rivala Anadolu Efes (103:86) i tako ga ostavili bez mogućnosti da brani tron na kojem sedi već gotovo dve godine.

FAKUNDO KAMPACO VIŠE OD 15,5 POENA - KVOTA U MOZZARTU 1,85

Prethodno su dobili i Galatasaraj prilično rutinski u prvenstvu (86:64), a pred put u Beograd razbili su Gazijantep 100:50. Odmorio je Itudis nekoliko prvotimaca i ubedljvim trijumfom napravio idealnu uvertiru za gostovanje u glavnom gradu Srbije.

Ono što karakteriše poslednja tri trijumfa Fenera je promena stila igre, uslovljena povredama. Iz konkurencije su ispali centar Devin Buker, krilni košarkaši Nemanja Bjelica i Metedžan Birsen, kao i plejmejker Skoti Vilbekin. Morao je Itudis nešto da menja usled skraćene rotacije na unutrašnjim pozicijama i činjenice da ne može da se osloni na Vilbekinove individualne kvalitete. Okrenuo se nešto nižim petorkama, veliko poverenje ukazao Najdželu Hejsu Dejvisu i Dajšonu Pjeru i to je urodilo plodom. Koliko je pomenuti dvojac dobio na značaju govori i podatak da su obojica proveli po 40 minuta na parketu tokom ključnog gradskog derbija. Uz njih, velika snaga turskog tima u reketu tokom čitave sezone je i debitant u elitnom takmičenju Džonatan Motli - najkorisniji igrač ekipe sa prosečnim indeksom 16,2 (14,5 poena i 5,5 skokova).

"Generalno su atletski baš dobro. Izdvojio bih Pjera i Hejs Dejvisa, koji igraju na tri - četiri, ali su manje-više ključni igrači. Igraju mnogo unutra i to će biti glavna stvar koju treba da zaustavimo", rekao je Filip Petrušev pred večerašnji okršaj.

19.00: (2,65) Crvena zvezda (15,0) Fenerbahče (1,60)

Najdžel Hejs Dejvis, Marko Guduić i Nik Kalates (©Starsport)Najdžel Hejs Dejvis, Marko Guduić i Nik Kalates (©Starsport)

Naravno, uz pomenute igrače unutrašnje linije, važan šraf u Itudisovom sistemu je i reprezentativac Srbije Marko Gudurić. Da Evroliga dodeljuje nagradu za najboljeg šestog igrača lige, nema dileme da bi završila u njegovim rukama. Počeo je samo pet utakmica, na preostalih 27 ulazio sa klupe, ali i tako imao veliku ulogu i ogroman uticaj na rezultate Fenerbahčea. Trenutno je na proseku od 12,6 poena, 3,2 asistencije i 2,9 skokova. Sa prosečnim indeksom 13,1 je treći najkorisniji igrač ekipe iza Motlija i Hejs Dejvisa.

Dolazi Marko u dobro poznatu sredinu. Nedavno je bio i u poseti klubu iz kojeg se vinuo u zvezde, tokom pauze u Turskoj zbog posledica zemljotresa. Dočekan je ovacijama sa tribina. Nema sumnje da će ga crveno-bela publika još jednom srdačno pozdraviti, ali sjajni šuter iz Priboja će večeras morati da bude na visokom nivou protiv voljenog kluba, ukoliko Fener planira da se kući vrati podignute, a ne pognute glave.

MARKO GUDURIĆ VIŠE OD 11,5 POENA - KVOTA U MOZZARTU 11,5

Dosad je tri puta stajao na crtu Zvezdi u Beogradu. U sezoni 2017/18, prvoj otkako je napustio Mali Kalemegdan, postigao je devet poena u trijumfu istanbulske ekipe 80:63. Potom 11 u novoj pobedi nad Zvezdom u januaru 2021. godine i 14 prethodne sezone kada su crveno-beli slavili kod kuće 74:69. Deluje kao da se sve više navikava na ulogu gosta na parketu Pionira, s ozbirom da na eksponencijalan rast njegovog učinka na gostovanjima bivšem timu.

Ko će pobediti, teško je proceniti. Fenerbahče je favorit pre svega zbog činjenice da ima imperativ pobede, ali osetili su Baskonija, Valensija i Olimpijakos koliko je teško osvojiti dvoranu Aleksandar Nikolić, posebno otkako na njenim vratima stoji Kampaco. Jedno je ipak sigurno, čeka nas sjajna košarkaška predstava i još jedan evroligaški spektakl u Beogradu.

EVROLIGA - POSLEDNJE KOLO

Četvrtak

19.00: (1,45) Alba Berlin (15,0) Asvel (3,20)

19.00: (2,65) Crvena zvezda (15,0) Fenerbahče (1,60)

20.00: (1,35) Olimpijakos (16,0) Baskonija (3,70)

20.05: (1,90) Makabi Tel Aviv (15,0) Real Madrid (2,10)

20.45: (2,10) Virtus Bolonja (15,0) Olimpija Milano (1,90)

Petak

19.30: (1,80) Anadolu Efes (15,0) Monako (2,25)

20.30: (1,10) Barselona (23,0) Valensija (8,00)

20.30: (4,10) Bajern Minhen (17,0) Žalgiris (1,30)

20.30: (1,15) Partizan Mozzart Bet (20,0) Panatinaikos (6,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK FenerbahčeDuško IvanovićFakundo KampacoFilip PetruševNajdžel HejsDajšon PjerMarko GudurićDimitris Itudis

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara