Žofri Lovernj i Tadija Dragićević (MN Press)
Žofri Lovernj i Tadija Dragićević (MN Press)

Bivši MVP i kapiten crveno-belih: Željko najbolji u Evropi, ali verujem u pobedu Zvezde

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.11.21. | 09:49

"Na ovakvim utakmicama stasavaju veliki igrači", kaže za Mozzart sport Tadija Dragićević

Poslednji put MVP-a ligaškog dela ABA lige večiti rivali su dali na kraju sezone 2007-2008. Zvuči pomalo neverovatno da od tada niko iz redova Crvene zvezde ili Partizana nije uspeo da zaduži tu nagradu. Poslednji koji je u ličnu kolekciju uneo taj pehar, a da je nosio dres jednog od dva najveća srpska kluba, je Tadija Dragićević.

Nekadašnji kapiten crveno-belih je ostavio značajan trag na Jadranu, a može da se pohvali i da je odigrao sijaset večitih derbija. Trenutno željno iščekuje večerašnji duel beogradskih klubova (19 časova), pa je vrlo rado prihvatio poziv da iznese očekivanja i prognoze.

Izabrane vesti

"Po tome kako igraju ove sezone Zvezda i Partizan, verujem da će biti najneizvesniji derbi u poslednjih nekoliko godina. U to sam siguran. Dajem ipak prednost Zvezdi, mislim da je trenutno bolja i verujem u pobedu. Mada, ponavljam biće sigurno neizvesno i zanimljivo", kaže Tadija Dragićević za Mozzart sport.

Osvrnuo se potom na partije koje pruža Partizan, trenutno prvoplasirani tim u ABA ligi sa svih sedam ostvarenih pobeda.

"Da ne pričam o Željkovim kvalitetima, on je najbolji trener u Evropi definitivno. Doneo je sjajnu energiju Partizanu, igraju sa velikom požrtvovanošću za dres, za klub. Daju se 120 odsto – kako domaći, tako i stranci. Jeste da imaju dobar budžet, ali pogodili su sa pojačanjima. Pogotovo sa Panterom... Bio sam skeptičan za njega. Dok je bio u Zvezdi, mislio sam da je onako toplo-hladno. Može da odigra dobro, ali i da donese loše stvari ako uđe u neke ishitrene šuteve. Naravno, igrao je on sjajno u Olimpiji, imao je odlične utakmice... Ali, ove sezone u Partizanu je neverovatan. Donosi prevagu, pogađa bitne šuteve, za sada deluju crno-beli veoma dobro. Čak i domaći igrači, koji prošle sezone nisu mogli da se snađu, sada u ovakvom sistemu dobro igraju. To je sistem koji je prethodnih godina nedostajao Partizanu".

MN PressMN Press

Njegov bivši klub je do sada pobedio na šest utakmica regionalnog takmičenja, a upisao je i jedan poraz. Na evroligaškoj sceni crveno-beli imaju skor 4-5. Pobedili su Asvel, PAO, Žalgiris i Makabi.

"Zvezda igra sjajno. Uz budžet koji nije preveliki, napravili su ekipu sa domaćim igračima, povratnicima koji su već bili tu. Okupio ih je Dejan Radonjić, sa nekima sam igrao i ja ranije, može se reći sa većinom. Svi su oni dobili dobru ulogu, zna se šta ko radi. Jaka odbrana se podrazumeva svih 40 minuta, to donosi rezultat. Odlični su i u ABA ligi i u Evroligi".

Sudariće se večeras dva veoma jaka defanzivna zida - Radonjićev i Obradovićev. Jedan će morati da padne...

"I jedna i druga ekipa igraju sjajnu odbranu. Verujem da će biti čvrsta utakmica, sa mnogo faulova. Videćemo koliko će sudije dozvoliti, na kakav način će se igrati. Sigurno da će obe ekipe biti na 120 odsto što se odbrane tiče. A u napadačkom delu, kad pogledam Partizan, treba da se zaustave Panter i mali Avramović, koji zna da povuče loptu od koša do koša, donosi neverovatnu energiju... I na centru je Partizan dobar sa Smailagićem, ima dobru energiju. Što se Zvezde tiče, svi su na nivou, ali Kalinić ove sezone igra sjajno. Pravi je lider, veoma me prijatno iznenadio – kako se ponaša na terenu i kako vuče ekipu. Zvezda gaji taj Radonjićev sistem godinama. Biće definitivno fizički jaka utakmica, sa mnogo kontakta".

Domaćin prvog derbija u sezoni je Crvena zvezda. Utakmica se igra u dvorani "Aleksandar Nikolić", a tribine će biti obojene u crveno-bele boje.

"Jeste isti teren, obe ekipe igraju tu, ali znači podrška sa tribina. Zvezda je tu u plusu zbog domaćinstva. Biće zanimljivo i jedva čekam da pogledam utakmicu", uz osmeh kaže Dragićević.

Znaju svi akteri večitih derbija da je taj obračun više od igre. Tako je uvek bilo i biće.

"Čak da su i obe ekipe mnogo slabije, i da ne igraju dobro, ta utakmica je ipak derbi. Prisutna je velika strast, želja, treba se koncentrisati dobro... Uvek neko iskoči na ovim duelima, bude junak. Nebitna je često trenutna forma, nego je važan voljni momenat. Sigurno će biti dobra utakmica za gledanje".

Tadija je u Zvezdu stigao sa 15 godina iz Čačka. Za prvi tim je počeo da igra 2004. godine. Bio je tu do 2010, sa jednom pauzom od nekoliko meseci kada je pozajmljen Mega Vizuri. To nije bila poslednja njegova epizoda na Malom Kalemegdanu, jer se vratio 2014. godine u januaru i ostao do kraja sezone. Kada se pogleda staž u crveno-belom, jasno je da je i iskustvo iz derbija bogato.

"Igrao sam ih mnogo. Pamtim utakmicu kad nas je vodio Pešić, pa smo uspeli da izjednačimo na 2:2 u seriji u Pioniru. Bio je baš dobar meč, svi su očekivali tada da ćemo izgubiti glatko od Partizana. Pamtim i prvi derbi, sa Gurketom, Perom... Kao i onaj susret kad smo izgubili posle trojke Drobnjaka. Ostanu detalji u sećanju, uvek je posebno za igranje. Derbi nema veze ni sa jednim drugim mečom. I sad kad pogledam ekipe, momci iz oba tima su mnogo toga prošli, pogotovo igrači iz Zvezde... Biće zanimljivo i zbog pune hale, svi vole da igraju u takvom ambijentu. Na ovakvim utakmicama stasavaju veliki igrači", zaključio je Tadija Dragićević.


tagovi

Tadija DragićevićKK Crvena zvezdaKK PartizanABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara