""
""

Bogdane i Jokiću - alal vam vera! Srpski komandosi izbušili Češku

Vreme čitanja: 3min | pet. 08.07.16. | 22:40

Puleni Aleksandra Đorđevića boriće se za olimpijsku vizu sa Portorikom posle pobede nad Češkom - 96:72

Orlovi idu u finale olimpijskog kvalifikacionog turnira u Beogradu! Niko nije ni sumnjao u drugačiji ishod, ali način na koji su košarkaši Srbije došli do pobede nad Češkom i to rezultatom 96:72 (26:17, 19:19, 28:22, 23:14) pokazuje samo da su energiju čuvali za najvažnije trenutke. Molili su Teodosić, Bogdanović, Jokić, Raduljica i ostali momci u srpskom timu za strpljenje i najavljivali uporno da će dobre igre doći, a Česi su osetili kako je to kada se Đorđevićevi puleni razmašu po terenu. Na kraju, dobro je da nije bilo i ubedljivije! Što je najvažnije, bilo je primetno da ono najbolje tek predstoji. Sada Srbiji za overu karte za Rio ostaje još samo subotnja finalna bitka sa Portorikom, koji je već napravio veliko iznenađenje eliminacijom Letonije.

Izabrane vesti

Puni samopouzdanja, disciplinovano na obe polovine terena i sa posebnom agresivnosti u odbrani ušli su srpski košarkaši u meč od prvog sudijskog podbacivanja lopte. Baš kao što su i najavili, Đorđevićevi izabranici odradili su domaći zadatak i pripremili opasno dobru taktiku kojom su ponajbolje igrače Češke Jana Veselog i Blejka Šilba onemogućili da se razlete i krenu u svom ritmu, dok je Tomaš Satoranski bio taj koji je sprečio da se pitanje pobednika reši već u prve dve četvrtine. 

Ako smo se dosad uzdržavali od bilo kakvih komentara, sada možemo slobodno da kažemo da nacija ima ubitačni tandem za budućnost! Nikola Jokić i Bogdan Bogdanović imena su koja će se dugo pominjati u redovima Češke, koja nije imala nijedno adekvatno rešenja da zaustavi golobradi dvojac. Dvojac koji je načeo protivnika sa čak 26 od ukupno 45 poena u prvom poluvremenu i bio najzaslužniji što je prošlogodišnji rival iz četvrtfinala Prvenstva Evrope konstantno bio na dvocifrenoj udaljenosti.

Prvi je bio nezaustavljiv u reketu, zbog čega je Veseli kose čupao, a drugi sa distance, kao na strelištu - sigurno, mirno, hrabro! Poigravali su se sa nemoćnim suparnikom i ostavljali bez daha publiku toliko snažno da se Arena tresla od aplauza upućenih dvojici udarnih igli, a onda i celom timu.

Bio je već pomenuti Satoranski jedini koji je držao svoj tim u igri u tih prvih 20 minuta, dok je Veseli zaista proigrao tek pred odlazak na odmor. A kada su zaostatak spustili na devet koševa, činilo se kao da su izabranici Ronena Ginzburga pomislili da bi u drugom poluvremenu stvari mogle da se promene nabolje. Međutim, odgovornost je u svoje ruke uzeo kapiten Miloš Teodosić i tu Česi ništa nisu mogli. Zapeo je komandant Orlova na startu trećeg kvartala i počeo da "šiba" protivnika! Onako, sa stilom. Prvo dva uzastopna hica sa distance, pa čuvena La bomba, a onda, kao poklon - još jedna trojka! Iz drugog plana proigrao je i Miroslav Raduljica, a sve to bilo je dovoljno da Srbija komotno dođe do 15 poena viška, posle čega je praktično pitanje samo bilo - sa kojom razlikom će susret biti završen?

Video se i na licu Letećeg Čeha taj pomešani skup razočaranja i besa, jer je bio svestan da njegovom timu jako nedostaju laki poeni iz igre. Pokušavali su gosti da se trgnu, da krenu napred koliko god je moguće. I dobro su krenuli posle trojki Hrubana i Velša, ali kao maljem u glavu usledila su dva udarca sa istog odstojanja - Teodosića, pa onda i Kalinića.

Na kraju, najefikasniji igrač u pobedničkom sastavu bio je Bogdan Bogdanović sa 21 poenom, Nikola Jokić je ubacio 19, dok je Miloš Teodosić ubacio 16. Kod Čeha najefikasniji su bili Satoranski sa 16 i Veseli sa 12 poena. 

Na kraju vredi pomenuti i da je dobro raspoložena publika, njih 12.793, dalo dodatni vetar u leđa i značajno doprinela da pobeda bude sigurna, efektna i ubedljiva. Ipak, iskreno se nadamo da će za finale tribine Kombank Arene biti dupke pune, jer ovi momci su to zaslužili.

Finale je na programu u subotu od 21 čas.

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Tomas SatoranskiSrbijaNikola JokićMiloš Teodosićkošarkaška reprezentacija SrbijeKošarkaška reprezentacija ČeškeJan VeseliBogdan Bogdanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara