Majkl Džordan, Lamelo Bol, Tajris Halibarton i Entoni Edvards (©AFP)
Majkl Džordan, Lamelo Bol, Tajris Halibarton i Entoni Edvards (©AFP)

Bolu, Halibartonu i Edvardsu za pet godina tri puta više novca nego Džordanu za čitavu karijeru

Vreme čitanja: 3min | uto. 04.07.23. | 14:26

Kako se vremena menjaju

U noći između 30. juna i 1. jula počeo je prelazni rok u NBA i odmah je krenula lavina potpisa. Prošlo je tek nekoliko dana otkako timovi imaju pravo da angažuju slobodne igrače, a već su parafirani i neki istorijski ugovori. Četvorica su potpisala maksimalne, a dok je Dezmond Bejn oborio rekord Memfisa sa petogodišnjom saradnjom do 207.000.000 dolara, preostala trojica su se izdvojila.

Lamelo Bol, Entoni Edvards i Tajris Halibarton potpisali su ugovore teške do 260.000.000 dolara. Američki mediji su napravili interesantnu paralelu sa Majklom Džordanom koji je tokom čitave karijere koštao klubove za koje je igrao (Čikago i Vašington) 94.000.000 dolara. No, tu je i inflacija...

Izabrane vesti

Naime, Džordan je samo dva puta u karijeri bio najplaćeniji igrač u NBA, iako i danas važi za najboljeg svih vremena i nema dileme da liga danas ne bi bila to što jeste da nije bilo Njegovo letećeg visočanstva. Izuzev dve poslednje sezone ni u jednoj nije imao veću platu od 5.000.000 dolara. Ipak, postao je prvi igrač sa primanjima od preko 30.000.000 dolara, ali je toliko zarađivao samo tokom finalne dve godine sa Bulsima. Naravno, sve je nadoknadio sponzorskim ugovorima i sjajnim njuhom za biznis, pa je postao i prvi milijarder među košarkašima.

Čak i kada se uračuna inflacija, Džordanova ukupna primanja iznosila bi 166.000.000 dolara, gotovo 100.000.000 manje od onoga što će Bol, Haliburton, a najverovatnije i Edvards zaraditi za pet godina (počevši od sezone 2024/25). A upravo je Džordan, kao većinski vlasnik Hornetsa, dao Lamelu ovaj neverovatan ugovor i vezao ga na duge staze za Šarlot.

Najmlađi od braće Bol će u avgustu napuniti 24 godine, a prošle sezone je beležio 23,6 poena i 8,4 asistencija, mada je odigrao samo 36 utakmica zbog čestih povreda, pa je u februaru i završio sezonu. Već je uspeo da postane rekorder Hornetsa po broju tripl-dablova sa devet.

Što se tiče preostale dvojice košarkaša koji su "uboli" maksimale, Edvards bi mogao da zaradi i manje od pomenute sume, ukoliko se naredne godine ne izbori za Ol-star nastup. Tek u tom slučaju njegov ugovor bi postao "supermaksimalan" i doneo bi mu 260.000.000 dolara. Bez učešća na utakmici svih zvezda, vrednost saradnje će mu pasti na 217.000.000 dolara.

Ipak, s obzirom kako je odigrao prethodni plej-of i čitavu sezonu, kao i činjenicu da će biti jedan od lidera reprezentacije SAD na predstojećem Svetskom prvenstvu, treba očekivati da Ent ispuni pomenuti uslov i stane rame uz rame sa Bolom, ali i Halibartonom.

Treći momak sa draft generacije 2020 je sa najvećim mogućim produžetkom postao najskuplje plaćeni košarkaš Indijana Pejsersa svih vremena. Izabrali su ga Sakramento Kingsi, ali su ga poslali put Indijanapolisa u februaru prošle godine u zamenu za Domantasa Sabonisa. Halibarton je u sezoni za nama beležio 20,7 poena i 10,4 asistencija, te je postao tek 15. igrač u NBA istoriji sa prosekom od 20 poena i 10 asistencija na nivou jedne takmičarske godine.

Vremena su se značajno promenila, a sume koje stoje u ugovorima trojice verovatno i najtalentovanijih američkih košarkaša u ovom trenutku samo su još jedna potvrda velikog napretka NBA lige. Granica za plate se iz sezone u sezonu pomera, primanja rastu... Pitanje je samo vremena kada će neko zaseniti i ugovore koji su Bol, Halibarton i Edvards dobili ovog leta.


tagovi

Majkl DžordanLamelo BolTajris HaliburtonEntoni Edvards

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara