Sandi Grubelič i Nemanja Todorović (©ABA LIGA / Borac – Duško Radišić)
Sandi Grubelič i Nemanja Todorović (©ABA LIGA / Borac – Duško Radišić)

Borac ima meč loptu za ostanak u ABA ligi, Zlatibor mora da se vrati u mod iz Skoplja

Vreme čitanja: 5min | sre. 04.05.22. | 09:15

Inače će plej-aut biti završen...

Ostaje i dalje osećaj da je velika nepravda učinjena košarkašima Borca i Zlatibora zato što uopšte moraju da igraju plej-aut Jadranske lige i ne bi nikoga iznenadilo kada bi ova serija u bliskoj budućnosti ostala potpuno obesmišljena eventualnim širenjem elitnog ranga takmičenja ili promenom pravila, čime bi Zlatibor dobio ono što je na parketu zaslužio. Dok se to ne dogodi, nastavlja se plej-aut (TV Arena sport, 17.00) gde čačanski Borac ima meč loptu za ostanak u ABA ligi, dok Zlatibor mora da se vrati u mod iz Skoplja kako bi uopšte ostao u igri za istorijski plasman.

Prva utakmica pokazala je da se osvajač ABA 2 lige ni pod kojim okolnostima neće predati. Čak i kada je Borac imao maksimalnih 18 poena prednosti na nešto manje od četiri i po minuta do kraja ekipa Strajina Nedovića nije se predavala i umalo je izrežirala neočekivanu dramu. Trojka Nemanje Protića na 22 sekunde pre isteka vremena dovela je Zlatibor na jedan posed zaostatka mada su u samoj završnici sigurnost Borcu dala dva pogođena slobodna bacanja Dude Sanadzea iz četiri pokušaja.

Izabrane vesti

“Želimo da zadržimo status ekipe koja redovno igra u ABA ligi. Moramo da analiziramo prethodni meč sa Zlatiborom, kako bismo se još bolje pripremili za sledeći duel. Nadam se da će hala u Čajetini biti dobro popunjena, kao što je bila u Čačku. A ako bude tako, verujem da ćemo ponovo prirediti spektakl. Naravno, samo jedan tim može da igra ABA ligu, pa neka to bude bolji“, rekao je Marko Marinović.

Jednu od utakmica sezone odigrao je Marko Pecarski koji je bio apsolutno dominantna figura na parketu i pogotovo u reketu Zlatibora gde je napravio dar-mar i jednostavno nije imao adekvatnog direktnog čuvara što je on maksimalno koristio. Na kraju njegova 23 poena uz sedam skokova, tri ofanzivna, čime je kompenzovao tiho izdanje indisponiranog Hantera Hejla. Kako se i očekivalo važne poene iz drugog plana doneli su Aleksa Novaković i Ivan Marinković, kao i Duda Sanadze, mada je cela ekipa uradila veliki posao pre svega da izbaci protivnika iz reketa i natera ga na šut sa distance.

“Svi smo svesni značaja ovog baraža. Pobedom u subotu napravili smo jedan veliki korak ka cilju, odnosno opstanku u ABA ligi. Već u sredu nas očekuje nova utkmica. Nema opuštanja, moramo ostati koncentrisani, kako bismo završili započet posao. Zlatibor nije slučajno šampion Druge ABA lige. Pokazao je da je odlična ekipa. Zbog toga moramo da na adekvatan način odgovorimo na igru Čajetinaca“, poručio je Pecarski.

17.00: (1,85) Zlatibor Čajetina (14,0) Borac Čačak (2,05)

Na kraju se takav izbor umalo obio o glavu košarkašima Borca i srećom po njih ipak drže vođstvo u seriji. Zlatibor je potpuno bio indisponiran u prostoru oko koša i u odsustvu unutrašnjih igrača sa iskustvom i snagom za rvanje pod košem ispaljeno je 35 lopti za tri, uz čak 15 pogodaka! Trojkama su se igrači Zlatibora i vratili u utakmicu, pošto su ih pogodili čak pet u intervalu kada su topili 18 poena zaostatka zahvaljujući pre svega Protiću, onda i Čabrilu, Kutlešiću i Nikoliću.

Kao što će Hejl biti na posebnom testu u današnjem odmeravanju snaga, tako će se na drugoj strani u istom košu naći Kutlešić. Najbolji igrač Zlatibora gotovo do pred sam kraj bio je van sebe i one forme koja ga je krasila u završnici KLS, poslednjeg “balona“ i pogotovo završnici ABA 2 lige kada je izneo ceo teret na svojim leđima. Logično je bilo da Kutlešić padne i videlo se po njegovim reakcijama koliko mu smeta to što ne može da pronađe ritam, a danas će biti potreban saigračima kako bi se u majstorici tražio prolaz u viši rang.

“Mi smo krenuli u prvu utakmicu malo u grču, dok smo se malo prilagodili posle možda i najviše dana pauze u prethodnih dva meseca. Dok se utakmica otvorila, i dok smo se prilagodili već je bilo desetak razlike za Borac. Oni su tu prednost držali faktički svih 40 minuta, ali je utakmica bila neizvesna. Intenzitet i kvalitet utakmice su bili na visokom nivou i sa naše strane i sa strane Borca. Mislim da se neće ništa promeniti, to su dve ekipe koje igraju ofanzivno sa brzom tranzicijom. Mi smo postigli 15 šuteva van 6,75 metara, a oni su dali devet. Mi smo ih možda ubacili u nekom nezgodnom trenutnku, na kraju, a da se to desilo ranije tokom utakmice, mislim da je moglo da se rešava u jednom ili dva poseda. Očekujem sličnu utakmicu, napadačku igru tako da će biti zanimljivo. Nama je pomogla ta utakmica da izvučemo pouke i da na osnovu nekih analiza se spremimo za drugu utakmicu baraža na Zlatiboru. Pokušaćemo da izjednačimo i loptu prebacimo u Čačak, daćemo sve od sebe i pozivam što više ljudi i publike da dođu da nas podrže“, izjavio je Nedović.

Ostaje pitanje da li će Lakvinton Ros možda dobiti koji minut. Dok se nije povredio bio je među nosiocima igre, ali mu je oporavak trajao dugo i zato sa klupe gleda dešavanja na parketu. Dobra vest za Zlatibor bila je rola Dimitrija Nikolića koji je posle one užasne povrede glave ipak mogao da zaigra i bude među najboljima na parketu sa 19 poena i pet skokova.

Svašta smo od Zlatibora videli u sezoni koja će na Čajetini svakako ostati upamćena kao najbolja u klupskoj istoriji, velike preokrete i pre svega da borbenost ne izostaje nijednog trenutka pa tako niko unapred ne može da otpiše ovaj sastav. Borac je na papiru favorit i kroz dobar deo utakmice videlo se da je ipak evidentna razlika u kvalitetu između timova, iako to konačni rezultat ne pokazuje.

Borac u ABA ligi ili produžetak drame. Saznaćemo oko 19 časova.

ABA LIGA - PLEJ-AUT

Sreda

17.00: (1,85) Zlatibor Čajetina (14,0) Borac Čačak (2,05) /0:1 u seriji/

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

KK Borac ČačakMarko MarinovićHanter HejlDušan KutlešićNemanja ProtićKK Zlatibor Čajetina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara