Džejms Harden i Alek Burks (Foto: AFP)
Džejms Harden i Alek Burks (Foto: AFP)

Borba do poslednje sekunde u derbiju Njujorka: Furnijeova "stativa", sjajni Harden i pobeda Netsa (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 01.12.21. | 04:19

Bruklin slavio u neizvesnoj završnici

Sjajan meč odigrali su košarkaši Bruklina i Njujorka. Derbi Velike jabuke na kraju je pripao Netsima (112:110), a francuski reprezentativac Evan Furnije mogao je da izraste u velikog heroja Niksa. Najpre je trojkom u samom finišu poravnao rezultat, da bi njegov šut sa pola terena u poslednjim sekundama završio na obruču.

Veoma motivisano su i jedni i drugi ušli u meč i vrlo brzo je postalo jasno da nas čeka sjajna predstava. Nešto bolje su meč otvorili Niksi, pa je period dobre igre imao Bruklin, da bi finiš prvog poluvremena pripao gostima. U trećem kvartalu četa Stiva Neša uspeva i ozbiljnije da se odlepi, stiče dvocifrenu prednost, ali je borbena ekipa Toma Tibodoa odbila da se preda. Ušlo se u neizvesnu završnicu, igrao se koš za koš. Odbrane su bile na visokom nivou, kao da je u pitanju plej-of utakmica i da pobeda "život znači". Na kraju su se bolje snašli domaći košarkaši, te su upisali 15. pobedu (šest poraza) i naneli gradskom rivalu 10. poraz (11 trijumfa).

Izabrane vesti

Džejms Harden je obeležio meč, iako je završnicu prepustio Kevinu Durentu. Popularnom Bradonji su dve asistencije nedostajale za tripl-dabl, a po 12. put u karijeri je Niksima ubacio preko 30 poena (34 poena i 10 skokova). Čini se da polako pronalazi lek za promenu pravila koja su mu drastično smanjila izlaske na liniju penala (večeras 9/10 sa crte).

Durent je dugo bio van ritma, ali kada je bilo najpotrebnije bio je najbolji. Pogodio je nekoliko teških i jako bitnih šuteva u finišu i susret okončao sa 27 poena i devet završnih dodavanja. Interesantno da je ključne poene postigao Džejms Džonson. Odbrana Niksa je udvojila Durenta, koji je u nedostatku boljeg rešenja proigrao iskusnog Džonsona, ovaj je uvideo da ima puno prostora, krenuo na prodor, da bi ga Mičel Robinson poslao na liniju penala 2,2 sekunde do kraja susret. Pogodio je oba, Niksi nisu imali tajm-aut, lopta je završila u Furnijeovim rukama, koji je okušao sreću sa centra, ali je pogodio samo obruč.

Francuz nije imao svoje veče, susret je okončao sa 13 poena, ali kada se lomilo lopta je išla u njegove ruke. Tako je u poslednjem minutu pogodio trojku iz auta za izjednačenje (110:110), da bi potom Džonson doneo pobedu Netsima.

Glavnu reč u ekipi Njujorka vodio je Džulijs Rendl sa 24 poena, devet skokova i osam asistencija, ali se mora napomenuti da je u samom finišu napravio glupost, koja je možda i koštala Nikse trijumfa. Zaradio je tehničku grešku pri rezulatu 107:105 za domaće igrače, pa ga je Durent kaznio preciznim hicem sa linije penala. Da nije bilo Rendlove greške, Furnijeova trojka bi donela prednost gostima na manje od 20 sekundi do kraja susreta...

Rendla je sa 25 poena ispratio večeras odlični Alek Burks, koji je od Kembe Vokera preuzeo mesto u startnoj petorci. Derik Rouz je bio na asistenciju od dabl-dabla (16 poena), dok je dvocifren sa 12 poena bio i Imanuel Kvikli.

U drugom meču odigranom u istom terminu Memfis je slavio u Kanadi (98:91). Grizlisi su vodili tokom čitavog susreta, kontrolisali stanje na parketu od prvog do poslednjeg minuta i zasluženo došli do 11. trijumfa u sezoni (10 poraza). Toronto ne može da se sastavi, pa je pretrpeo i 13. poraz (devet trijumfa).

Pobednički sastav je sa 23 poena predvodio Džeren Džekson Džunior, 19 je dodao Desmond Bejn, dok je 15 ubacio Dilon Bruks. Mladi košarkaš srpskih korena Džon Končar je ubacio dva poena, uz dve uhvaćene lopte i po jednu ukradenu loptu i asistenciju. Kod Reptorsa se izdvojio Paskal Sijakam sa 20 poena, 15 je dodao Fred Vanvlit, dok su dvocifreni bili i ruki Skoti Barns sa 13, kao i Juta Vatanabe sa 11 poena.

Podsetimo da je Memfis i večeras nastupio bez povređenog Dža Moranta, dok je Goran Dragić iz ličnih razloga napustio Toronto i veliko je pitanje da li će se vraćati. Spekuliše se da bi nezadovoljan statusom u klubu mogao da insistira na prelasku u redove Dalasa, kako bi igrao u tandemu sa Lukom Dončićem.

NBA

Sreda

Bruklin - Njujork 112:110

/Harden 34 - Burks 25/

Toronto - Memfis 91:98

/Sijakam 20 - Džekson 23/

Finiks - Golden Stejt 104:96

/Ejton 24 - Pul 28/

Portland - Detroit 110:92

/Mekalum 28 - Kaningem 26/

Sakramento - LA Lejkers 92:117

/Holmes 27 - Dejvis 25/



tagovi

NBA ligaBruklin NetsNjujork NiksDžejms HardenEvan FurnijeKevin DurantDžulijus RendlMemfis GrizlisToronto Reptors

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara