Foto: AFP
Foto: AFP

Braća Spleš prespavala poluvreme, pa rafalnom paljbom u trećoj četvrtini uništila Dalas (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 19.05.22. | 05:34

Luka Dončić nemoćan pored Endrjua Viginsa, Voriorsi sa plus 25 do vođstva u finalu Zapada

Već viđeno i objektivno – očekivano. Dalas još jednu seriju ovogodišnjeg plej-ofa započinje iz minusa. Porazom su otvorili duel sa Jutom, potom i sa Finiksom, a na isti način startovali su u finalu Zapadne konferencije. Golden Stejt je u pred svojim navijačima u Čejs Centru ubedljivo slavio i napravio prvi korak ka finalu ovogodišnje NBA sezone – 112:87.

Prethodne dve serije Maveriksi su uspevali da preokrenu na krilima Luke Dončića. No, da bi isto učinili i ovog puta, slovenački košarkaš moraće da pruža dosad neviđene partije. Ovu večerašnju nikako ne bi valjalo da ponovi. Istina, bio je nekadašnji as Real Madrida najistaknutiji pojedinac u redovima Dalasa sa 20 poena, ali je poenterski učinak samo maska na njegovu ionako najneefikasniju partiju u plej-ofu.

Izabrane vesti

Endrju Vigins izašao je kao apsolutni pobednik iz duela sa prvom zvezdom gostiju. Pratio ga je u stopu, disao mu za vratom, ostavljao minimalno prostora za šut i na kraju uspeo da ga destabilizuje, što je bio glavni preduslov za laku pobedu ekipe Stiva Kera. Dončić je šutirao 6/18 iz igre, pogodio tek tri od deset trojki i pride izgubio sedam lopti, sve kao rezultat fantastične Viginsove defanzive. Pride je Endrju stigao da na drugoj strani ubacio 19 poena, samo jedan manje od čoveka čija je verna senka bio večeras.

No, Vigins je bio samo jedan od tihih heroja ubedljivog trijumfa Voriorsa. Imao je Ker taj luksuz da večeras u svakom momentu neko drugi može da iskoči u prvi plan, da odmeni Stefa Karija i Kleja Tompsona u trenucima kada se nišanske sprave poremete, pa su tako čak sedmorica igrača meč završila sa dvocifrenim brojem poena.

A braći Spleš je u prvom poluvremenu zaista malo šta polazilo za rukom. Tompsonu apsolutno ništa, na pauzu je otišao bez pogođene trojke i ujedno bez poena, dok je Kari u uvodne dve četvrtine šutirao četiri od deset iz igre, uz samo jednu pogođenu trojku od šest ispaljenih. Pride je promašio i tri od šest slobodnih bacanja, što je za njegove standarde zaista retkost. Opet, poluvreme je završio sa pristojnih 12 poena, četiri asistencije i solidnom defanzivnom igrom oslikanom u sedam skokova.

I pored svega toga, Golden Stejt je na pauzi imao devet poena prednosti, dobrim delom zbog katastrofalnog procenta šuta gostujuće ekipe. Dalas je u prvom poluvremenu ispalio 29 trojki pogodio samo sedam. S druge strane gledano, mogao je Džejson Kid da bude zahvalan što njegova ekipa gubi sa jednocifrenom razlikom, s obzirom na 31,8 odsto procenta uspešnosti šuta u prvih 24 minuta meča.

Ipak, kratko se Dalas zadržao na samo devet poena minusa. Kari je poluvreme otvorio sa dve vezane trojke, Tompson se nadovezao sa sedam poena, i Golden Stejt je do polovine treće četvrtine otišao na plus 19, sa koliko je i ušao u poslednju deonicu.

Potpuno indisponiran, Luka Dončić je u drugom poluvremenu ubacio samo dva poena i izgubio čak šest lopti, pa ni pomoć Spensera Dinvidija (17 poena) nije bila od prevelikog značaja gostima u nameri da izbegnu još ubedljiviji poraz do kraja meča.

Kari je meč završio sa dabl-dabl učinkom, pošto je pored 21 poena zabeležio i 12 skokova. Vigins je ubacio 19 poena, koliko i Džordan Pul, 15 je zabeležio Tompson, dok su po 10 postigli Drejmond Grin (falio mu jedan skok za dabl-dabl) i Oto Porter Džunior. U redovima gostiju dvocifreni su uz Dončića i Dinvidija bili još Džejlen Branson sa 14, te Redži Bulok sa 12 poena.

NBA, FINALE ZAPADA - PRVI MEČ

Četvrtak

Golden Stejt - Dalas 112:87

/Kari 21 - Dončić 20/


tagovi

Stef KariGolden Stejt VoriorsNBA plej-ofKlej TompsonEndrju ViginsLuka DončićDalas Maveriks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara