Janis i Tejtum (©AFP)
Janis i Tejtum (©AFP)

Brejk! Šta vredi Bostonu 18 trojki kad puca po šavovima, Baksi naterali TD Garden da se prazni pre kraja

Vreme čitanja: 4min | ned. 01.05.22. | 21:30

Važna pobeda na startu polufinala Istoka, povreda Markusa Smarta za još veći problem Seltiksa

Govorili su mnogi da je Milvoki u problemu još od momenta kada je Čikago napravio brejk u drugom meču četvrtfinala, ali je posle toga usledilo potpuno čišćenje Bulsa u sledeća tri odmeravanja snaga. Isto tako se verovalo da je Boston u boljoj poziciji pred polufinale sa Baksima nakon što je prethodno u paramparčad razbio Bruklin Netse koji su uoči početka sezone bili viđeni kao prvi favorit za titulu, ali je šampion svima zapušio usta, odmah napravio brejk i utišao TD Garden!

Ne pamti se kada su se u skorije vreme tribine velelepne dvorane praznile pre poslednjeg zvuka sirene. Večeras jesu i to može da bude znak nezadovoljstva publike koja definitivno nije videla ni izbliza dobar Boston kao u četvrtfinalu... Svaka čast Bostonu za igre prikazane protiv Bruklina, branilac titule je odmah pokazao da je mnogo ozbiljnija mačka i sada se za sve pitaju Janis Adetokunbo i društvo - 101:89 (27:24, 29:22, 22:24, 23:19). Potpuno apsurdno izgleda statistika ove utakmice, pogotovo podatak da je Boston ubacio čak 18 trojki, a na kraju ipak doživeo poraz od 12 razlike. Distanca čak i nije toliko strašna, koliko je loša bila igra Bostona u dobrom delu utakmice. Kada lopta nije htela kroz obruč, tako je padalo i samopouzdanje u odbrani iako je tu bilo nekih zaista dobrih stvari. Sama činjenica da je su dvojica najefikasniji igrača Baksa Janis Adetokunbo i Džru Holidej ubacili 17 od 45 šuteva iz igre, što je nešto manje od 38 odsto uspešnosti, dovoljno govori o defanzivnoj čvrstini Seltiksa, no i pored toga ostaje utisak da su uništili odbranu domaćina. Pre svega na psihološkom planu. Milvoki dugo nije odigrao tako dobru defanzivnu utakmicu protiv Bostona i ovo je možda najbolje izdanje u tom segmentu poslednjih godina. Dovoljno da u Bostonu osete drastičnu razliku u odnosu na seriju sa Bruklinom.

Izabrane vesti

Janis je odradio svoj posao i ispunio sve kolone – 24 poena, 13 skokova i 12 asistencija, uz dve blokade. Mučio se na šutu (9/25 iz igre), strašan posao je u odbrani radio Robert Vilijams, ali je opet ostavio svoj pečat u pobedi. Međutim, izuzetno važna bila je uloga Džrua Holideja. Sveprisutan bio je Holidej na parketu večeras, odradio mnogo dobrih stvari u oba smera, a pogotovo u trećoj deonici kada je Milvoki odbio poslednje nalete domaćina i počeo da gradi stabilnu, dvocifrenu razliku što se dogodilo u četvrtom kvartalu. U momentu kada zbog povrede nema Krisa Midltona, Holidej je preuzeo veliku odgovornost i isporučio ono što se od njega tražio. Uz elitnu odbranu pokazao je napadačku stabilnost koja će Baksima biti neophodna u nastavku. Bio je najefikasniji igrač utakmice sa 25 poena, uz još 10 skokova i pet završnih dodavanuja.

Šta vredi 18 dalekometnih hitaca, kada je gotovo sve ostalo u igri ekipe Imea Udoke bilo, blago rečeno, katastrofa. Sama činjenica da je Udoka odustao od dalje potere za Baksima u završnim minutima utakmice, kada je razlika bila na dvocifrenoj granici dovoljno govori o tome kakav je psihološki momenat ekipe, odnosno da nije postojalo vere da ova utakmica može da se okrene.

Ozbiljno su kiksnuli svi u opremi Bostona. Džejson Tejtum jeste imao 21 poen, ali uz 6/18 iz igre, od čega je pogodio četiri trojke iz devet pokušaja. Dakle, samo dve lopte pronašle su dno mrežice iz pokušaja unutar polukružne linije. Džejlen Braun je potpuno podbacio i ubacio je samo 12 poena (4/13 iz igre, 3/9 za tri), dok je Markus Smart imao tek 10 poena. Međutim, mnogo više od nedostatka Smartovih realizacija zaboleće sve u Bostonu njegova povreda. Šepajući je napustio parket pre kraja utakmice i prema prvim procenama stradao je jedan od mišića kvadricepsa što bi možda moglo da znači i kraj serije za njega, možda čak i sezone... No, videćemo kakvi će biti rezultati specijalističkih pregleda.

Koliko je Boston večeras bio u kanalu najbolje pokazuje to da je u seriji sa Bruklinom prosečno beležio 113,5 poena. Na startu polufinala ostao je na samo 89 poena. Jednostavno, dovoljno je pogledati procente – samo 33 odsto iz igre (28/84), uz 36 odsto za tri uz čak 50 ispaljenih lopti... Domaćin jednostavno nije imao pristup reketu pored Bruka Lopeza, a odluka da se pobeda traži isključivo pokušajima sa distance nije urodila plodom.

Ozbiljna šamarčina za Boston koji će sada morati da smisli način kako da izvuče Lopeza iz reketa i omogući Tejtumu i Braunu da naprave nešto konkretno u zoni bližoj košu, dok je Milvoki očigledno spremio vrhunski plan ove utakmice i na istom talasu može da jaše i u drugom meču koji je na programu od jedan čas u noći između utorka i srede.



tagovi

NBA plej-ofJanis AdetokunboMilvoki BaksBoston SeltiksDžejson TejtumDžejlen BraunMarkus SmartDžru Holidej

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara