Košarkaši Efesa sa titulom prvaka Evrope (©Star Sport)
Košarkaši Efesa sa titulom prvaka Evrope (©Star Sport)

Briljantni Micić stavio šampionski pečat na uzastopnu Efesovu titulu!

Vreme čitanja: 7min | sub. 21.05.22. | 20:50

Srpski plejmejker zajedno sa Tiborom Plajsom zadržao istanbulskog velikana na tronu još godinu dana

Srbija i Beograd doživeli su da vide svoju uzdanicu na tronu Evrope! Ono što je napravio u Kelnu prošle godine, briljantni Vasilije Micić ponovio je večeras u svojoj zemlji i stavio šampionski pečat na uzastopnu Efesovu krunu - 58:57 (15:14, 19:15, 8:11, 18:15).

Vaso, Vaso, Vaso! Srbija može da bude i te kako ponosna na istorijsko veče najboljeg evropskog košarkaša, kome je cela dvorana izuzev nekoliko stotina navijača Reala od srca skandiralo: "MVP, MVP, MVP". Ne da je sve ovo zaslužio, on je čovek koji će u istoriji najvećeg istanbulskog kluba ostati upisan zlatnim slovima kao čovek koji je direktno i najkonkretnije uticao da se osvoje (zasad) oba pehara klupskog šampiona Starog kontinenta.

Izabrane vesti

Micićeve bravure repriziraće se dugo, dok je on ponosno bio ogrnut srpskom zastavom i pokazao celom svetu gde se igra najbolja košarka na planeti. Jer, posle nove MVP nagrade za Nikolu Jokića, Micić je potvrdio da Evropa nema boljeg od njega, što je ubrzo po završetku utakmice potvrđeno jer je pored krune odbranio i zvanje MVP Fajnal fora. Postao je jedini srpski igrač uz Dejana Bodirogu koji je uspeo da napravi ovakav poduhvat. Proveo je na parketu više od 37 minuta i za to vreme ubacio 23 poena (8/15 iz igre, 4/7 za tri), a imao je još po dva završna dodavanja i skoka, uz čak devet iznuđenih faulova za indeks korisnosti 22. Kapa dole!

Koliko je kolosalan večeras bio Micić najbolje pokazuje trojka koju je na dva minuta pre kraja utakmice pogodio preko tornja Valtera Tavaresa! Taj hitac otišao je pravo u srce Kralja koji se trzao polovičnim učinkom Tavaresa i Fabijena Kozera sa linije slobodnih bacanja. Ali, osetilo se tada da osvajač Evrolige iz 2018. na ovom istom mestu sada nema više snage da se bori i ubrzo je klonuo...

Neće se ovogodišnje finale pamtiti po efikasnoj igri, štaviše. Ovo je bila utakmica sa najmanje ubačenih poena još od Olimpijakosovog podviga 2012. godine kada je Jorgos Printezis pogodio onaj epski šut za trofej, kada je rezultat glasio 62:61. Po ukupnom broju poena, samo je duel za titulu 1998. godine imalo manje poena otkako se šampion odlučuje u jednom susret. Kinder je u Blaugrani savladao AEK sa 58:44, a MVP tog F4 turnira bio je Zoran Savić.

Kada smo kod srpskih asova, Vasilije Micić ušao je u probrano društvo naših velikana koji su bar dvaput pokorili Evropu! Dejan Bodiroga (2000, 2002, 2003), Zoran Savić (1990, 1991, 1998), Zoran Sretenović (1989, 1990, 1991), Predrag Danilović (1992, 1998), Željko Rebrača (1992, 2000), Branko Vukićević (1985, 1986)... I Vasilije Micić! Kakav poduhvat...

Micićev potpis na ovu pobedu nema cenu, ali sve pohvale zaslužuje Tibor Plajs koji je odigrao drugo poluvreme iz snova. Pošto je dozvolio Tavaresu da ga "školuje" u prvoj četvrtini, izvukao je pouke i dao enorman doprinos sa 17 poena i četiri skoka u nastavku, ukupno 19 i sedam za nemačkog dugajliju.

Šejn Larkin ostao je na deset poena iz prvog poluvremena i može samo da zahvali Miciću što je u nastavku komandovao igrom, jer bi Real možda čak osvojio turnir s obzirom na to koliko je dugo pretio i bio u životu. Da je Efes večeras potpuno zavisio od Micića i kasnije Plajsa potvrđuje i to da su se samo još Brajant Danston i Kris Singlton upisali u listu strelaca... Može da slavi i Filip Petrušev koji nije igrao završni turnir, ali ima medalju oko vrata.

-------------------------

FINALE EVROLIGE

REAL MADRID - ANADOLU EFES 57:58

/15:14, 19:15, 15:18/

Dvorana: Beogradska arena, Beograd;

Gledalaca: oko 15.000;

Sudije: Luiđi Lamonika, Boris Rižik, Gitis Vilijus.

REAL MADRID: Kozer 3, Nunjez -, Rendolf 6, Rudi 2, Abalde 2, Hanga 5, Dek 5, Poarje 5, Tavares 14 (11sk), Ljulj 9, Jabusele 3, Tejlor 3.

ANADOLU EFES: Larkin 10, Bobua -, Singlton 4, Brajant -, Gazi -, Moerman -, Tundžer -, Plajs 19 (sk), Micić 23, Anderson -, Petrušev -, Danston 2.

-------------------------

Real je doživeo veliko razočaranje. Tavares jeste dominirao u prvoj četvrtini, ali je zatim stao i više nijednog trenuka nije uspeo da uhvati ritam. Na kraju 14 poena i 11 skokova za njega, a bio je jedini igrač Blankosa sa dvocifrenim učinkom?! Serhio Ljulj je potpuno podbacio sa devet poena (3/10 iz igre), Fabijen Kozer i Alberto Abalde nisu pogodili ni jedan od po pet šuteva za tri, Rudi Fernandez ostao je na 1/7 iz igre, ostali su takođe bili u zapećku. Da li zbog velike potrošnje u polufinalu sa Barselonom, potrošnje materijala ili je jednostavno falio šampionski gen kakav je doneo Luka Dončić pre četiri godine, to najbolje zna Pablo Laso...

Osetila se već u početnim segmentima finala težina krune, bez obzira na to što se radi o dva šampionska sastava. Ne kroz izgubljene posede i neke kardinalne greške, već promašaje. I to je više odgovaralo Realu. Na parketu su u uvodnih 20 minuta postojala samo trojica igrača – Tavares na jednoj, odnosno Micić i Larkin na drugoj strani.

Gorostasni centar je napravio šou u prvoj deonici i do ludila dovodio odbranu Efesa koja nije znala kako da ga zaustavi iako je za njega visinom adekvatno rešenje bio Plajs. Ne i kvalitetom odbrane. Tavaresova je bila svaka lopta koja se nađe u reketu, čak i ne kroz lopte koje je dobijao od saigrača, već ofanzivnih skokova kojih je do prvog malog odmora imao pet! Surovo je gospodario Tavares zonom najbližom košu, pa je tako doveo Real u rano vođstvo, a četvrtinu završio sa 12 poena i sedam uvhaćenih lopti za indeks 17! Ali i dve lične greške, od kojih je pogotovo druga nad Larkinom koji se već nalazio u fazi polaganja bila suvišna i nepotrebna. Zbog iste je morao na pauzu tokom cele druge četvrtine.

Vasilije Micić (©Star Sport)Vasilije Micić (©Star Sport)

Efesov šampionski dvojac je podelio teret prvog poluvremena, jer od ostalih nije bilo previše koristi u fazi napada. Micić je povukao na početku i nisu ga obeshrabrile dve izgubljene lopte u uvodnim minutima, pa je tako naterao Realovu odbranu da se fokusira na njega. Larkin je posle nekih promašaja izvan njegovog standarda uspeo da pogodi trojku iz bloka, a onda i da dobije podstrek od Tavaresa za “2+1“ čime je Efes uspostavio rezultatsku ravnotežu.

Imao je Laso sigurno na umu da umanji njihov učinak, a ostaje nedoumica da li je želeo da se odbrana ipak posveti Brajantu nije šutnuo za poluvreme, prvi meč završio sa 16 poena –, Danstonu i Singltonu jer su u prvom delu ostali gotovo marginalizovani. Doduše, na 29 timskih poena njihovih šest ukupno izgleda mnogo, s tim da izostanak konekcije sa ostatkom tima potvrđuju samo dve asistencije za poluvreme. Tada je morao na površinu da ispliva pojedinačni kvalitet dva strašna beka. Micić sa 13 i Larkin sa 10 poena nosili su Efes, koji je kao i Real pogodio tri trojke, s tim da su imali mnogo promašaja iz otvorenih situacija pa je tako branilac krune bio na 3/12, a šampion iz 2018. na 3/15. U ostalim statističkim segmentima odstupanja su bila minimalna. S tim da je Real imao kontrolu.

Potpuno niotkuda pojavio se Rendolf sa dve trojke u završna četiri minuta čime je držao maksimalnu distancu od sedam poena. Ali kad odgovornost nije preuzimao niko drugi, tačnije lopta im nije htela na dno mrežice, šampion Evrope sa Slovenijom 2017. iskočio je u prvi plan. Kako kod Efesa nije bilo opipljivog ofanzivnog učinka meč vinera polufinala Brajanta, te Plajsa ili pomenutih Moermana i Singltona, tako su i u Realu nedostajali Ljulj, Jabusele i Abalde, koji su zajedno skupili tri poena...

Start drugog poluvremena izgledao je demorališuće za prošlogodišnjeg prvaka. Punih pet minuta nije postigao koš, da bi Hanga trojkom sa osam metara odveo Blankose do 40:31. Plajs je učinio da se Efes mrdne sa pet uzastopnih poena, uključujući i trojku, posle čega je odgovornost preuzeo Micić sa vrhunskim polaganjem i penalima, pa je utakmica ponovo ušla u egal. Ko bi rekao, dok je Larkin ostao nedorečen, Plajs je do kraja izrastao u X faktor utakmice i sa 17 poena u drugom poluvremenu pogurao Efes ka uzastopnoj tituli i pre svega omogućio Miciću da ponovo oseti kako zaista ima podršku bar još jedne strane. Dok je srpski mastermajnd plesao po parketu, nemački centar je radio apsolutno sve kako bi "otpaci" dolazili pravo u njegove ruke i ubrzo odlazili na pravo mesto. Uspostavili su šampionsku konekciju koja je donela Efesu drugu vezanu evrotitulu!

Efes je uspeo, Efes je ispunio snove milionske navijačke baze, Efes je ponovo šampion! I ostaće do maja sledeće godine. A onda, ko zna...

FAJNAL FOR EVROLIGE - BEOGRAD

MEČ ZA TREĆE MESTO I FINALE

Subota

Barselona - Olimpijakos 84:74

/Mirotić 19 - Vezenkov 20/

Real Madrid - Anadolu Efes 57:58

/Tavares 14 - Micić 23/

POLUFINALA

Četvrtak

Olimpijakos - Anadolu Efes 74:77

/Mekisik 12 - Larkin 21/

Barselona - Real Madrid 83:86

/Mirotić 26 - Kozer 18/


tagovi

KK Real MadridAnadolu EfesVasilije MicićŠejn LarkinValter TavaresEntoni RendolfFajnal forFajnal for Beograd 2022Fajnal for EvroligeFajnal for u Beogradu

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara