Nikola Jokić  (©AFP)
Nikola Jokić (©AFP)

Briljantnom umu treba tako malo: Jokić do 25 poena uz samo jedan promašaj i dva penala!

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.01.24. | 23:59

Porter ubacio sedam trojki, odlične partije Marija i Gordona, Brus Braun dobio prsten i dočekan stojećim ovacijama, pobeda Denvera

Teško da tokom prethodnih godina nije izgovoreno i napisano sve što je trebalo i moglo o Nikoli Jokiću. Njegova košarka je jedinstvena, vanvremenska i kao košarkašu briljantnog uma potrebno mu je malo da bi uradio mnogo!

To je dokazao mnogo puta tokom dosadašnje karijere, pa i večeras kada je Denver zabeležio 28. pobedu u sezoni. Indijana je bez Tajrisa Halibartona pružila sasvim solidan otpor aktuelnom šampionu, ali nedovoljno za neku posebnu dramu ili veću neizvesnost. Nije se ni vladar NBA lige proslavio, pogotovo ne sa 21 izgubljenom loptom ali utisak je da se trošio i odigrao tek koliko je trebalo da se odradi posao i upiše nova recka - 117:109 (28:28, 32:29, 29:27, 28:24). I ne samo to, Denverovi košarkaši šutirali su blistavih 64,3 odsto iz igre, odnosno 50 odsto sa distance (10/20) što je bilo sasvim dovoljno da se preživi Indijana i nedostatak koncentracije.

Izabrane vesti

U oba aspekta prednjačio je Nikola Jokić. Ne može baš da se pohvali sa dobrom kontrolom lopte večeras pošto je čak sedam poseda izgubio, ali osim toga sve što je srpski as dodirnuo pretvorio je u suvo zlato. Večeras je bio skladu sa gradom i krajem iz kojeg dolazi, odigrao još opuštenije i rasterećenije nego inače, što možda jeste uticalo na nešto veći broj izgubljenih lopti, ali je briljirao u svim ostalim aspektima!

Prema sada već nepisanom pravilu, Jokiću je za tripl-dabl nedostajala samo jedna asistencija, a za 33 minuta na parketu imao je samo jedan promašaj iz igre! Ubacio je 25 poena uz impresivnih 12/13 iz igre i, što je tek neverovatno, dva izvedena slobodna bacanja! I to bukvalno na nešto manje od minut i po do kraja utakmice. To je to. Ovo mu je treći put u poslednjih godinu dana da ima bar 90 odsto preciznosti šuta, nešto što se nije dogodilo u NBA ligi još od 1998. godine. Još luđi je podatak da Nikola Jokić šutira 85/105 u poslednjih devet utakmica, čime je postao prvi igrač u istoriji lige sa bar 80 odsto u rasponu od devet mečeva uz bar 100 pokušaja.

Uz 25 poena imao je i 12 skokova, a najveći deo napadačke realizacije zabeležio je u drugom poluvremenu. Naime, zbog tri rana faula, već na pet minuta pre kraja prvog dela susreta, morao je da odmori i u tom trenutku imao je šest poena, osam skokova i sedam asistencija. To je Indijani dalo mogućnost da odigra barabar poluvreme sa Denverom, ali je u nastavku tas ipak prevagnuo na stranu branioca titule. Najviše zahvaljujući srpskom asu koji je u drugom delu ubacio 19 poena!

Večeras nije blistao sa asitencijama kao protiv Nju Orleansa, ali je kao realizator bio u akciji koja će se sigurno vrteti po društvenim mrežama neko vreme. On je bio na "drugoj strani", pošto je istrčao kontru i dobio "tačdaun" dodavanje od Erona Gordona preko celog terena za lagano zakucavanje. Naravno, Bol Arena je ovaj poteza dočekala sa oduševljenjem, jer ovakve poteze u kojima je Jokić u funkciji egzekutora na ovaj način retko smo dosad viđali, a verovatno ih neće biti mnogo u budućnosti.

Denver je generalno izneo ovu utakmicu na krilima svojih startera koji su najzaslužniji što je timska statistika u aspektu realizacije bila tako napumpana. Džamal Mari je bio izuzetno raspoložen večeras, ubacio je 25 poena uz 61 odsto iz igre (11/18). Svoje veče imao je i Majkl Porter Džunior koji je obeležio meč sa sedam trojki iz jedanaest pokušaja (63,6%) i 60 odsto iz igre (9/15), na šta je dopisao još osam skokova, pet asistencija, dve blokade i jednu ukradenu loptu. Odličnu rolu imao je i Eron Gordon sa 20 poena (7/10 iz igre), deset uhvaćenih i tri podeljene lopte, dok je Kentavijus Koldvel Poup imao 11 poena uz 3/4 iz igre. I ovu utakmicu Denver je odigrao u skraćenoj rotaciji, mada isto može da se kaže i za Indijanu koja će bez Halibartona biti još desetak dana zbog povrede zadnje lože. Na to treba dodati učinak Brusa Brauna koji je ubacio 18 poena, ali nažalost u dresu Indijane. Nažalost, jer je bio jako bitan faktor osvajanja šampionskog prstena koji mu je uručen pred početak utakmice. Braun je dočekan uz zagrljaje nekadašnjih saigrača, ali i stojeće ovacije kompletne Bol Arene.

Utakmica je definitivno prelomljena sredinom poslednje četvrtine. Denver je taman uhvatio zalet ka dvocifrenoj prednosti, da bi Benedikt Maderin povezao čak 12 poena i vratio Indijanu u život. Možda i ključni trenutak meča viđen je na sedam minuta pre kraja, kada je Mari poentirao iz prodora tako što mu je Gordon raščistio put do koša. Gordon se našao u kontaktu sa Obijem Topinom i sudije su prvobitno svirale faul u napadu na šta je cela klupa skočila i reagovala oštro. Majkl Meloun je tražio "čelendž", Gordon i Džekson su pokušavali arbitru da objasne šta se zapravo desilo, a nakon gledanja snimka odluka je preinačena - faula nije bilo, a Marijevi poeni su priznati. Tada je Denver otišao na 99:91, posle čega je Jokić preuzeo potpunu kontrolu i odveo svoj tim tamo gde je trebalo da završe.

Sada kraći predah, pa u noći između utorka i srede veliki derbi u Filadelfiji!



tagovi

NBA ligaDenver NagetsIndijana PejsersNikola JokićEron GordonDžamal MariMajkl Porter JuniorBenedikt Maderin

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara