Bolomboj i Panter
Bolomboj i Panter

Brojke večitih u Evroligi: Panter najbolji u Partizanu, Bolomboj u Zvezdi

Vreme čitanja: 3min | pon. 15.04.24. | 11:14

Statistika je jasna

Posle 34 evroligaške utakmice u ligaškom delu, očekivali smo da vidimo večite rivale i u nastavku takmičenja. Takve su bile najave i ambicije Partizana i Crvene zvezde. Ipak, to se nije desilo. Partizan je ostao prvi ispod crte, dok je Zvezda bila daleko iza. U realno razočaravajućem izdanju oba kluba, neki igrači su se izdvojili, pokušali na sve načine da pomognu timu da dođu do pobeda. Brojke kažu, da je u crno-belom taboru najbolji bio Kevin Panter, a u crveno-belom Džoel Bolomboj.

Idemo prvo na Partizan koji je sam sebe upropastio nekim neverovatnim porazima koji se i dalje prepričavaju. Pre svega Olimpijakos, Virtus i Bajern. Da su na tim utakmicama pobedili kao što se i očekivalo, Partizan bi sada bio u plej-inu, verovatno čak i direktno u plej-ofu. Ovako, samo možemo da svodimo račune kada su brojke u eliti u pitanju.

Izabrane vesti

Ono što se prvo vidi u ekipi Željka Obradovića je imena tri lidera, sa najviše minuta na parketu. Bez većih iznenađenja to su Zek Ledej, Kevin Panter i Džejms Naneli. Crno-beli tim je išao na njihov pogon uz pomoć Doužera, Avramovića, ponekad Kaminskog i Kabokla. Ostali su bili daleko ispod.

Statistički gledano, Kevin Patner je najbolji igrač Partizana. Iako mnogi zameraju da je kapiten Partizana ove sezone bio ispod nivoa, brjke kažu da je najbolji strelac ekipe sa tačno 15 poena u proseku, uz izvanredan šut za dva poena (53,1%) i sa linije za slobodna bacanja (90,2%), dok je bio pad u šutu sa distance (35%).

Panter je i najkorisniji igrač Partizana ove sezone sa indeksom korisnosti 14,1. Iza njega je Zek Ledej sa 13,1.... Odmah potom sledi Džejms Naneli sa 13 koji je generalno bio najkonstantniji igrač crno-belih ove sezone i momak koji je verovatno pobrao najviše simpartija navijača.

Dvocifren kada je košgeterski učinak u pitanju bio je i Aleksa Avramović, a verovatno se više očekivalo od dva NBA pojačanja. Pi Džej Doužer je ostao na 9,2 poena u proseku, a Frenk Kaminski na 8,9.

Sve ove brojke su bile dovoljne da Partizan dođe do 16 pobeda, što nije bilo dovoljno

Zvezda sa druge strane je okončala sezonu sa 11 pobeda, znatno manje nego što se očekivalo, posebno kada se uzmu u obzir izjave pre početka sezone. Ipak, smene trenera... loša selekcija igrača, sve to je došlo na naplatu tako da crveno-beli u finišu sezone nisu ni bili konkurentni za plej-in, a sve je začinio istorijski poraz u Istanbulu.

Lider tima kada su poeni u pitanju je bez ikakve dileme Nemanja Nedović. Ubedljivo je najbolji strelac sa 14,3 poena u proseku. Ima i izvanredne procente šuta na svim poljima. Primera radi za tri poena je šutirao preko 40 posto. Ipak, navijači će reći da je ovaj tim funkcionisao na pogon Miloša Teodosića i Džoela Bolomboja.

Kod Bolomboja to može da se potkrepi brojkama. Po indeksu korisnosti on je najbolji sa 14,6. Bolomboj je u dresu Zvezde imao 10,2 poena u proseku uz šest skokova.

Miloš Teodosić sa druge strane ima 9,4 poena uz 5,7 asistencija. Igrao je u proseku 21 minut, mnogo više nego što je projektovano. Zvezda je imala samo tri strelca koji su u proseku bili dvocifreni. Pored pomenutih Nedovića i Bolomboja tu je još samo Rokas Geidraitisa, sa tačno 10 poena u proseku.

Ostali su previše oscilirali, osim Luke MItrovića koji je bio konsantan sa svojih 9,4 poena i pet skokova za oko 20 minuta u igri.

Jednostavno u Zvezdi se mnogo, mnogo više očekivalo od Majka Tobija, Dejana Davidovca, posebno Šabaza Nejpira koji je spakovao kofere i napustio ekipu, a od imenima kao što su Fredi Gilespi i Džavonte Smart da i ne pričamo.

Jasno je da će morati mnogo toga da se menja u taboru večitih ako žele naredne sezone da naprave iskorak.


tagovi

KK Crvena zvezdaKK Partizan

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara