Budućnost kao poželjan gost i prvi sudar kao klopka

Vreme čitanja: 4min | čet. 11.04.19. | 12:25

Ekipa Jasmina Repeše ove sezone nije briljirala na strani pa je to dobra vest za Crvenu zvezdu pred finale ABA lige

Ako Crvena zvezda želi da nađe pravi motiv, ali pre svega da nešto nauči iz istorije koja je "učiteljica života" ne mora da ide daleko u prošlost i čita košarkaške almanahe, već joj je veoma bitna lekcija vrlo blizu. Jasno - prošla sezona. I tada je Zvezda igrala protiv Budućnosti u finalu, i tada je imala prednost domaćeg parketa, ali ga - nije iskoristila.

Kao ključna stvar u celokupnoj seriji ispostavila se prva utakmica. Tada su Plavi iskoristili pritisak Zvezde i odličnom igrom pre svih Nikole Ivanovića koji je dao 20 poena na tom meču uspeli da naprave brejk. To ih je dovelo u situaciju da sa dve pobede u krcatoj Morači mogu u Evroligu i do titule ABA lige. Tako se i dogodilo. I zato Crvena zvezda mora žestoko da pazi da ponovo ne poklekne u prve dve utakmice kada je domaćin. Sa dve pobede u tim utakmicama dolazi u jako dobru situaciju da u najmanju ruku ima obezbeđenu majstoricu i to pred svojim navijačima.

Izabrane vesti

A taj podatak da Zvezda ima domaći teren dodatno dobija na snazi ako znamo da se Budućnost ove sezone mučila u gostima. Prevedimo to u egzaktne podatke: Izgubila je na svih 15 gostovanja u Evroligi, a u ABA ligi, sve do ove majstorice protiv Cedevite, Budućnost nije dobila nijedan jači meč u gostima. I to prilično brine navijače podgoričkog kluba.

Budućnost je u ligaškom delu poražena i od Cedevite i od Partizana i od Crvene zvezde na gostovanjima. Izgubila je i prvi duel polufinalne serije od tima iz Zagreba, ali kada je bilo najvažnije Plavi su proradili i dobili.

Imala je podgorička ekipa ove sezone neke ubedljive poraze u gostima u Evroligi poput one u Madridu protiv Reala (89:55), u Podmoskovlju protiv Himkija (85:69), protiv Olimpijakosa u Pireju (92:70), Efesa u Istanbulu (106:68), CSKA u Mosvi (99:69), Baskonije u Vitoriji (82:62) i Panatinaikosa u Atini (87:67).

U ligaškom delu Jadrana Budućnost je izgubila od Cedevite u Zagrebu (63:58), Zvezde u Beogradu (86:72) i Partizana u Beogradu s (76:67).

Na konkretno pitanje podgoričkih Vijesti oko toga da li trijumf u majstorici polufinala može da bude prekretnica i pokazatelj da Budućnost može da pobeđuje u gostima, Repeša je odgovorio:
"Nadam se. Uz puni respekt, Cedevita nije top evropski tim, ali to je naša najveća pobeda na strani. Nismo mi još odigrali vrhunsku utakmicu u gostima. Bilo je nekoliko dobrih, ali nijedna do kraja", rekao je trener Budućnosti.

Iskreno i pošteno.

I vrlo je svestan šta Budućnost čeka u gostima na prve dve utakmice.
"To je super domaćinski teren, ali ako hoćeš da uzmeš trofej moraš i to da prođeš. Ne možemo očekivati da odemo negde i da nema nikoga. Ni u Zagrebu nije bila pozorišna atmosfera, ali je bilo jako puno naših ljudi. Zahvalio bih im se još jednom, jer je Zagreb daleko od Podgorice i da toliki broj ljudi da dođe da pruži podršku je za svaki respekt", rekao je Repeša.

Gostujući tereni su ove sezone bili pravi kamen spoticanja za Budućnost, pošto su Plavi tek protiv Cedevite probili led i pobedili neki, uslovno gledano, jači tim prvi put nakon neverovatnih 20 utakmica!

Taj podatak se konstantno provlači i u crnogorskim medijima, i u izjavama igrača. Jasno im je da Zvezda ima ne vruć, nego više nego vreo domaći teren što smo mogli da se uverimo u majstorici protiv Partizana, a Plavi sve do majstorice sa Cedevitom nisu nimalo dobro izgledali van Podgorice.

Imaju dovoljno razloga za brigu…
Konačno smo se oslobodili i tog pritiska i pokazali da možemo da pobedimo nekog jačeg na strani. Mislim da smo protiv Cedevite pokazali šta se desi kada igrate koncentrisano tokom čitavih 40 minuta utakmice. Imali smo ove sezone nebrojeno puta priliku da vidimo da igramo dobro 30 minuta, a onda uđemo u prazan hod i to su jake ekipe umele da kazne“, rekao je Suad Šehović u najavi utakmice.

I on i Nemanja Gordić su najavili da njihovu ekipu čeka “košarkaški rat” i “pakao”. Znaju kako je igrati u Pioniru kada je cela dvorana protiv njih, još kada je toliki ulog.

Dakle iz svega možemo da zaključimo da će Zvezda biti favorit u prve dve utakmice koje igra kod kuće i da bi pobedama u njima dovela sebe u veliku prednost. Sa druge strane, Budućnost nimalo ne blista u gostima i to je takođe dobra stvar za tim Milana Tomića.

Podsećamo i na generalni skor u poslednjih 25 plej-of obračuna ABA lige u kojima su gosti slavili samo tri puta u poslednje tri sezone gledajući polufinala i finala.

Umesto zaključka, jedna “crtica”. Zvezda je prošle godine izgubila finale jer je dopustila brejk u prvoj utakmici serije pa je morala da se vadi u Morači, što nije uspela. Takođe, prvi meč protiv Partizana u polufinalnoj seriji ove sezone Zvezda je dobila posle produžetka, gubila je s 11 razlike u trećoj deonici i ispostavio se kao momenat gde su crveno-beli mogli da pokleknu. Srećom po crveno-bele - nisu.

Zato će za Tomićevu ekipu biti veoma bitno da se koncentriše na sutrašnji duel i ne dopusti padove kakvi su joj se dešavali ranije u prvim utakmicama serija. Posebno jer joj na noge dolazi “poželjan gost”. Ekipa koja ne voli previše da igra van Morače.

Foto: MN Press


tagovi

Jasmin RepešaSuad Šehović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara