Košarkaši Crvene zvezde (Foto: KK Crvena zvezda)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: KK Crvena zvezda)

Čas košarke Zvezdinih juniora protiv Partizana za korak ka finalu kvalifikacionog turnira Evrolige

Vreme čitanja: 3min | pet. 31.03.23. | 18:29

Nikola Topić odigrao manje od devet minuta, jer za više nije bilo potrebe

Raznovrsna timska igra, dobra rešenja u napadu i požrtvovana odbrana omogućili su Crvenoj zvezdi da drži stvari pod kontrolom u derbiju protiv Partizana u okviru kvalifikacionog ANGT turnira Evrolige u Beogradu. Od prvog do poslednjeg minuta. Već u prvom poluvremenu su izabranici Branka Jorovića stekli ozbiljnu prednost, da bi u nastavku odbili nekoliko pokušaja rivala da uhvati rezultatski priključak i u ubedljivom maniru došli do drugog trijumfa u Grupi A, samim tim i na prag plasmana u željeno finale - 89:73.

Crveno-beli posle dve utakmice imaju maksimalan učinak, Partizan je ispao iz konkurencije za prvo mesto sa učinkom 0-2, dok Next Generation ekipa ima jedan trijumf, Valensije nijedan (0-1). Kako stvari stoje, odluka o plasmanu u finale pašće u direktnom okršaju Zvezde i ekipe Peterija Koponena.

Izabrane vesti

Iako je u prvoj utakmici protiv Valensije bio dominantna figura utakmice, Nikola Topić u sudaru sa crno-belima nije ponovio takvu partiju. Ne zato što mu nešto nije polazilo za rukom, već je zbog ubedljive timske igre i konstante prednosti stručni štab crveno-belih rešio da odmori talentovanog plejmejkera, s ozbirom da je poneo veliki teret na otvaranju turnira, a pritom je i minulog ponedeljka branio boje OKK Beograda u KLS. Odigrao je manje od devet minuta i za to vreme zabeležio devet poena i tri asistencije za indeks korisnosti 13. Nije promašio nijedan šut, niti izgubio ijednu loptu.

Nijedan prvotimac Zvezde nije "eksplodirao" protiv gradskog rivala, ali je zato Jorovićeva ekipa prikazala izuzetno zajedništvo i disciplinu. Uz maksimalnu motivaciju i fokus na visokom nivou, temeljno sprovodila zacrteni plan u delo. To se jasno videlo na terenu. Retko je bilo iznuđenih rešenja ili nerezonskih pokušaja u napadima Zvezde. Tražile su se strpljivo najbolje opcija, korak po korak otvarala odbrana protivnika, iz uz agresivnu defanzivu još na protivničkoj polovini, crveno-beli su došli do velikog trijumfa.

Od Zvezdnih igrača samo se Vuk Drobnjaković i Aleksa Vlajić nisu upisali u listu strelaca, a svih 12 je dobilo priliku da nastupi. Najkorisniji je na kraju sa 14 poena i pet skokova za indeks 21 bio Lazar Gačić, dok je najefikasniji bio Pavle Mišić sa 15 poena. Lazar Gagić je dodao 13, Vasilije Dabić 12, Andrej Lučić 10 poena. Sjajna timska pobeda Zvezde.

S druge strane je Savo Drezgić u finiš uspeo da sakupi 17 poena i tako bio daleko najefikasniji u poraženom sastavu, dok je Stefan Plisnić brojao do 12, uz osam skokova.

Topić je odradio svoje u uvodnim momentima utakmice, sa pet poena i tri asistencije pogurao ekipu ka osetnijoj prednosti (22:10 posle nešto više od šest minuta igre). Sa talentovanim plejmejkerom crveno-beli su postavili pravila igre i Partizan se nije snašao. Konstatno su izabranici Milije Bogićevića jurili za rivalom, koji je uporno pronalazio nova rešenja u napadu i držao visok nivo u odbrani. Tako su Lazar Gačić i Gagić imali odlične role drugom kvartalu, pa im se priključio i Mišić, dok je Dabić pokazao da ima meku ruku.

S druge strane, Viktor Mikić je demonstrirao ozbiljan potencijal, kao i da je itekako sposoban da se nosi sa centarskom linijom rivala. Bio je ponajbolji igrač Partizana u prvom poluvremenu, ali je već u trećem kvartalu ušao u problem sa faulovima (sakupio četiri u ranoj fazi). Drezgić je bio glavna meta Zvezdine odbrane i prilično ga je dobro neutralisala, Đorđe Šekularac i Stefan Plisnić su se trudili da pomognu, ali je danas Zvezda jednostavno bila bolja.

KVALIFIKACIONI ANGT TURNIR EVROLIGE "MARKO IVKOVIĆ"

Petak (31. mart)

Crvena zvezda – Valensija 84:71

/Topić 35 - De Larea 19/

Partizan – Next Generation Belgrade 64:73

/Drezgić 23 - Suljanović 15/

Venecija – Mega 58:103

/Januci 19 - Jović 20/

Pariz – Anadolu Efes 77:54

/Esenge 17 - Tundža 15/

Crvena zvezda – Partizan 89:73

/Mišić 15 - Drezgić 17/

19:00 Valensija – Next Generation Belgrade

Subota (01. april)

09:00 Mega – Anadolu Efes

11:00 Venecija – INSEP

13:00 Partizan – Valensija

15:00 Next Generation Belgrade – Crvena zvezda

17:00 Anadolu Efes – Venecija

19:00 INSEP – Mega

Nedelja (02. april)

11:00 četvrtoplasirani iz Grupe A – čevrtoplasirani iz Grupe B

13:00 trećeplasirani iz Grupe A – trećeplasirani iz Grupe B

15:00 drugoplasirani iz Grupe A – drugoplasirani iz Grupe B

17:00 Takmičenja u zakucavanjima i brzom šutiranju trojki

19:00 Finale


tagovi

KK Crvena zvezdajuniori crvene zvezdeJuniorski turnir EvroligeJuniorska EvroligaKK PartizanNikola TopićSavo DrezgićViktor MikićAndrija VukovićBranko Jorović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara