""
""

ČEŠKA – opasna vojska na čelu sa generalom Veselim i vojvodom Satoranskim

Vreme čitanja: 3min | pon. 04.07.16. | 11:25

Verovatno najveći protivnik Srbije u ovim kvalifikacijama

Ako postoji ekipa na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre koja gledano na papiru može najviše da zapreti Srbiji ka osvajanju prvog mesta onda je to Češka Republika. Sa ovom reprezentacijom Orlovi su igrali na Evropskom prvenstvu, a tada su Česi izašli na veliku scenu sa sjajnom generacijom koja opravdano smatra da bi mogla da se domogne Rija u Beogradu.

Izabrane vesti

Evo i zašto.

MOZZART Kvote, Srbija na Olimpijskim igrama: DA (1,30), NE (3,10)

Ovaj tim poseduje koheziju. Selektor Ronen Ginzburg na čelu je već tri godine, napravio je kontinuitet i homogenost unutar ekipe. Koliko god imala dobra imena, Češku pre svega odlikuje stil sličan našem – insistiranje na odbrani, na brzoj tranziciji, mnogo trčanja, skokova…

Glavna zvezda ekipe je naravno jedan od najboljih evropskih košarkaša Jan Veseli. Momak koji je briljirao ove sezone u  Fenerbahčeu, koji je strah i trepet kada se pojavi na parketu i kog želi mnogo NBA klubova.

On će ujedno pokušati da zakrpi najveći problem Čeha, a on se nalazi pod košem. Svakako da je Jan i te kako dobar adut, ali on nije prava petica. Iako zna odlično da odigra na toj poziciji, nedostaje mu prava podrška ostalih teškaša.

Ali zato su “strelci” izuzetno jaki.

Glavni organizator igre je Tomas Satoranski, košarkaš Barselone. Igra veoma lucidno, pokazao je u više navrata da se ne libi da preuzme odgovornost i pogodi, a asistiencije deli kao od šale. On je pravi mozak tima, ali ima pomoć i to na krilu. U pitanju je Blejk Šilb. Momak koji zna da odigra pametan pas, da raširi odbranu, iskreira iz pika. Jako nezgodan za čuvanje. Drugi plejmejker tima.

Pored ove udarne trojke Česi imaju još mnogo aduta. Tu je David Jelinek, bek koji je u karijeri igrao za Laboral Kuću. Jako nezgodan za čuvanje, ima brz izbačaj i zna da pogađa u seriji kada “ga krene”.

Tata cele ekipe i čovek čija se reč sluša je Jirži Velš, čovek koji ima 36 godina i koji je u karijeri nosio dresove NBA klubova kao što su Golden Stejt, Boston i Klivlend… Više nego dovoljno da se stekne pravi utisak o njegovom iskustvui i znanju. Na parketu je pravi drugi selektor. Pored njega tu je još jedan veteran Petr Benda sa 34 godine, ali i veoma neugodni Vojćeh Hruban.

Još jedna snaga ovog sastava je to što pored selektora Ronena Ginzburga u timu ima još pet igrača Nimburka. Uz veliki doprinos “stranaca”, ovaj tim može da bude nezgodan.

Česi će igrati u Grupi B gde su još Letonija i Japan i realno je da se dokopaju finala. Neće imati prevelik pritisak, imaju kvalitet, timski duh, sve što je potrebno da se napravi uspeh.

Orlovi moraju dobro da se spreme…

ČEŠKA

Plejmejkeri i bekovi:

Tomaš Satoranski (201, Barselona)
Jakub Širina (195, Opava)

Krila:

Martin Križ (198, Nimburk)
Lukaš Paliza (203, Prostehov)
Pavel Pumprla (198, Estudijantes)
Blejk Šilb (200, Galatasaraj)
Jirži Velš (199, Nimburk)

Krilni centri i centri:

Vojteh Hruban (202, Nimburk)
Patrik Auda (206 cm, Manresa)
Petr Benda (203, Nimburk)
Pavel Huška (203, Nimburk)
Jan Veseli (213, Fenerbahče)

Selektor: Ronen Ginzburg


RASPORED UTAKMICA

ponedeljak:

18.00 Japan – Letonija
21.00 Srbija – Portoriko

utorak:

18.00 Portoriko – Angola
21.00 Letonija – Češka

sreda:

18.00 Angola – Srbija
21.00 Češka – Japan

petak – polufinala
subota – finale

(FOTO: MN Press)


tagovi

Tomas SatoranskiSrbijakvalifikacije za Olimpijske igreKošarkaška reprezentacija ČeškeJan Veseli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara