Balša Koprivica, Nikola Jović, Boriša Simanić i Saša Stefanović (©ABA League/Mega Mozzart/Dragana Stjepanovic; ©AFP)
Balša Koprivica, Nikola Jović, Boriša Simanić i Saša Stefanović (©ABA League/Mega Mozzart/Dragana Stjepanovic; ©AFP)

Četiri srpska košarkaša na Letnjoj ligi: Stefanović i Simanić uz Jovića i Koprivicu u Las Vegasu

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.06.22. | 13:33

Bivši bek Perdjua će sarađivati sa Dušanom Alimpijevićem u San Antoniju, krilni centar Mege Mozzart će igrati za Jutu, čeka se odluka oko Filipa Petruševa

Održan je NBA draft, Srbija je dobila još jednog predstavnika u najkvalitetnoj ligi sveta. Majami je odabrao Nikolu Jovića sa 27. mesta i bivšem igraču Mege Mozzart sledi dokazivanje u najjačoj konkurenciji na planeti. Prvu priliku da pokaže svoj talenat imaće od sedmog do 17. jula na Letnjoj ligi. Srbija će uz njega imati još četiri predstavnika u Las Vegasu.

Za mladi tim Detroita igraće centar Partizana Balša Koprivica, Saša Stefanović će pokušati da se izbori za ugovor braneći boje San Antonija, dok će Boriša Simanić nositi dres Jute. Beku sa Perdjua će društvu i timu iz Teksasa praviti Dušan Alimpijević koji je po drugi put otišao na usavršavanje u SAD (prvi put 2018. sa Dalasom). Prava na Filipa Petruševa polaže Filadelfija, igrao je prošlog leta u Las Vegasu, ali se još ne zna sa sigurnošću da li će se ponovo okušati, mada se takav rasplet očekuje.

Izabrane vesti

U 11 dana će se u Tomas i Mek centru i Koks Paviljonu na kampusu univerziteta Nevada odigrati 75 utakmica. Svih 30 NBA timova će učestvovati na 17. izdanju Letnje lige, a svaki će odigrati po pet mečeva. Dva tima sa najboljim učinkom posle četiri runde će se boriti za titulu poslednjeg dana (17. jul).

Već u drugoj utakmici na teren bi mogao da istrči prvi srpski predstavnik - Koprivica. Odmah posle premijere između Orlanda i Hjustona snage će odmeriti mlade nade Detroita i Portlanda.

Centar Partizana je leta prošle godine draftovan kao 57. pik od strane Šarlota, ali je prosleđen Pistonsima za koje je već igrao u Letnjoj ligi. Upisao je dva nastupa, ali se nije izborio za mesto u timu. Nije bilo mesta za mladog srpskog centra jer je tim iz Mičigena imao 18 igrača na platnom spisku. Završio je Partizanu, parafirao trogodišnju saradnju i beležio 5,2 poena uz 3,9 skokova po nastupu. Izuzetno je napredovao tokom godine, pa se očekuje da dobije ozbiljniju šansu u Las Vegasu.

Drugog dana na teren izlazi i Stefanović sa San Antonijom. Sa klupe će mu savete davati Alimpijević u duelu sa Klvilend Kavalirsima. Mladi bek koji je pet godina proveo na Perdjuu je radio sa Indijanom pred draft, ali na kraju nije odabran. Dobio je poziv Mamuza za Letnju ligu, pa će pokušati da se izbori za mesto pod suncem. Alimpijević je posle sjajne sezone na klupi Burse (stigao do finala Evrokupa) rešio da nastavi da peče zanat u NBA, pa je dobio priliku u timu iz Teksasa.

Boriša Simanić je na Draft izašao pre dve godine, ali nije izabran. Sada je najavljeno da će pokušati da se nametne klubovima iz NBA tokom Letnje lige kao član Jute. Sastav iz Solt Lejk Sitija očekuju velike promene, trener Kvin Snajder je digao sidro, a moglo bi da dođe i do velikih promena u rosteru. Utisak je da je pravi trenutak za košarkaša Mege Mozzart da zablista.

Što se tiče Jovića, očekivanja u Majamiju su velika.

"Uzbuđeni smo. Ovaj mali će da bude mnogo dobar... Talenat koji će tek da procveta, nismo mogli da ga propustimo na 27. piku. On je jedinstven igrač, s jedinstvenom veličinom", zadovoljno je konstatovao predsednik Majamija Pet Rajli posle Drafta.

Tim sa Floride je poznat po tome da daje šansu mladih košarkašima. U poslednjih sedam godina birao je Džastisa Vinsloa, Džoša Ričardsona, Bema Adebajoa, Tajlera Hira, Kej Zi Okpalu i Prešusa Ačjuvu. Svi su dobili priliku da se dokažu. Vinslou, Ričardson i Ačjuva su na kraju trejdovani, dok je Okpala napustio tim sredinom minule sezone posle 63 nastupa. Adebajo i Hiro su izrasli u velike uzdanice Erika Spolstre.

Nadamo se da je Jović sledeća. Ukoliko sve prođe prema očekivanjima trebalo bi da parafira četvorogodišnju saradnju (2+1+1) vrednu do 11.434.968 dolara.



tagovi

Boriša SimanićNikola JovićBalša KoprivicaSaša StefanovićJuta DžezMajami HitDetroit PistonsSan Antonio SparsDušan Alimpijević

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara