Detalj pred utakmicu Cibone (©ABA Liga – Dragana Stjepanović)
Detalj pred utakmicu Cibone (©ABA Liga – Dragana Stjepanović)

Cibonin vapaj: Pustite nas da dugove pretvorimo u deonice, grupa poverilaca i Savez nam prave problem

Vreme čitanja: 4min | uto. 03.10.23. | 17:33

"Tačna je informacija da je račun kluba blokiran više od 120 dana i da je Finansijska agencija shodno zakonu predložila otvaranje stečajnog postupka. Međutim, nakon višekratnih razgovora sa svim poveriocima, iznos blokade računa je u međuvremenu značajno smanjen, jer je većina poverilaca postupila razumno i povukla svoje blokade", stoji u otvorenom pismu

Teški "dani" za Cibonu vremenom su se pretvorili u godine života na ivici stečaja koji je nedavno pokucao na vrata. Slavni zagrebački klub je bukvalno pred gašenjem, iako se uprava trudi rukama i nogama da zadrži nekadašnjeg evropskog šampiona u životu i konačno donese bolje dane o kojima se godinama samo govori.

Regionalna i evropska košarkaška javnost danima pišu o stanju u klubu, blokadi računa koja je otvorila predstečajni postupak i raznim problemima koji su doveli do ovakvog stanja, a kako su neke informacije bile tačne, a neke ne, iz Cibone su rešili da se oglase i pokušaju da objasne celu situaciju.

Izabrane vesti

Za početak - o trenutnom stanju i planiranim koracima...

"Imajući u vidu veliko interesovanje javnosti, KK Cibona želi da pojasni trenutno stanje kluba, kao i plan na temelju kojeg se svi problemi mogu i nameravaju rešiti. Tačno je da se klub nalazi u verovatno najtežem stanju u svojoj bogatoj istoriji, ali je to stanje bilo neizbežno nakon dugotrajnog upravljanja klubom na pogrešan način", stoji u saopštenju i dodaje se:

"Klub se već duže vreme bori s konstantnim blokadama računa od strane raznih starih poverilaca, a da u isto vreme nastoji da osigura nastavak nastupanja u svim takmičenjima. Međutim, klub je uveren da je upravo ovo trenutak i prilika da svi zauzmu ispravnu stranu i omoguće klubu da prvenstveno finansijske probleme reši na jedini moguć način, a to je preoblikovanjem kluba i pretvaranjem dugova u deonice kluba, te postizanjem dogovora sa svim poveriocima koje klub može realno finansijski izdržati. Sve osobe u klubu i oko kluba usmerene su na postizanje tog cilja. No, ostvarenje tog cilja prvenstveno zavisi od poverilaca kluba".

U klubu ne kriju i da je kasa duže vreme prazna...

"Tačna je informacija da je račun kluba blokiran više od 120 dana i da je Finansijska agencija shodno zakonu predložila otvaranje stečajnog postupka. Međutim, nakon višekratnih razgovora sa svim poveriocima, iznos blokade računa je u međuvremenu značajno smanjen, jer je većina poverilaca postupila razumno i povukla svoje blokade. No, svega nekolicina poverilaca ostala je pri blokadi računa, iako im je jasno rečeno da mogućnosti za prisilnu naplatu nema i da insistiranjem na prisilnoj naplati neće uspeti da naplate svoja potraživanja, a nad klubom će se otvoriti stečajni postupak. Imajući u vidu da je klub u predstečajnoj nagodbi već ostao bez gotovo sve svoje imovine, poverioci neće biti uspešni u naplati svojih potraživanja niti u stečajnom postupku. Na taj način čini se šteta klubu, ali i svim poveriocima, jer je jedini način da naplate svoja potraživanja opstanak i uspešan dalji rad kluba".

Problem nije mali, jer...

"Najveći pojedinačni poverilac, odnosno grupa investitora već su nekoliko puta deblokirali račun kluba, ali su sada zauzeli jasan stav da to više nije moguće i da se sva buduća ulaganja mogu realizovati samo u postupku preoblikovanja kluba i uz dogovor sa svim poveriocima, o čemu su se izjasnili i putem pisma namere. Klub nastavlja da razgovara sa svim poveriocima i verujemo da ćemo sa svima postići dogovor, te da će svi povući blokade računa i dopreti da prestanu razlozi za stečaj kluba, jer drugog puta nema".

To nije sve...

"Takva finansijska situacija direktno utiče i na drugi problem, a to su registracija igrača i rezultati na terenu, tj. na uspešnost kluba od kojeg svi, zapravo, zavisimo. Klub je tokom leta vratio dva mlada igrača Tomislava Buljana i Domagoja Proletu, koji su bili hrvatski reprezentativci u svim mlađim kategorijama, s potencijalom da jednog dana postanu i novi seniorski reprezentativci, ako im se omogući da dalje napreduju i razvijaju se igrajući Premijer ligu i vrlo zahtevnu ABA ligu".

Iz Cibone prstom upiru ka hrvatskom košarkaškom Savezu.

"Iako su izlazna pisma za te igrače izdana od strane Saveza država u kojima su igrali proteklu sezonu, i dostavljena HKS-u pre više od mesec dana, HKS odbija da ih dostavi klubu i na taj način sprečava registraciju tih igrača barem u ABA ligi. Jasno nam je da nove igrače ne možemo da registrujemo za igranje u Premijer ligi zbog zahteva koje su igrači koji imaju potraživanja prema klubu stavili pred HKS, ali smo se uverili da ne postoji nikakav pravni okvir prema kojem bi nam HKS mogao uskratiti izlazna pisma i time sprečio njihovo igranje u ABA ligi".

Kao zaključak...

"Smatramo da takvo postupanje HKS-a šteti klubu, igračima, ali i hrvatskoj košarci. Uprkos tome, preduzećemo sve da rešimo i pitanje registracije igrača, dogovorom sa svim poveriocima, pa tako i igračima iz prethodne sezone".


tagovi

CibonaABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara