Košarkaši Crvena zvezde sa peharom (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvena zvezde sa peharom (Foto: Starsport)

Copy 2021 - paste 2022: Zvezda odbranila triplu krunu

Vreme čitanja: 4min | ned. 19.06.22. | 21:52

Košarkaši Crvene zvezde savladali FMP i drugoj utakmici finalne serije, pa posle Kupa Koraća i ABA lige odbrani tron i u Superligi

Pamtiće navijači Crvene zvezde sezonu 2021/22 kao veoma dugačku, napornu. Po brojnim nedaćama koje su zadesile ekipu Dejana Radonjića. Najvažnije je ipak da će je pamtiti kao pobedničku. Još jednu za anale. Tim sa Malog Kalemegdana je odbranio triplu krunu i po četvrti put u istoriji osvojio tri trofeja u jednoj takmičarskoj godini. Posle ubedljivog trijumfa pred svojim navijačima, tačku su crveno-beli stavili u FMP Areni. Bilo je daleko neizvesnije nego pre par dana, ali Zvezda je ponovo prva prošla kroz cilj. Na kraju 71:59 u korist tima koji će i naredne godine braniti zvanje šampiona Srbije.

Pobeda nad FMP-om posebna je jer je Crvenoj zvezdi obezbedila i rekordnu 22. titulu prvaka Srbije. Tako je otišla korak ispred večitog rivala na večnoj listi.

Izabrane vesti

FMP može da bude zadovoljan kompletnom sezonom. Stigao je do polufinala Kupa Koraća, dobro se potukao sa Partizanom, a najveće iznenađenje napravio je plasmanom u plej-of ABA lige. Stao je u preliminarnoj fazi, ali je premašio sva očekivanja tako što se našao među šest najboljih ekipa u regionu. Polufinale Superlige dobio je za zelenim stolom, jer su crno-beli odustali od učešća, a u finalu su posle 44 dana pauze izabranici Nenada Stefanovića ostavili i poslednju kap znoja na parketu. Mora im se skinuti kapa za sve što su u večeras okončanoj sezoni uradili.

Utakmicu u Železniku obeležio je tvrd početak. Velika borba, dostojna finala. Odbijala je Stefanovićeva četa da se preda, ali daleko iskusnija Radonjićeva ekipa je uspevala da ostane u prednosti od prvog do poslednjeg minuta. Slomila je protivnika u drugoj polovini treće četvrtine, kada je serijom trojki došla do 14 poena prednosti i do kraja se nije osvrtala. Zategla je odbranu, napad je odradio svoje. Udarena je recka i pored 74. utakmice u sezoni. Još jedna velika.

Pobednički sastav je sa 21 poenom predvodio sjajni Nikola Ivanović, dok je 12 poena ubacio Nikola Kalinić. U strelce se nisu upisali samo Dejan Davidovac i Majk Cirbes. Sa druge strane 14 poena kapitena Marka Radonjića, po 11 su dodali Nenad Nerandžić i Aleksa Stepanović.

Zvezda je na kraju imala čak 14 ukradenih lopti, FMP 22 izgubljene. Nije domaćinu pomogla ni činjenica da je bio bolji u skoku (41:34), a na sve to je šutirao sa svega 32 odsto preciznosti iz igre.

Stefan Lazarević i Nikola Šaranović (Foto: Starsport)Stefan Lazarević i Nikola Šaranović (Foto: Starsport)

Kuzmić je dobro otvorio meč, vezao pet poena, ali su u nastavku i jedni i drugi teško dolazili do poena. Nisu dobro podesili nišanske sprave, igrala se čvrsta odbrana i vodila velika borba za svaku loptu. Menjali su treneri, tražili dobitne kombinacije, a u tvrdoj igri očekivano su se bolje snašli gosti. Zvezda je na prvi odmor otišla sa 15:9 u svoju korist. FMP je ubacio samo dva šuta iz igre, drugi tek u smiraj devetog minuta.

Ušla su oba tima bolje u drugi kvartal. Pavićević je veću prvom minutu pogodio pod faulom, pa je posle realizovanog slobodnog bacanja smanjio zaostatak na tri poena. Odbila je Zvezda nalet domaćina, posle vezanih poena Kalinića stigla i do +11, ali Marko Radonjić je odbijao da se preda. Sa dve trojke pokreće ekipu Nenada Stefanović, usledila je i tehnička za kapitena crveno-belih Lazića, posle koje Tasić ofanzivni skok pretvara u dva poena i zaokružuje seriju Pantera 9:0 za minus od samo dva poena. Imao je domaćin par prilika da izjednači ili preokrene, ali ih nije iskoristio. Zvezda trojkom Vajta u poslednjem minutu stiče šest poena prednosti, ali Pavićević uspeva da odgovori istom merom na drugoj strani, te se na odmor otišlo sa 34:31 u korist crveno-belih.

Najefikasniji u gostujućim redovima posle uvodnih 20 minuta bili su Kalinić i Ivanović sa po devet poena, po pet su dodali Kuzmić i Vajt. Sa druge strane su se sa po sedam izdvojili Radonjić i Pavićević.

Ognjen Kuzmić i Ebuka Izundu (Foto: Starsport)Ognjen Kuzmić i Ebuka Izundu (Foto: Starsport)

Po povratku sa odmora, Kuzmić pogađa pod faulom, realizuje i dodatno bacanje, ali Nerandžić odgovara na drugoj strani. Polaganjem, a onda i efektnim zakucavanjem za minus od samo dva poena. Tek sredinom trećeg perioda Zvezda uspeva da se odlepi. Zategla je odbranu, Marković je gostima trojkom dao krila i serijom 7:0 crveno-beli su se očas našli na komfornih +9. Nije se FMP ipak predavao, vodila se velika borba, ali u finišu četvrtine, posle trojke Lazića branilac trona dolazi do 12 poena viška, potom i do 14. Polako je objektivno kvalitetnija ekipa Dejana Radonjića počela da postavlja stvari na svoje mesto. Na poslednji odmor otišlo se sa 59:45 u korist Crvene zvezde.

U poslednjoj deonici su crveno-beli bez većih problema čuvali dvocifren višak. Igralo se tvrdo na obe strane, ali ponovo se u takvom raspletu bolje snašla Zvezda. Radonjić i Nerandžić su pokašavali da trgnu domaćina, ali gosti su odbijali svaki nalet. Postizali su poene u ključnim trenucima i tako ubijali nadu protivniku da može da uvede meč u neizvesnu završnicu. Razlika u kvalitetnu, a pre svega u iskustvu je isplivala i Crvena zvezda je zasluženo odnela pobedu. Pobedu vrednu titule prvaka Srbije.

-------------------------------------

FMP - CRVENA ZVEZDA 59:71

/9:15, 22:19, 14:25, 14:12/

Dvorana: FMP Arena

Sudije: Aleksandar Glišić, Vladimir Jevtović, Nemanja Ninković

FMP: Tasić 6, Radonjić 14, Izundu 2, Simović 3, Manojlović 3, Pavićević 7, Zajc, Vujičić, Šaranović 2, Nerandžić 11, Stepanović 11, Lakić

Crvena zvezda: Lazić 7, Kalinić 12, Marković 8, Vajt 5, Kuzmić 9, Lazarević 3, Davidovac, Mitrović 4, Simonović 2, Ivanović 21, Cirbes

SUPERLIGA SRBIJE - FINALE

Nedelja

FMP - Crvena zvezda 59:71 (0:2 u seriji)


tagovi

KK Crvena zvezdaFMP ŽeleznikDejan RadonjićNenad StefanovićNikola KalinićNikola IvanovićOgnjen KuzmićMarko SimonovićNenad NerandžićMarko RadonjićMarko PavićevićDanilo TasićKošarkaška Superliga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara