Nebojša Čović (© Star Sport)
Nebojša Čović (© Star Sport)

Čović: Pravimo najjači tim u istoriji Zvezde! Savić plasira dezinformacije o pretnjama Mirotiću, Kampaco ih odbio

Vreme čitanja: 5min | sub. 22.07.23. | 11:42

Prvi čovek Crvene zvezde dotakao se mnogih tema u velikom intervjuu za Evrohups

Ciljevi Crvene zvezde, prema rečima Nebojše Čovića, kristalno su jasni: napadi na trofeje i iskorak u Evroligi. Ovo je prvi čovek crveno-belih istakao u velikom intervjuu za prestižni Eurohops u kome se dotakao mnogih aktuelnih tema.

Razgovor je počeo o zdravstvenom stanju Čovića i pitanjem da li razmišlja o povlačenju sa mesta prvog čoveka kluba.

Izabrane vesti

"Vrlo je moguće, imao sam zahtevnu i ozbiljnu operaciju tokom pete utakmice finala ABA lige, koja nije mogla da se odloži. Da sam bio zdrav i prisutan, peta utakmica se ne bi onako odigrala zbog nekih stvari koje nemaju veze sa sportom. To je sada prošlost, a onima koji su „zabrinuti“ za moje zdravlje… Dobro sam. Ambiciozno ulazimo u novu sezonu u kojoj želimo da ostvarimo dobre rezultate. Pod dobrim rezultatima, znate na šta mislim kada je Crvena zvezda u pitanju, ali ovog puta želimo da napravimo sledeći korak i u Evroligi".

Zvezda sledeće sezone ponovo svoje mečeve igra u Areni, a to je bio povod uredniku Eurohoopsa da pita Čovića da li je to naznaka da Zvezda ulazi u trku za A licencu u Evroligi?

"Da, naše je opredeljenje da se vratimo u Arenu gde smo pre 10 godina u meču sa Budiveljnikom postavili rekord Evrokupa i Evrolige. Jedan od razloga je A licenca jer jednostavno moramo da igramo u najboljoj dvorani koja nam je dostupna. Mnogi ljudi imaju pogrešnu ideju da je ova dvorana dostupna samo jednom klubu. Beogradska arena je gradska arena koju sam kao gradonačelnik Beograda napravio pre 27 godina, a Crvena zvezda će imati na raspolaganju sve resurse za prvi tim, mlađe selekcije i rukovodstvo kluba. Dobro poznajemo Beogradsku arenu, igrali smo tamo 10 godina i očekujem da će naši navijači napuniti Arenu tokom sledeće sezone".

Tema se prebacila na Miloša Teodosića koji se vraća u Srbiju u kojoj je počeo da gradi karijeru u dresu FMP Železnika kod Nebojše Čovića.

"Miloš Teodosić je moj klinac, fantastičan igrač koji je „rođen” u košarkaškom programu FMP-a, klubu koji sam vodio pre 20-ak godina. U kontaktu smo još od perioda kada se preselio u Atinu. Održao mi je obećanje prošle godine da će zatvoriti krug u Crvenoj zvezdi, klubu čiji je veliki navijač. Ima sjajnu karijeru, ali i dalje ima veliku želju, koja je sada pomešana sa emocijama jer nosi dres kluba koji voli. Očekujem mnogo od njega, na terenu, u svlačionici... u svakom smislu. Jer je on u svakom smislu sjajan igrač".

Teodosić je samo jedan u nizu igrača koji su pojačali tim sa Malog Kalemegdana. Stigli su još Dejan Davidovac, Šabaz Nejpir, Rokas Geidraitis, Majk Tobi, Džoel Bolomboj, Adam Hanga, Marko Simonović... Sa takvim imenima postavljeno je i jasno pitanje - da li se pravi najjači tim u istoriji Crvene zvezde?

"Radimo na tome da tako bude. Za sada smo prezadovoljni poslom koji smo uradili, posebno jer je tržište malo, nema mnogo igrača. Javno sam rekao da planiramo da potrošimo oko 12.000.000 evra na plate igrača za sledeću sezonu, po evroligaškim standardima to nije previše. Ipak, zbog svega što smo uradili u proteklom periodu, igrači znaju da dolaze u klub u kome će biti poštovani, predvodiće ih iskusni trener Duško Ivanović, imaće ogromnu podršku sa tribina, i atmosferu kakvu malo koji klub u Evroligi može da ponudi. Planiramo da dovedemo još dva igrača na pozicijama dva i četiri, i pažljivo ćemo birati te igrače jer se zaista osećamo kao da smo sastavili jak tim ovog leta".

S druge strane, otišli su Fakundo Kampaco i Luka Vildoza. Nema ljutnje, štaviše, ovom prvom će, kaže Čović, uvek pamtiti da je odbio i izdašnu ponudu da karijeru nastavi u Partizan Mozzart Betu.

Fakundo Kampaco je izabrao da se vrati u Real i poštujemo tu odluku. On je izuzetan čovek… Odluku je doneo ne samo zbog ekonomskih razloga, već zbog komfora i sreće porodice. Poštujemo to. Činjenica je da smo uspostavili veoma jak odnos, koji ćemo možda jednog dana obnoviti, a koji se vidi i u podatku da je dobio neverovatnu finansijsku ponudu da zaigra za našeg gradskog rivala, koju je odbio pre nekoliko dana. Odmah i bez oklevanja. Želim mu svu sreću, zdravlje i uspeh u Realu

Kad već govori o Kampacu, ne može Čović da ne pomene ni onu suspenziju zbog koje nije mogao da igra Evroligu više od dva meseca. Čović je okarakterisao Maršala Glikmana kao glavnog krivca i čoveka koji je imao lični animozitet protiv Zvezde

"Osećam se jako loše zbog toga, mislim da naši argumenti nisu u potpunosti saslušani, ali smo tu odluku poštovali. Mnogo više mi smeta lični animozitet koji je sada već bivši generalni direktor Evrolige Maršal Glikman imao prema Crvenoj zvezdi, a razloge za to zna samo on. On je čovek koji je potpuno pogrešan za poziciju i ništa nije razumeo. Ni značaj Fakunda Kampaca u Crvenoj zvezdi, ili da igra u Evroligi. Na kraju smo svi pretrpeli štetu! Evroliga, klubovi, takmičenje, najviše Crvena zvezda. Žao mi je što će ostati upamćen samo po tom skandalu".

Neizostavna tema bio je i Partizan Mozzart Bet i činjenica da su tenzije uvek visoke kada dođe večiti derbi.

"Ne znam, moraćete da pitate ljude iz Partizana. Smirivanje tenzija rešava se konkretnim postupcima, a ne rečima. Znate, pred petu utakmicu finala, zapalili su mi sveće ispred Beogradske arene dok sam bio na komplikovanoj operaciji. Mislite li da je to normalno? Ili da se preko Zorana Savića vrši pritisak dezinformacijama na evroligaške klubove, i još mnogo toga, kao što se sada dešava sa sagom o Mirotiću, gde se lažu i spinuju na štetu Crvene zvezde? Nikola je izvanredan čovek, dobrotvor, koji zaslužuje najbolje i želimo mu sve najbolje. Ali da kaže da mu neko preti da ne ide u drugi klub? To je ludilo. Mi smo za normalne odnose i rivalstvo, ali samo na košarkaškom terenu".

Kako bilo, uz Zvezdu, Srbija ima i Partizan u elitnom košarkaškom društvu.

"Srbija je košarkaška zemlja i zaista je privilegija imati dva kluba u društvu 18 najboljih klubova u Evropi. Predsednik Republike Srbije je veliki ljubitelj košarke i sporta, a kroz košarku vidi i način da na najbolji način promoviše Srbiju, bez obzira na rivalstvo koje trenutno prevazilazi granice normalnog sportskog rivalstva. Kao što sam već rekao, planiramo da potrošimo oko 12.000.000 evra za tim za sledeću sezonu. Nije to velika suma novca, gledajući neke druge investicije i efekat koji imamo sa punom Arenom u Beogradu i imidžom koji šaljemo u svet. Imamo veliku podršku predsednika, Vlade i grada Beograda koji predstavljamo, a deo budžeta zarađujemo i kroz sponzore, sezonske karte".


tagovi

Nebojša ČovićKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara