Čović zabrinut: Ovo je ružno i ne vodi ničemu… Možda se FIBA i Evroliga dogovore, fudbal je dobar model

Vreme čitanja: 5min | sre. 23.03.22. | 19:35

Zvezdin predsednik razočaran odlukom o izbacivanju ruskih klubova, zabrinut zbog kulminacije rata u Ukrajini i perspektive evropske košarke

Rat u Ukrajini je doneo ozbiljne potrese na globalnom nivou, pa i u evropskom sportu. Ruski klubovi, reprezentacije i sportisti su izolovani iz svih takmičenja. Ni košarka nije ostala imuna. Evroliga je i zvanično potvrdila odluku o izbacivanju ruskih klubova iz takmičenja čime se slika takmičenja promenila.

Eliminacijom ruskih klubova i brisanjem rezultata protiv njih, nekim klubovima su se popravile šanse da poboljšaju plasmane. Kao u slučaju Crvene zvezde. Ali njen predsednik Nebojša Čović ne krije da mu teško pada sve što se dešava i ne raduje se bilo kakvom profitu crveno-belih na uštrb ruskih klubova.

Izabrane vesti

Čović je danas na otvorenom treningu Crvene zvezde u razgovoru sa medijima opširno i zabrinuto komentarisao celu novonastalu situaciju. Žali zbog odluke Evrolige o definitivnom izbacivanju ruskih klubova.

“Mislio sam da će to biti samo privremeno. Posle jučerašnje odluke ušli smo u komplikovanu situaciju. Niko nije očekivao i priželjkivao rat. Sada kao posledicu imamo ove komplikacije. Poslednji sam čovek, kompletno svi mi s ozbirom šta smo sve prošli u ovoj zemlji, da se sankcije primenjuju na sport. Očekivao sam da će se naći neko rešenje makar izmeštanjem ruskih klubova na drugi teren, Beograd ili neko drugo mesto. Izglasano je njihovo isključivanje i za mene kao čoveka koji je 50 i kusur godina u sportu, to je jako ružno. Da izbrišete klubove i rezultate. Komplikovana je situacija i pitanje je kakva je perspektiva Evrolige”, rekao je Nebojša Čović.

Prokomentarisao je odluku o brisanju rezultata protiv ruskih klubova.

“Imamo i mi određene pobede, a znate da se svaka pobeda premira 37.000 evra. Nemamo informaciju šta će biti oko toga, nama su obrisane dve pobede. Tu je i naše kompletno, medijsko i javno spekulisanje. To nam ne treba uopšte. I da nisu isključeni ruski klubovi, i da jesu - to mesto smo zaslužili našim rezultatima i pobedama. Pa koliko ih imamo. Ne želim da to bude pritisak, na neki način je ružno. Nismo bili u poziciji da glasamo kada se donosila ta odluka, ali kada smo bili u prvom glasanju vezanom za bodovanje, zauzeli smo poziciju da se sve broji. Međutim, ovih 11 klubova je donelo takvu odluku”.

Zabrinut je kakva je perspektiva Evrolige…

“Ne znam ni kakva će biti sledeća sezona. Nažalost, sve što se događa se ne smiruje. Naprotiv, mislim da dodatno kulminira i odražava se tamo gde ne bi trebalo da se odražava. Na sport i kulturu. Perspektiva Evrolige i Evrokupa je neizvesna. Šta će biti sledeće sezone od koje smo na korak jer tekuća traje do 30. juna”.

Neizvesno je da li će ruski klubovi biti vraćeni i sledeće sezone.

“Ne mogu ništa da prognoziram, krivo mi je što su doneli takvu odluku. VIdećemo šta će doneti naredni dani. Otvaraju se i druga pitanja. CSKA je deoničar Evrolige i to otvara neke druge pravne mogućnosti. Ne znam detaljno ugovore, ali mislim da postoje pravne klauzule koje mogu da se tumače ovako ili onako. Ne samo za iduću sezonu, nego treba generalno gledati perspektivu. Ne znam ni kako će se ruski klubovi ponašati imajući u vidu da u okviru Evolige ima i značajnih ruskih sponzora. Mi nemamo nikakvo opterećenje da odigramo sezonu do kraja, pa šta uradimo. Ciljne tačke su odbrana titule u ABA ligi i domaćem prvenstvu”.

Upozorava i na probleme sa kalendarima takmičenja…

“Imaćemo i problem sa domaćom ligom jer se FIBA prozor sabio. Vezano za to kakav će biti kalendar i model Superlige Srbije. Nije se vodilo računa kada je trebalo, ali to nije zavisilo od nas. A znali su se prozori i reprezentativne obaveze. Jedini benefit je da FIBA i Evroliga možda najzad sednu i naprave dogovor. Ovo ne vodi ničemu. Posle svih odluka, sam sport i košarka su izgubili smisao. Odigraćemo najbolje moguće do kraja, pa šta bude – bude”.

On se nada da bi podele u evropskoj košarci napokon mogle da se prevaziđu.

“Mislim da evropska takmičenja treba svesti na jedno. Treba voditi računa zbog prevelikog opterećenja za igrače. Nismo ravnopravni. U regionalnoj ligi treba da izginemo, dok određeni klubovi imaju prohodnost šta god uradili u domaćim takmičenjima. Treba poštovati nacionalna takmičenja, u našem slučaju regionalno, koje takođe treba preispitati i videti gde je i uskladiti kalendare. Ovo više nije humano”.

Trenira se i igra u teškim uslovima već neko vreme, a rat u Ukajrini je samo pogoršao situaciju.

“Korona je napravila jednu vrstu haosa, sada je došao novi haos. Ne možete igrati četiri utakmice nedeljno, to više neće biti taj kvalitet. Možemo da igramo i svaki dan, nije sporno, ali da vidimo kakva će cena biti u smislu zdravlja, kvaliteta… A znamo i koliko je važno imati publiku, praćenje medija. Nadam se da sve to vide oni koji imaju odgovornost i obavezu da te stvari rešavaju i da se napravi ta vrsta dogovora. Možda nisu loši modeli fudbala”.

Zvezda nije među klubovima koji donose krupne odluke u evropskoj košarci ali se nada da će biti obaveštena.

“Nemoguće je prognozirati format Evrolige za sledeću sezonu. Bilo je priče o 18, 20, 22 kluba. Da će Evroliga ostati pod ingerencijama EKA, a da će Evrokup praviti kombinaciju sa FIBA. Imamo i klubove iz regionalne lige koji su pod ugovorima sa Evrokupom, veruje se i sa prohodnošću prema Evroligi. Mislim da je rano prognozirati. Tu smo da pomognemo idejama i razmišljanjima ako nas neko pita i dogovori se sa nama”.

Kakva je komunikacija sa Evroligom? Da li je bilo pominjanja pravnih i finansijskih posledica ove odluke?

“Mi ih nismo imali. To je posao Evrolige, ali i gospodina Vatutina iz CSKA koji nije neiskusan u tom smislu. CSKA je veliki klub, mašinerija. Videćemo šta će se dalje događati. Ne verujem da je bilo ko doneo takvu odluku sa zadovoljstvom. Potpuno sam siguran da ni ti klubovi nisu za to, ali države su države, i Vlade su Vlade. A ti klubovi pripadaju nekim državama. Ceo ovaj svetski haos će nositi planetarne potrese. Ne samo u oblasti sporta. To se već nazire”.

I dok je perspektiva cele evropske košarke u magli, Zvezdina sadašnjost je da su joj skočile šanse za plasman u plej-of i prohodnost ka fajnal-foru u Beogradu.

“Videćemo kakva je šansa za plej-of. Mi smo poziciju na tabeli napravili na osnovu naših rezultata. Moglo je da bude bolje, ali u ovoj specifičnoj sezoni sa koronom, moglo je i gore. Tu smo gde smo, probaćemo da odigramo najbolje što možemo, ali imamo i dodatno opterećenje. Lazić i Holins su pod povredama, a njih dvojica su vrlo važni igrači. Trudimo se da ih što pre vratimo”, zaključio je Čović.


tagovi

Nebojša Čovićrat u UkrajiniEvroligaFIBA

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara