Marko Simonović protiv Bosne i Hercegovine (©fiba.basketball)
Marko Simonović protiv Bosne i Hercegovine (©fiba.basketball)

Crnogorci limitirali Nurkića i u grotlu Morače zgromili Bosnu i Hercegovinu

Vreme čitanja: 2min | sre. 24.08.22. | 20:44

Regionalni derbi pripao selekciji Boška Radovića

Važna pobeda košarkaša Crne Gore u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Savladali su Bosnu i Hercegovinu pred punim tribinama Morače, upisali petu pobedu i napravili veliki korak ka plasmanu na planetarnu smotru - 88:69.

Crnogorci imaju učinak 5-2 posle sedam odigranih utakmica i na dobrom su putu da budu među tri selekcije koje idu na Mundobasket. Litvanija je na 6-1, Francuska ima 5-1, Mađarska i selekcija BiH su na 3-4, dok Česi sa utakmicom manje imaju polovičan učinak (3-3).

Izabrane vesti

Uspeli su puleni Boška Radovića da limitiraju prvu zvezdu rivala Jusufa Nurkića i uz dobre role Vladimira Mihailovića, Petra Popovića i naturalizovanog Kendrika Perija držali stvari pod kontrolom u većem delu susreta.

Posle prilično izjednačene prve četvrtine, Crnogorci su nošeni odličnom atmosferom sa tribina počeli da stvaraju prednost u drugoj. Sredinom kvartala stekli su i dvocifren višak (27:17), da bi u finišu prvog poluvremena dodatno podigli broj obrtaja, te su na veliki odmor otišli sa +15.

Radovićevi izabranici su u istom ritmu nastavili i po povratku sa pauze. Košarkaši Bosne i Hercegovine nisu uspevali da pariraju domaćinu, pa su se očas našli i u deficitu od 20 poena. U odlučujući period ušlo se sa 66:46 u korist Crne Gore.

Krenuli su gosti na sve ili ništa, ali sve što su uspeli da urade je da svedu zaostatak na 14 poena. Mihailović je potom ubacio dve trojke i na nešto manje od tri minuta do kraja rešio pitanje pobednika.

Upravo je bek Mornara i rekorder ABA lige po broju ubačenih poena na jednoj utakmici (46) bio najefikasniji u pobedničkom tabbžoru sa 20 poena, po 15 su dodali Petar Popović i Kendrik Peri, dok je 10 ubacio Nemanja Radović.

Nurkić je sve do poslednjih par minuta bio na jednocifrenom učinku, ali je iskoristio višak prostora kada je sve postalo jasno u Morači, te je meč okončao sa 13 poena i sedam skokova. Najbolji u poraženoj ekipi je bio naturalizovani Džon Roberson sa 20 poena i sedam asistencija, dok je novi košarkaš madridskog Reala Džanan Musa brojao do 19. Ostatak selekcije BiH ubacio je svega 17 poena.

GRUPA K

Sreda

Mađarska - Litvanija 78:88

/Hanga 19 - Sabonis, Valančijunas 17/

Crna Gora - Bosna i Hercegovina 88:69

/Mihailović 20 - Roberson 20/

Francuska - Češka U TOKU



tagovi

Kvalifikacije za Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija Crne Gorekošarkaška reprezentacija Bosne i HercegovineMarko SimonovićBojan DubljevićPetar PopovićKendrik PeriVladimir MihailovićJusuf NurkićDžanan Musa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara