Foto: fiba.basketball
Foto: fiba.basketball

Crnogorci se nisu kvalifikovali, ali bi mogli da učestvuju na Evrobasketu

Vreme čitanja: 2min | ned. 10.04.22. | 11:09

Ukoliko Rusija ne dobije pravo da učestvuje na kontinentalnoj smotri, Crna Gora je prva u redu da je zameni

Invazija Rusije na Ukrajinu dovela je do ozbiljnih posledica i po ruski sport. Državne selekcije, klubovi i sportisti iz teritorijalno najveće zemlje sveta su isključeni iz brojnih takmičenja, jedino još FIBA nije dala potvrdu o uklanjanju ruske košarkaške reprezentacije sa Evrobasketa. Ipak, sva je prilika da je samo pitanje vremena kada će se i to desiti, a tako bi na mala vrata Crna Gora mogla da se domogne šampionata Starog kontinenta, prenose Vijesti.

Krajem marta na sednici FIBA nije doneta odluka o definitivnom isključenju svih ruskih selekcija, već je suspenzija produžena. Očekuje se da konačna odluka padne u maju, uz verovanje da će Rusi preskočiti smotru u Nemačkoj, Gruziji, Češkoj i Italiji.

Izabrane vesti

Žreb je selekciju srpskog stručnjaka Zorana Lukića stavio u grupu sa jednim od domaćina Gruzijom, zatim Španijom, Turskom, Belgijom i Bugarskom. Pitanje je da li bi ijedna od pomenutih reprezenacija pristala da se odmeri sa Rusima, a prilično je jasno da Gruzini neće dozvoliti "Zbornaji" da igra u Tbilisiju. Stoga je realno očekivati da Rusima bude zabranjeno učešće na Evropskom prvenstvu.

Tako će ostati jedno upražnjeno mesto, a prvi kandidat da ga popuni je Crna Gora. Naime, selekcija koju predvodi Boško Radović trenutno je najbolje plasirana na FIBA rang listi od svih reprezentacija koje se nisu domogle mesta na Evrobasketu (25). Pritom, Crnogorci su jedini sa tri pobede u kvalifikacijama nisu plasirali na 41. šampionat Evrope.

Velike su šanse da dobiju mesto na EP, što bi im bio četvrti put da učestvuju na kontinentalnim prvenstvima. Druge faze Crna Gora se domogla samo pre pet godina, kada je u osmini finala izgubila od Litvanije (okončala smotru na 13. mestu).


tagovi

Evrobasket 2022košarkaška reprezentacija Crne Gorekošarkaška reprezentacija RusijeZoran Lukić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara