Šabaz Nejpir i Paris Li (Foto: Starsport)
Šabaz Nejpir i Paris Li (Foto: Starsport)

Crveno-bela rapsodija: Snajperista Rokas i virtuoz Šabaz nokautirali Asvel

Vreme čitanja: 4min | čet. 05.10.23. | 20:51

Fantastična atmosfera u krcatoj Beogradskoj areni i ubedljiva pobeda Zvezde protiv najtrofejnijeg francuskog kluba

Spektakularnu koreografiju priredili su navijači Crvene zvezde uoči utakmice drugog kola Lige šampiona između fudbalera srpskog šampiona i Jang Bojsa. Inspiracija im je bila čuvena slika Vinsenta van Goga "Zvezdana noć", a jednako sjajna atmosfera zavladala je i u Beogradskoj areni za premijernu utakmicu košarkaša crveno-belih u novoj sezoni Evrolige. Pred krcatim tribinama izabranici Duška Ivanovića su kontrolisali dešavanja na terenu od prvog do poslednjeg minuta i u dominantnom maniru otvorili novi takmičarski ciklus u elitnom takmičenju - 94:73.

Vratila se Zvezda u najveću dvoranu u regionu sa stilom. Na tribine nije igla mogla da padne, a na parketu se crveno-beloj publici u punom sjaju predstavio Šabaz Nejpir. Uživali su navijači u sjajnim potezima, a prosto oduševljava sa kakvom lakoćom je odigrao novi plejmejker crveno-belih. Sa kojom količinom samopouzdanja. Preuzeo je odgovornost kada god je bilo potrebno, usijale su se mrežice u Areni od njegovih pogodaka. Zvaničan debi u dresu Crvene zvezde okončao je sa 21 poenom.

Izabrane vesti

A iako je Rokas Giedraitis bio vrlo dobar u prvom poluvremenu na startu ABA lige u Laktašima, večeras su navijači videli kakav je zaista šuter. Vrhunski. Sipao je nemilice, ponovo u prvom poluvremenu. U drugom je malo usporio, ali bilo je to dovoljno za evroligaški debi u crveno-belom od 17 poena (4/7 za tri).

Mora se istaći i izvrsna partija Marka Simonovića koji je upisao 14 poena bez promašaja iz igre (4/4 za dva, 2/2 za tri). Nemanja Nedović je bio tu kada god je Asvel pomislio da se približi, pa je prodorima razbijao odbranu francuskog tima i susret okončao kao četvrti strelac tima sa 14 poena. Ali bila je ovo pre svega sjajna timska pobeda, uz poptunu kontrolu od početka do kraja. I to itekako može da raduje navijače srpskog šampiona, jer je Zvezda prikazala odličnu igru već na drugom meču u sezoni.

Nije se drugačiji epilog mogao ni očekviati posle vatrometa tima sa Malog Kalemegdana na samom startu susreta. Vezali su šest šuteva u uvodnim minutima i svi sem pokušaja Rokasa Giedraitisa bili su van linije 6,75. Čak je i Litvancu upisana trojka, ali su sudije posle gledanja snimka utvrdile da je gazio liniju, pa je na semaforu posle četiri minuta stajalo 17:7 za crveno-bele.

--------------------------------

CRVENA ZVEZDA - ASVEL 94:73 (29:18, 23:13, 17:24, 25:18)

Beogradska arena.

Gledalaca: oko 20.000;

Sudija: Fernando Roša, Karmelo Paterniko, Pjotr Pastusjak.

CRVENA ZVEZDA: Lazarević -, Teodosić 3, Hanga 7 (4sk, 3as, 2uk), Mitrović 9, Lazić 6, Simonović 14, Nejpir 21 (5/8 za tri), Tobi -, Ilić 5 (5sk), Nedović 12 (3sk, 3as), Giedraitis 17 (5sk, 4as, 2uk), Kuzmić -.

ASVEL: Skot 13, Li 7 (9as, 3sk, 2uk, 4iz), Lovernj 18 (6sk), Luvavu 13, Dalo -, E. Džekson -, De Kolo 13 (5as), Egbunu 7, Fal -, Ndijaje -, Noam -, F. Džekson 2.

--------------------------------

Jedini je put do Zvezdinog koša na drugoj strani uspevao da pronađe bivši igrač Partizana Žofri Lovernj. Videlo se od samog početka da je posebno motivisan, ali nisu njegovi dobri potezi imali prevelikog efekta pored šuterske klinike domaćeg tima. Održavala je Ivanovićeva četa dvocifren suficit, briljirali su Marko Simonović, Šabaz Nejpir i Rokas Giedraitis.

Šabaz Nejpir (Foto: Starsport)Šabaz Nejpir (Foto: Starsport)

Kao što to obično biva, usledio je nešto komplikovaniji početak drugog kvartala, ali dobra odbrana je držala Zvezdu u plusu, da bi posle Teodosićeve trojke krenuo novi talas crveno-belih majstorija na protivničkoj polovini. Povukao je Nedović, a onda Nejpir podigao dvoranu na noge sa nekoliko atraktivnih poteza i rutinskih realizacija. Potom je Giedraitis nastavio gde je stao u prvoj četvrtini i razlika u korist srpskog šampiona je uporno rasla, sve do velikih 52:31 pred veliki odmor.

Iako su Nejpir i Nedović nastavili u trećoj četvrtini gde su stali u drugoj, priključio im se trojkom i kapiten Lazić, usledio je nešto lošiji period u igri Crvene zvezde, što je Asvel uspeo da iskoristi da svede zaostatak na 14 poena. Ipak, nije to previše uzdrmalo tim sa Malog Kalemegdana. Držao je stvari pod kontrolom i u odlučujućih 10 minuta se ušlo sa 69:55 na semaforu. Pokušao je Majk Skot sam da približi Asvel domaćinu, ali je samo uspeo da spreči da se Zvezda još više odlepi. Nisu u jednom periodu imali Ivanovićevi izabranici rešenja za bivšeg NBA igrača, ali nisu ni dozvolili da im se uvuče pod kožu. Strpljivo su tražili rešenja u napadu, korigovali igru u odbrani i ubrzo je Amerikanac počeo da promašuje i obruč, da bi unutrašnja linija crveno-belih privela meč kraju.

EVROLIGA – 1. kolo

Četvrtak:

Crvena zvezda - Asvel 94:73

/Nejpir 21 - Lovernj 18/

Makabi Tel Aviv - Partizan Mozzart Bet U TOKU

Barselona - Anadolu Efes U TOKU

Bajern Minhen - Alba Berlin U TOKU

Virtus Bolonja - Žalgiris U TOKU

Petak:

19.45: (1,50) Fenerbahče (16,0) Olimpija Milano (3,00)

20.15: (1,90) Panatinaikos (15,0) Olimpijakos (2,10)

20.30: (2,65) Baskonija (16,0) Real Madrid (1,60)

20.30: (2,40) Valensija (15,0) Monako (1,70)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

KK Crvena zvezdaŠabaz NejpirRokas GiedraitisDuško IvanovićNemanja NedovićMarko SimonovićAsvelKK AsvelŽofri Lovernj

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara