Košarkaši Crvene zvezde (©Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (©Starsport)

Crveno-bela serija kojoj se divi Evropa: Zvezda rame uz rame sa Efesom i Unikahom, korak iza Reala

Vreme čitanja: 5min | sub. 03.12.22. | 13:34

Kada pogledamo najkvalitetnija takmičenja Starog kontinenta, trijumfalni niz Crvene zvezde od dolaska Duška Ivanović je među pet najdužih

Termin "šok terapija" postao je ustaljen u sportskom rečniku i koristi se kako bi se opisala reakcija jednog tima na naprasnu i veliku promenu. Crvena zvezda je tako posle turbulentnog početka sezone pokušala da povrati puls ekipi rokadom na klupi. Duško Ivanović je kao defribliratorom za kratko vreme ubrzao frekvencu srpskog i regionalnog šampiona, potpuno mu promenio krvnu sliku i od tima koji je oscilirao i padao u prelomnim trenucima mečeva napravio kaznenu ekspediciju.

Nije iskusni stručnjak navršio ni tri sedmice na klupi, a već je nanizao šest pobeda. U isto toliko utakmica. Određeni pomaci viđeni su već posle tri odrađena treninga, kada su crveno-beli dozvolili Asvelu svega 23 poena za poluvreme. Da će biti potrebno još rada postalo je jasno kada se francuski šampion vratio u drugom poluvremenu, ali je optimizam ulila završnica u kojoj je Zvezda došla do preokreta i velike pobede (71:67).

Izabrane vesti

Skočilo je samo pouzdanje Ivanovićevoj ekipi posle samo jednog meča. A onda je učvršćeno nakon istorijskog trijumfa nad Cibonom. Sastav iz Zagreba je postigao svega 15 poena u drugom poluvremenu, a crveno-beli su na kraju upisali najubedljiviji pobedu nad hrvatskim timom u ABA ligi (92:53).

Dobili su crveno-beli krila u pravi čas, pošto ih je čekao duel sa timom koji im je bio potpuna engima prethodnih godina. Otišli su u Berlin na megdan Albi, timu koji nisu dobili sedam puta zaredom - i končano slavili. Bilo je uspona i padova, ali se ekipa izdigla iznad svih problema kada je bilo najbitnije i u produžetku prekinula crnu seriju u susretima sa nemačkim šampionom (88:84).

Usledio je još jedan veliki ispit i to posle ogromne potrošnje. Četvrti duel u nedelju dana i to protiv jedne od najatraktivnijih ekipa u društvu najboljih - Makabija iz Tel Aviva. Bilo je neophodno stati na put ubitačnom tandemu Lorenzo Braun - Vejd Boldvin, zaustaviti ekipu koja je u tom trenutku bila lider Evrolige po broju ubačenih šuteva za dva poena (22,3) i ofanzivnim skokovima (12,3). Ušlo se u još jednu neizvesnu završnicu i ponovo je Ivanovićeva mantra odzvanjala u glavama igrača Crvene zvezde - strepljenje i vera. Odbranili su poslednji napad i minimalnu prednost, za četvrtu u nizu.

Na dve nedelje od kako je crnogorski strateg stigao na Mali Kalemegdan, crveno-bele je čekao večiti derbi protiv Partizan Mozzart Beta koji se početkom sezone iskristalisao kao jedna od najpotentnijih evroligaških ekipa. Zvezda je u drugom poluvremenu u potpunosti nadigrala gradskog rivala i savladala ga sa ubedljivih 90:74. Ponovo je odbrana odradila paklen posao, a u napadu su briljirali Nemanja Nedović i Luka Vildoza. Pet od pet.

Niz i dalje traje. Sporo su počeli crveno-beli duel sa Virtusom, vidno pogođeni povredom Nikole Ivanovića. Iako im je nedostajao čovek koji menja ritam sa klupe, uspeli su da se podignu na vreme, a onda predvođeni Ognjenom Dobrićem oduvali četu Serđa Skariola (83:74). Nastavila je da se "zeleni" kolona sa rezultatima Crvene zvezde od dolaska Duška Ivanovića.

U kakvom je naletu srpski šampion najbolje govori podatak da od evroligaških timova duži niz trijumfa ima samo Real Madrid. Kraljevski klub je ozbiljno podigao obrtaje od kako mu je Saragosa opalila šamar u španskom prvenstvu (89:94). Redom je dobijao Anadolu Efes (94:85), Albu (90:72), Mursiju (93:57), Valensiju (80:73), Partizan (105:97), Real Betis (73:55) i sinoć naneo tek drugi poraz Fenerbahčeu u Evroligi (85:71).

Rame uz rame sa crveno-belima je aktuelni prvak Evrope. Posle nešto slabijeg perioda podigla se četa Ergina Atamana i vezala trijumfe nad Barselonom (96:86), Konjom (88:83), Milanom (80:51), Virtus Bolonjom (85:80), Manisom (95:74) i Olimpijakosom (82:71).

Kada pogledamo i druga evropska takmičenja, u Evrokupu se izdvaja Turk Telekom koji je u neprikosnovenoj formi u ovom trenutku. Sastav iz Ankare je u drugorangiranom kontinentalnom takmičenju i turskom prvenstvu nanizao 11 pobeda. Što se tiče Lige šampiona, Unikaha se istakla kao rani kandidat za najviši plasman i jedini je tim posle četiri kola bez poraza. Trenutno je u seriji od šest vezanih pobeda, četiri u ACB ligi i dva u FIBA međunarodnom takmičenju.

Kada se podvuče crta, a posebno pogleda situacija u kojoj se ekipa nalazila kada ju je preuzeo Duško Ivanović, zaključak je jasan. Zvezda je u impresivnoj seriji rezultata. Da je učini još impresivnijom imaće priliku već u nedelju, kada gostuje u Podgorici ekipi Studentskog centra (17.00).

NAJDUŽE SERIJE TRIJUMFA EVROPSKIH KLUBOVA

TURK TELEKOM (11)

- Turk Telekom - Bahčešehir 87:68 (TSL)

- Hamburg - Turk Telekom 83:88 (EK)

- Bujukčekmedže - Turk Telekom 92:100 (TSL)

- Turk Telekom - Hapoel Tel Aviv 89:77 (EK)

- Turk Telekom - Konja 99:93 (TSL)

- Šlonsk - Turk Telekom 71:75 (EK)

- Manisa - Turk Telekom 50:77 (TSL)

- Turk Telekom - Pinar Karšijaka 92:83 (TSL)

- Turk Telekom - Trento 81:66 (EK)

- Bešiktaš - Turk Telekom 75:91 (TSL)

- Promiteas - Turk Telekom 83:98 (EK)

REAL MADRID (7)

- Real Madrid - Anadolu Efes 94:85 (EL)

- Real Madrid - Alba Berlin 90:72 (EL)

- Real Madrid - Mursija 93:57 (ACB)

- Valensija - Real Madrid 73:80 (EL)

- Real Madrid - Partizan Mozzart Bet 105:97 (EL)

- Real Betis - Real Madrid 55:73 (ACB)

- Fenerbahče - Real Madrid 71:85 (EL)

CRVENA ZVEZDA (6)

- Crvena zvezda - Asvel 71:67 (EL)

- Crvena zvezda - Cibona 92:53 (ABA)

- Alba Berlin - Crvena zvezda 84:88 (EL)

- Crvena zvezda - Makabi Tel Aviv 69:68 (EL)

- Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 90:74 (ABA)

- Crvena zvezda - Virtus Bolonja 83:74 (EL)

ANADOLU EFES (6)

- Anadolu Efes - Barselona 96:86 (EL)

- Anadolu Efes - Konja 88:83 (TSL)

- Milano - Anadolu Efes 51:80 (EL)

- Virtus Bolonja - Anadolu Efes 80:85 (EL)

- Manisa - Anadolu Efes 74:95 (TSL)

- Anadolu Efes - Olimpijakos 82:71 (EL)

UNIKAHA (6)

- Unikaha - Real Betis 106:60 (ACB)

- Unikaha - PAOK 77:63 (LŠ)

- Unikaha - Granada 94:68 (ACB)

- Obradoiro - Unikaha 86:87 (ACB)

- Valensija - Unikaha 67:83 (ACB)

- Dižon - Unikaha 70:91 (LŠ)


tagovi

KK Crvena zvezdaDuško IvanovićAnadolu EfesKK Real MadridKK Turk TelekomTurk TelekomUnikaha

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara