Košarkaši Crvene zvezde (Foto: ABA League/Dragana Stjepanovic)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: ABA League/Dragana Stjepanovic)

Crveno-bela sila pod obručima - 53/17

Vreme čitanja: 6min | uto. 11.10.22. | 10:10

U doba košarke u kojem se insistira na šutu sa distance, crveno-beli pobedničku formulu pronašli u reketu i uz sve probleme sezonu otvorili na pravi način

Košarkaši Crvene zvezde su u drugom kolu ABA lige upisali pobedu protiv regionalnog rivala Budućnosti. Veliku. Ne samo zato što je prvi derbi u sezoni uspešno okončan, već i zbog načina na koji je trijumf izvojevan. Trener tima sa Malog Kalemegdana Vladimir Jovanović nije mogao da računa na trojicu izgrača iz bekovske linije - Stefana Markovića, Nemanju Nedovića i Ognjena Dobrića. Usmerio je igru na protivničkoj polovini ka centrima i uprkos kadrovskim problemima pronašao dobitnu kombinaciju.

Mnogi su bili iznenađeni kada je srpski šampion ređao potpise visokih igrača tokom leta. Pretpostavljali da bi neko mogao i da digne sidro. Ipak, na Malom Kalemegdanu su svesno jačali konkurenciju u reketu i već na startu dobili željeni rezultat.

Izabrane vesti

Centarskom linijom poput Zvezdine, malo ko može da se pohvali u Evropi. Uspeli su crveno-beli da naprave odličan spoj mladosti i iskustva, atletike i veštine. "Starosedeoci" Ognjen Kuzmić i Luka Mitrović znaju kako se osvajaju titule, pobeđuju važni mečevi i nema sumnje da je njihov ostanak bio od ključnog značaja za novajlije. Pomogli su im da se adaptiraju na novu sredinu, što pre upoznaju sa izazovima koji ih očekuju. Važna je i njihova uloga u radu sa mlađim kolegama iz unutrašnje linije Daliborom Ilićem i Filipom Petruševim.

Kuzmića još nismo videli u akciji zbog problema sa stopalom, ali je Mitrović nastavio gde je stao prethodne sezone. Ponovo je bio ključni faktor u sudaru sa Podgoričanima, ubacio 15 poena, uz devet skokova. "Prodavao fore" protivničkim centrima, odlično čitao igru rivala u svom reketu (dve ukradene lopte i blokada). Često ostavljao visoke igrače Budućnosti bez rešenja, pa su morali da ga fauliraju - što je znao da iskoristi (7/10 bacanja).

Slično se može reći i za poslednje pojačanje srpskog šampiona Miroslava Raduljicu. Ima ogromno iskustvo iza sebe, a o liderskim sposobnostima bivšeg kapitena reprezentacije Srbije suvišno je i govoriti. Svojim radom i zalaganjem definitivno će biti pravi primer igračima od kojih mnogo očekuju u redovima srpskog šampiona u predstojećem periodu.

Na debiju je pokazao vrlo dobro fizičku spremu, posebno jer nije odradio pripreme za klubom. Već je počeo da usmerava saigrače, davao im savete na parketu, dizao pognute glave posle grešaka ili nedostatka sreće pažljivo biranim rečima. Proveo je devet minuta u igri i za to vreme zadavao ozbljne probleme čuvarima. Kako je i trener Jovanović posle utakmice rekao "napunio ih je faulovima". Činilo se da je svaki njegov kontakt sa loptom u protivničkom reketu završavao izlaskom na liniju penala koje je pritom izvodio odlično (7/8).

Miroslav Raduljica (Foto: ABA League/Crvena zvezda/Đorđe Kostić)Miroslav Raduljica (Foto: ABA League/Crvena zvezda/Đorđe Kostić)

Kada su mlađi u pitanju, Ilić nije dobio priliku u sudaru sa ekipom Vlada Jovanovića, ali je zato Petrušev zasijao. Njegova je bila treća četvrtina u kojoj je postigao više od polovine poena (osam od ukupno 15). Uglavnom je igrao na poziciji četvorke, a iako mu nije prirodna, vrlo dobro se snašao.

"Kad smo sa dva visoka malo više se izvlačim iz reketa. Pokušavam da se naviknem, nisam često igrao na toj poziciji tokom karijere. Igrao sam u petorci sa dva visoka igrača, ali nisam bio na četiri. Zasad je u redu. Pokušaću da se unapredim što je više moguće na tom mestu", rekao je bivši košarkaš Mege i Efesa posle utakmice.

Videlo se i po govoru tela da kod bivšeg MVP-ja ABA lige postoji ogromna želja. Borio se za svaku loptu poslednjim atomom snage i dokazao da će iako je jedan od mlađih u ekipi imati bitnu ulogu.

"Dugo nisam igrao sa značajnijom ulogom. Trudim se da iskoristim svaki minut na terenu. Potrebna mi je svaka utakmica i konstantno moram da dajem maksimum, kako bi se vratio gde sam bio. Mnogo je novih stvari za mene ove godine. Fizički nisam još na 100 odsto".

Uz pomenutu petorku centara, Zvezda je preko leta "nabildovala" unutrašnju liniju angažovanjem dvojice sjajnih atleta. Hasan Martin u prvom regionalnom derbiju protiv bivšeg kluba nije imao veću ulogu, ali to je luksuz koji sebi crveno-beli mogu da priušte upravo zbog jake konkurencije na pozicijama četiri i pet. Za razliku od njega, Ben Bentil je nastavio sa odličnim izdanjima i još jednom dokazao da bi mogao da bude među ključnim igračima Jovanovićeve čete ove takmičarske godine.

Snažni košarkaš iz Gane ima sve karakteristike modernog centra. Igru leđima, fizikalije da izađe na kraj sa rivalima različitog gabarita, ali i da odigra odbranu na visokom nivou, preuzima bez većih problema i niže, brže igrače. U njegovom repertoaru je bitna stavka i šut sa distance, pa je sinoć pogodio dve trojke iz četiri pokušaja. Jednu u veoma bitnom trenutku sredinom druge deonice, kada je uz pomoć Džona Holanda odbio nalet rivala. Na kraju je brojao do 16 i ponovo bio najefikasniji (prethodno sa 13 poena protiv Efesa).

Kada se podvuče crta, u prvom velikom ovosezonskom trijumfu Zvezdini centri su ubacili 53 od 69 poena ekipe, a unutrašnju liniju protivnika sveli na 17. Podatak koji nesumnjivo uliva optimizam, ali je jasno da će od ključne važnosti biti da se povređeni igrači spoljne linije što pre vrate i uigraju.

Videlo se i protiv Budućnosti koliko ekipi nedostaju Marković, Dobrić i Nedović. Stefan je protiv Efesa pretrpeo povredu leve šake. Susret sa Podgoričanima je ispratio kraj klupe, sa podlakticom u imobilizaciji. Čeka ga pauza od najmanje desetak dana. Ognjen i Nemanja nisu još upisali zvaničan nastup u tekućoj sezoni, ali bi uskoro mogli da se nađu na parketu.

"Ide nabolje sve, nadam se da su uskoro na terenu. U ovom trenutku ne mogu da dam neku preciznu informaciju", rekao je trener Jovanović posle susreta.

U njihovom odsustvu pod teškim opterećenjem našli su se Nikola Ivanović i Džejlen Adams. Crnogorski košarkaš je proveo 27 minuta u igri, a činjenica da nije postigao nijedan poen baca senku na ogroman doprinos koji je dao Zvezdinoj pobedi. Bivši igrač Budućnosti je upisao sedam asistencija i šest skokova, a podatak da je izgubio samo dve lopte je za svaki respekt kada se uzme u ozbir činjenica da je bio konstantna meta protivničkih bekova. To dokazuje i šest prekršaja koji su nad njim napravljeni, a da ga nijedan nije poslao na liniju penala.

Dakle, spoljna linija Podgoričana je imala instrukcije da ga po svaku cenu spreči da kreira, pa su njegovi napadi presecani prekršajima, a ipak je uspeo da u sedam navrata spoji igrače sa poenima. Na svojoj polovini je odlično čitao situacije, što potvrđuje pet defanzivnih skokova. Trudio se da uvek bude u pravoj poziciji kako bi došao do lopte pod košem svog tima i što pre pokrenuo tranziciju.

Adams se nije najbolje snašao, ali kako je i trener Jovanović istakao, potrebno mu je još vremena da "klikne". Kao jedini plejmejker uz Ivanovića takođe je imao metu na leđima. Našao se pod snažnim pritiskom u situaciji u kojoj još mora da uči i adaptira se na novi stil košarke. Doći će i njegovo vreme.

"Nisam navikao da se lopta kreće u ovako velikoj meri, posebno kod evroligaških timova protiv kojih smo igrali. Došao sam iz košarke koje se zasniva na izolacijama, individualnim akcijama, brzoj tranziciji, akcijama iz blokova... Tokom priprema smo igrali protiv timova koji te slome pozicionom igrom, prave dodatni pas, za dodatnim pasom. Jedva čekam da se naviknem na sve to i smatram da mi neće biti potrebno mnogo vremena", pričao je Amerikanac pred početak sezone za Mozzart Sport.

Zvezda je na pripreme krenula bez Filipa Petruševa, Nemanje Nedovića, Ognjena Dobrića i Miroslava Raduljice. Prva trojica su se postepeno priključivala, dok je Raduljica angažovan tri dana pred start sezone. Uz sve to, manje ili veće povrede konstantno su pratile crveno-bele, pa i u uvodnoj fazi krojile sastav srpskog šampiona. Kada se saberu utisci, tim novog trenera Vladimira Jovanovića je sa dva trijumfa krenuo u odbranu regionalnog trima, pobedom okončao prvi derbi protiv Budućnosti, do poslednje četvrtine bio u egalu sa prvakom Evrope na premijeri u Evroligi. Početak koji obećava.


tagovi

KK Crvena zvezdaVladimir JovanovićMiroslav RaduljicaLuka MitrovićBen BentilHasan MartinFilip PetruševNikola IvanovićDžejlen Adams

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara