Vasilije Micić (©Star Sport)
Vasilije Micić (©Star Sport)

CSKA nastavlja turneju, naoštreni Efes bi da prekine osmogodišnji post, Zenit čeka ranjene Kraljeviće

Vreme čitanja: 6min | čet. 04.03.21. | 14:17

Bajern ima šansu da dodatno zacementira poziciju u plej-ofu, Valensija gostuje u Tel Avivu

Dva puna meseca prošla su otkako je Efes poslednji put doživeo poraz na svom parketu. Bilo je to od tada kompletnog Reala za šesti poraz u Sinan Erdem Domu. Od tada igrači Ergina Atamana doživeli su totalni preobražaj i u narednih 19 utakmica na svim nivoima pretrpeli su samo jedan poraz. Bilo je to na gostovanju Zenitu pre nešto više od mesec dana.

Sada Efes sve više podseća na kaznenu ekspediciju iz prošle sezone, a sa osam trijumfa u prethodnih devet kola Evrolige napravio je strahovit napredak i iz donjeg dela tabele stigao do pozicije pet i skora 15-10. Šampionu Turske večeras od 18.30 u goste dolazi moskovski CSKA i sada je pred njim jedan cilj – da posle osam godina potuče do kolena Armiju u Istanbulu.

Izabrane vesti

Možda je i previše vremena prošlo otkad je Efes poslednji put nadigrao CSKA na svom parketu, ali tek u poslednje dve sezone gledamo ovaj tim na vrhunskom nivou, nošem tandemom Vasa Micić – Šejn Larkin.

18.30: (1,55) Efes (14,5) CSKA (2,70)

Posle turbulentnog ulaska u sezonu i problema sa povredama sada je sve konačno došlo na svoje mesto i Efes zaista liči na tim koji bi u završnih šest kola – plus Efes zaostaje jednu utakmicu za konkurencijom – komotno mogao da napadne i sam vrh tabele, gledajući promenjiva izdanja Barselone, milanske Olimpije i narednog protivnika.

Dimitris Itudis je pronašao model da izvuče ekipu iz rezultatske krize. Posle dva uzastopna poraza, odnosno samo jednog trijumfa u pet rundi, CSKA je malo nade pronašao na gostovanjima. Prvo u Pireju, zatim i Tel Avivu gde su upisane pobede u dramatičnim završnicama. Olimpijakos je sa penala srušio Majk Džejms na samom isteku vremena, da bi u Tel Avivu to učinili Vil Kajburn i Toko Šengelija u završne 23 sekunde, pošto je umalo prokockano vođstvo od 22 poena sa sredine treće četvrtine.

I dalje se CSKA nije u potpunosti oporavio od loših rezultata iz prethodnih sedmica, ali su ga brejkovi u Pireju i Tel Avivu održali pri samom vrhu tabele. Takođe uz utakmicu manje u odnosu na ostatak lige.

Efes igra fantastičnu košarku. Protiv Valensije ubeležen je novi klupski rekord sa čak 18 trojki na utakmici. Jedna od vodećih figura bio je i Vasilije Micić koji je svoj pun potencijal ipak demonstrirao kolo ranije kada se na najbolji način predstavio selektoru Igoru Kokoškovu i odigrao statistički utakmicu karijere sa 37 poena, gotovo savršenih 10/18 iz igre (11/11 sa penala) i pet asistencija za indeks korisnosti 44!

U ovakvim okolnostima Efes je apslolutni favorit i trebalo bi da zategnete keca bez mnogo razmišljanja. Domaćin će imati i motiv više da pobedi CSKA zbog onog ubedljivog poraza u prvom delu sezone, kada je rezultat glasio 100:65.

Pre samo dva dana Zenit je ubedljivim trijumfom nad Albom demonstrirao koliko letalan može da bude napad kada Ćavi Paskval našteluje žice. Toj tvrdnji treba dodati i podatak da je Alba u dva navrata tokom treće deonice imala i 11 poena viška, pre nego što se Zenit prešaltao u petu brzinu i kao trkački automobil pregazio rivala.

Zenit ponovo igra kod kuće, ovog puta protiv mnogo izazovnijeg protivnika na papiru – madridskog Reala od 18 časova.

18.00: (2,15) Zenit (14,5) Real Madrid (1,80)

Tačnije, Zenit će odmeriti snage protiv onoga što je ostalo od Kraljevskog kluba. Bez Serhija Ljulja (pre šest dana uradio artroskopiju kolena pr. au), Rudija Fernandeza, Entonija Rendolfa, verovatno Treja Tompkinsa i sa tek oporavljenim Džefrijem Tejlorom Blankosi su doživeli tešku sudbinu u Moskvi i postali plen razoružanog Himkija. Ovom pobedom Himki je prekinuo crnu seriju od 17 uzastopnih poraza u Evroligi, sve zahvaljujući odličnoj večeri trilinga Aleksej Šved – Džordan Miki – Erik Mekolum. Pokušao je Pablo Laso da iskoristi visinsku prednost sa Edijem Tavaresom, na šta su mu se priključili Džejsi Kerol i Gabrijel Dek, ali je jako nedostajalo iskustvo povređenih asova da bi se napravilo nešto više. Pogotovo ne kada je Real “prodao” čak 23, a Himki “ukrao” 18 poseda.

Real je posledično pod udarom loše forme. Izgubio je tri od prethodne četiri utakmice u Evroligi i tako pao sa četvrte na sedmu poziciju na tabeli, što je u pitanje dovelo i plasman u plej-of. Real sada ima 16 pobeda, baš koliko Zenit, Efes i Fenerbahče, s tim što je konkurencija izvan Top 8 zone sve bliža. Žalgiris zaostaje samo jednu recku, Baskonija je nanizala pet trijumfa i sada je na 14-13, koliko ima i Valensija. Ukratko, u rasponu od pete do jedanaeste pozicije razmak je samo dve pobede.

(©Shutterstock)(©Shutterstock)

Ovde je logično očekivati napet i neizvestan duel, jer se Real nikako neće predati unapred. Ali, ulogu blagog favorita dajemo Zenitu. Jednostavno, u boljoj je formi od večerašnjeg takmaca, kod kuće je u Evroligi poražen samo jednom u prethodnih sedam utakmica i želi da iskoristi momentum. Videćemo u kakvom će sastavu Real da nastupi, možda bi moglo da bude nekih promena u odnosu na gostovanje Himkiju. Svakako, Zenit bi mogao da bude prvi izbor. A i kvota je primamljiva…

Sedam utakmica pre kraja Bajern se nalazi gotovo u savršenoj poziciji da obezbedi prvi nastup u doigravanju i postane prvi sastav iz Nemačke kome je tako nešto uspelo. U goste stiže Panatinaikos koji se dobro pokazao protiv Barselone pre dva dana, ali je momentum apsolutno na strani domaćina. Sa četiri pobede iz pet kola Bajern deli treću poziciju na tabeli sa milanskom Olimpijom i ima mogućnost ne samo da obezbedi prednost domaćeg terena u četvrtfinalu, već i da možda dobije lakšeg protivnika.

20.30: (1,35) Bajern (16,0) Panatinaikos (3,50)

PAO je posle dve recke upisao isto toliko poraza i šanse za plej-of su nepostojeće. Za sastav Odeda Kataša bilo je jako važno da Mario Hezonja odmah uhvati dobar ritam i hrvatski reprezentativac je već na debiju za Zelene pokazao da će biti ozbiljno pojačanje za budućnost. Pod uslovom da na leto ne ode opet u NBA ligu. Podsetimo, Nemanje Nedovića kao najboljeg igrača Panatinaikosa neće biti na raspolaganju ni večeras.

Bajern kao najuspešniji domaćin Evrolige ima zicer situaciju, jer je PAO među najslabijim gostima u takmičenju. Andrea Trinkijeri i dalje drži visok ritam motivacije i igre, a ako Vejn Boldvin, Džejlen Rejnolds i Vladimir Lučić budu u svom ritmu kao u Beogradu u utorak, sve miriše na novi trijumf.

Susret Makabija i Valensije mogao bi da donese novu dramu, pa tako konačni ishod izbegnite. Kako je Ponos Izraela među timovima koji su najviše puta odigrali završnice na jedan ili dva poseda, takav meč bi mogao da se dogodi i večeras, mada je Valensija suviše nepredvidiva. Ako hoćete probajte H1, ako ne gađajte plus na poene.

EVROLIGA – 28. kolo

Četvrtak:

18.00: (2,15) Zenit (14,5) Real Madrid (1,80)

18.30: (1,55) Efes (14,5) CSKA (2,70)

20.05: (1,60) Makabi (14,5) Valensija (2,55)

20.30: (1,35) Bajern (16,0) Panatinaikos (3,50)

Petak:

18.00: (2,05) Himki (13,5) Alba (1,90)

19.00: (2,15) Žalgiris (14,5) Olimpija (1,80)

20.00: (1,45) Olimpijakos (15,0) Crvena zvezda (3,05)

20.45: (2,55) Asvel (14,5) Fenerbahče (1,60)

21.00: (1,25) Barselona (17,0) Baskonija (4,40)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK CSKA MoskvaKK Real MadridKK ZenitAnadolu EfesEvroligaKK Bajern MinhenKK Panatinaikos

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara