Ben Simons (©AFP)
Ben Simons (©AFP)

Čudesan slučaj Bena Simonsa: Trenira sa poznanicima i gubi milione jer neće da igra za Filadelfiju

Vreme čitanja: 4min | sub. 05.02.22. | 09:02

Svađi između plejmejkera i Seventisiksersa nema kraja

Dešava se u svim kolektivima da se poljuljaju međuljudski odnosi, ali ono što se desilo u Filadelfiji između Bena Simonsa i Seventisiksersa se ne pamti u istoriji NBA lige. Momak rođen u Melburnu je dugo važio za najblistaviju mladu nadu čitave lige. U Filadelfiju je stigao još 2016. kao prvi pik, a svi su mislili da će u tandemu sa Džoelom Embidom da napravi čudo i nekada slavnu franšizu, koja se nije borila za titulu još od Alena Ajversona, vratiti na pobedničke staze. Ništa od toga se međutim nije ostvarilo. Filadelfija nije osvojila titulu, nije igrala ni veliko finale, a sada Ben Simons odbija da igra za ekipu i to na svoju štetu zbog dešavanja iz prethodne sezone.

Odnos igrača i tima se raspao kao kula od karata tokom prošlosezonske plej-of serije između Filadelfije i Atlante. Tada je potpuno neočekivano ekipa Treja Janga i Bogdana Bogdanovića izbacila Sikserse, a još uvek se prepričavaju loše partije Bena Simonsa koji nije bio ni senka igrača koji je pre toga bio redovan učesnik Ol-star manifestacija. Posebno loš je bio sa linije za slobodna bacanja gde praktično ništa nije mogao da pogodi. Na kraju je Atlanta slavila, a posle poraza trener Filadelfije, Dok Rivers je otvoreno istakao da je više očekivao od Simonsa. Nešto slično je rekao i Embid.

Izabrane vesti

To je bio jasan znak za Simonsa da je vreme da napusti tim koji ga je draftovao i potraži sreću na nekom drugom mestu. Zatražio je trejd od uprave koja je u jednom trenutku bila u razgovorima sa Hjustonom da pokušaju da dogovore razmenu Simons - Džejms Harden. Sve je propalo i onda kreće prava ludnica.

Detalji koji iz nedelje u nedelju isplivavaju su istinski neverovatni. Simons je čitavo leto proveo u Kaliforniji na relaciji Los Anđeles - San Francisko odbijajući da se javi na telefon bilo kome iz Filadelfije. Trener Rivers je nekoliko puta pokušavao da stupi u kontakt sa plejmejkerom, ali uspeha nije bilo. Kako su dani prolazili, jaz je bio sve veći. Čak se spekulisalo da je nekoliko saigrača planiralo da posete Simonsa, ali im je on poručio da ne dolaze jer nema nameru da se vraća u Filadelfiju.

Ipak, namere su jedno, a realnost nešto drugo. Pošto košarkašu koji ima ogroman ugovor nije bio realizovan bilo kakav trejd tokom leta, a početak priprema se bližio, Simons je jasno stavio do znanja svima da nema nameru da se pojavljuje na treninzima sve do razgovora sa agentom Ričom Polom. Poznavaoci prilika u NBA ligi dobro znaju ovo ime. Pol je deo uskog kruga prijatelja Lebrona Džejmsa i trenutno najuticajniji menadžer u ligi. On je nagovorio Simonsa da se pojavi na trening kampu kako bi tu činjenicu iskoristio u daljim pregovorima.

Na treninzima je bio samo telom, ali ne i duhom. Dolazio je samo kada je to bilo obavezno, bez bilo kakve komunikacije sa saigračima i trenerima. Prva u nizu kazni dogodila se na jednom treningu kada se Simons pojavio sa telefonom na parketu isčekivajući novosti o trejdu koji se opet nije dogodio. Riversu je u tom trenutku prekipelo i isterao ga je sa treninga. Od tada Simons je istakao da nema nameru da igra košarku ove sezone jer se ne oseća mentalno spremnim. Filadelfija sada bez glavnog plejmejkera igra ozbiljnu ulogu u borbi za vrh Istoka.

Zbog svega navedenog dolazimo do cifre od neverovatnih 19.000.000 dolara koliko je do sada Simons izgubio na ime kazni. Filadelfija kažnjava Simonsa sa 360.000 dolara za svaku propuštenu utakmicu. Takođe, Simonsu na svake dve nedelje stigne pozamašna lista prekršaja i objašnjenja zbog kojih ne dobija punu platu koja iznosi pozamašnih 33.000.000 za sezonu 2021/22. Ukoliko se ništa ne bude promenilo do kraja sezone, Simons će izgubiti još 12.000.000 dolara.

"Ne zanimaju ga pare", citirao je ESPN izvor iz Simonsovog okruženja.

"Uopšte se ne radi o parama. Teško je to ljudima da razumeju, ali ako verujete u ono što radite onda novac nije bitan. Situacija nije dobra i promena je potrebna".

Sedam meseci od kako je Simons zatražio trejd, ESPN dolazi do zanimljivih informacija. U momentu kada je Filadelfja igrala utakmicu na domaćem terenu, Ben je bio u drugoj dvorani, sa poznanicima koje je okupio kako bi trenirao i odigrao nekoliko prijateljskih okršaja "5 na 5". Na tim okršajima bili su nekadašnji NBA igrači poput Diona Vejtersa, Diontea Krismasa, ali ostatak učesnika nisu bili poznati široj javnosti.

Simons je koristio i NBA kovid protokole da ne dolazi u kontakt sa ekipom, ali pošto nije bio vakcinisan bio je primoran da svaki dan obavlja testove. Od tada se odlučio na vakcinaciju, ali je ostao pri stavu da nema nameru da igra jer se ne oseća mentalno sposobnim.

Kada se podvuče crta, skoro je nemoguće da ćemo ikada više videti Simonsa u dresu Filadelfije, a veliko je pitanje gde će karijeru nastaviti. Do tada Simons beži od novinara i trenira u tajnosti - koliko god je to moguće. Navodno u sjajnoj je kondiciji...


tagovi

Ben SimonsFiladelfija Seventisiksers

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara