Rasel Vestbruk (©AFP)
Rasel Vestbruk (©AFP)

Čudesni slučaj Rasela Vestbruka

Vreme čitanja: 3min | uto. 04.05.21. | 16:10

Apsurd s potpisom prve zvezde Vašingtona

Vašington Vizardsi su u poslednjih mesec dana među timovima s najboljim učinkom u NBA ligi (13-3), a glavni razlog toga je naravno Rasel Vestbruk.

U sinoćnjoj pobedi nad Indijanom rezultatom 154:141 Vestbruk je postao prvi igrač u istoriji NBA košarke sa bar po 20 asistencija i skokova u dve utakmice tokom karijere. Vilt Čembrlejn je jedini kome je tako nešto uspelo, ali je on to uradio samo jednom.

Izabrane vesti

Vašington je pod Rasovom komandom doživeo neverovatan preokret u proteklih mesec dana što predstavlja suštu suprotnost od onoga kako je sezona u stvari započela – uz samo tri pobede tokom uvodnih petnaest utakmica. Krajem januara Vizardsi su držali najlošiji skor u NBA ligi, što je zapravo bila posledica grčevite borbe s posledicama pandemije virusa korona, pozitivnim slučajevima u timu i brojnim povredama.

01.30: (1,80) Milvoki (12,5) Bruklin (2,25)

Promena se dogodila potpuno neočekivano. Od početka februara do danas Vašington je na skoru 27-23, a počev od utakmice protiv Orlanda 8. aprila i trijumfa na Floridi ovaj tim izgleda kao legitimni kandidat za plej-of. Učinak ovog tima provučen je kroz statistiku. Do susreta u Orlandu Vašington je imao 25. ofanzivni rejting 108,1, uz 26. defanzivni rejting od 113,2, što daje -5,1 poen u diferencijalu na 100 poseda za 25. mesto na lestvici. Poređenja radi, od 8. aprila i zaključno s pobedom nad Indijanom Vizardsi imaju četvrti ofanzivni rejting u ligi od 116,5, te osmi defanzivni rejting 109,4, što daje diferencijal od +7,1 poena što je treći najbolji učinak u ligi u tom periodu! 

Vestbrukov učinak u periodu od Orlanda do Indijane je sledeći – 21,8 poena, 13,6 skokova i 13,1 asistencija po utakmici. Bredli Bil je i dalje prvi strelac ekipe, dok se Ras najviše posvetio razigravanju saigrača, što ga je dovelo u poziciju da timu doprinosi sa vrtoglava 53 poena u proseku kada se izvuče srednja vrednost njegovih pogodaka i poena iz asistencija! Zaključak – Vestbrukovo uzdizanje kao kreatora dovelo je do uspona Vašingtona. Samo iz njegovih završnih dodavanja Vizardsi su profitirali s 31,6 poena u proseku u proteklih mesec dana, što je daleko najviše u NBA ligi! Poređenja radi, Luka Dončić je na drugom mestu s 24,8 poena iz njegovih asistencija u ovom intervalu.

Kada se podvuče crta, Vestbrukova sezona u glavnom gradu predstavlja svojevrstan apsurd jer igra statistički verovatno najbolju sezonu karijere, uz nikad lošiju efikasnost na parketu kada se radi o njegovim skok šutevima što je njegov dugogodišnji problem.

Najveća muka je zapravo izbor šuteva. U ovom trenutku samo je 15 igrača ispalilo više skok šuteva, a na listi su Kris Pol, Stef Kari i Demijan Lilard. I u toj konkurenciji Vestbruk ima daleko najlošije brojke. Prema statistici novinara ESPN Kirka Goldzberija, od 66 igrača koji su ispalili bar 400 lopti ove sezone, Vestbruk je poslednjeplasirani na toj listi sa efektivnim šutem iz igre od 40,7 odsto iz 621 pokušaja.

Kako je objasnio autor ove statistike Rasova nekonstantnost u procentima obara težinu napada Vizardsa. Iako kao dodavač ozbiljno stimuliše ekipu u ofanzivnom delu, iz individualno kreairanih šuteva umanjuje opasnost. I to se dešava u vreme kada sve više NBA timova striktno rade na strategiji pametnog izbora šuta, gde je poludistanca kao kategorija praktično iščezla što znači da se pokušaji za tri i u reketu koriste više nego ikad pre.

Zato je Vestbrukov vrhunac karijere počeo da se kosi s revolucijom košarke gde se on uopšte nije uklopio. Njegov izbor šuteva ostao je praktično isti kao i u prvim godinama karijere, s širokim dijapazonom pokušaja sa svih pozicija u napadačkom polju. Ništa se nije promenilo čak ni tokom godinu dana saradnje s Derilom Morijem koji je poznat kao pedantni statističar i analitičar. Tako je Vestbruk na putu da postavi nove rekorde u kolonama skokova i asistencija, dok mu je šut s poludistance nikad lošiji... Toliko da je promašio više pokušaja nego bilo ko drugi u ligi.

Estetski Vestbruk je jedan od najkompletnijih bekova u NBA ligi, analitički je tripl-dabl mašina, koja ipak šutira ispod proseka. Za nekog problem, za Rasa samo odlika igračke univerzalnosti...



tagovi

Rasel VestbrukVašington VizardsNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara