(©MN Press)
(©MN Press)

Da li je FMP protivnik po meri za Zvezdin izlazak iz krize?

Vreme čitanja: 4min | sub. 12.12.20. | 09:01

Crveno-beli slavili su u prethodnih 26 međusobih okršaja sa Panterima

Subotnji program u ABA ligi otvoriće FMP i Crvena zvezda. Utakmica 10. runde regionalnog takmičenja u karakterističnom terminu za špansku ACB ligu (12.00, TV Arena sport) prilika je da crveno-beli stave tačku na crnu seriju, započnu novi pobednički niz i stabilizuju se pred duplo kolo Evrolige.

Nije više Crvena zvezda nepobediva, uzela joj je meru Budućnost u hali „Aleksandar Nikolić“ proteklog vikenda, ali se tim sa Malog Kalemegdana još uvek nalazi na čeonoj poziciji, barem dok jedini neporaženi tim, podgorička Budućnost, ne odigra zaostale utakmice. Poljuljano je samopouzdanje Obradovićevog tima, nanizala je Zvezda četiri neuspeha i prekopotrebno joj je da povuče ručnu pred seriju teških duela koji bi mogli da prodube krizu.

Izabrane vesti

U pravom trenutku po Sašu Obradovića i njegove momke dolazi utakmica sa FMP-om u Železniku. Tradicionalno crveno-beli nemaju problem da izađu na kraj sa Panterima. Zaboravili su Zvezdini navijači kada je poslednji put tim iz Železnika slavio u međusobnom okršaju, ali su Panteri umeli da stave učesnika Evrolige na muke. Prethodne sezone u regionalnom takmičenju Zvezda je iako veliki favorit slomila otpor FMP-a tek u produžetku, a Okben Ulubaj i Marko Pecarski svojski su se potrudili da se Zvezdini igrači dobro preznoje.

Utakmica sa FMP-om po Zvezdu dolazi posle emotivnog pražnjenja i poraza na jednu loptu od Olimpijakosa, i uvertira je duele sa Albom i Valensijom u Evroligi. Olakšavajuća okolnost po košarkaše Zvezde je to što od povratka iz Tel Aviva nisu mrdali iz Beograda i prvo gostovanje očekuje ih tek kroz 11 dana kada će leteti u Sankt Peterburg na megdan Zenitu. Do tada, Zvezda će odigrati po dva meča u Evroligi i ABA ligi.

„Već smo napomenuli da je izuzetno teško odigrati utakmice u ABA ligi, nakon ogromne potrošnje u Evroligi. Očekuje nas meč sa ekipom koja je bila pogođena virusom, nisu trenirali dosta dugo, ali su po povratku na teren pokazali da imaju kvalitet i moramo da ih shvatimo maksimalno ozbiljno. Izgubili su meč u Podgorici na jednu loptu, odigrali su i dobar meč protiv Igokee koji su izgubili u poslednjem minutu. Dakle, moramo da pokažemo maksimalan pristup i koncentraciju protiv jedne ekipe koja ima kombinaciju iskusnih i mladih igrača“, rekao je Saša Obradović.

Trener FMP-a, Vladimir Jovanović, jedan period zbog virusa korona koji je ušao u ekipu nije imao dovoljno igrča ni da održi trening. Stvari su se vratile u normalu, Panteri na parket i sudar sa Zvezdom prava je prilika da Jovanović vidi koliko je njegov tim igrama daleko ili blizu od evroligaša.

"Dočekujemo najtežeg i najkvalitetnijeg protivnika. Biće ovo prava prilika da protiv evroligaša vidimo koliko možemo, ujedno i prilika za neke mlađe igrače da iskoriste ovu utakmicu kako bi pokazali kvalitet i talenat i da tako sakupe dragoceno iskustvo. Očekujem dobro igru svog tima. Ukoliko budemo hrabri, požrtvovani, ali i pametni, mislim da možemo da pariramo favoritu“, zaključio je Jovanović.

Spletom različitih okolnosti, crveno-beli su poslednju pobedu upisali u večitom derbiju. Meč na jednu loptu tada je prevagnuo na njihovu stranu, ali nakon toga kao da je sreća okrenula leđa Obradovićevom timu. Redom su protiv Zvezde slavili Efes, Makabi, Budućnost i za kraj Olimpijakos. Bila je oslabljena Zvezda za duel sa pirejskim crveno-belima. Nije Obradović mogao da računa Tejlora Ročestija sa kojim je završena saradnja i na povređenog Lengstona Hola, a po svemu sudeći američki organizator neće biti u konkurenciji za tim ni za ovaj meč. Po ko zna koji put košarkaši Zvezde su posustali u finišu, nisu bili kadri da sačuvaju veliku prednost i privedu meč u svoju korist. Bile su tu i najblaže rečeno sporne sudijske odluke koje su krojile rezultat u samoj završnici, a ono što je postao hroničan problem po crveno-bele ove sezone je da se ni sa dvocifrenom prednošću ne osećaju komforno i da veliki plus pored Zvezdinog grba na semaforu nije garant trijumfa.

Isrpljeni su fizički i psihički igrači Zvezde, pobeda se izmigoljila, ali će morati da smognu snage, nađu put do pobede u „FMP Areni“ i vrate se na pobednički kolosek. U suprotnom, napetost će porasti, atmosfera će biti još naelektrisanija i pred svaki naredni meč biće sve teže. Pritisak raste i Zvezda prava na grešku nema, ne zbog stanja na tabeli, tu kredita ima dovoljno, već da bi sivi oblaci sa Malog Kalemegdana počeli da se razilaze.

ABA LIGA - 10. KOLO

Subota

12.00: (7.50) FMP (23.0) Crvena zvezda (1.10)

19.00: (1.17) Partizan (20.0) Mega (5.50)

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Stefan TANASIĆ


tagovi

KK Crvena zvezdaKK FMP

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara