Juniorska selekcija Srbije (© KSS)
Juniorska selekcija Srbije (© KSS)

Da li Nikola Topić može da prekine sušno leto za Srbiju?

Vreme čitanja: 3min | sub. 22.07.23. | 09:01

Evropsko prvenstvo za košarkaše do 18 godina počinje danas u Nišu, a naša selekcija ima jasnu nameru da uđe u borbe za medalje koje nismo osvajali ovog leta

Utakmicom protiv Češke od 20,30 časova, u „Čairu“, muška U18 reprezentacija Srbije startuje na Evropskom prvenstvu za košarkaše. Ova selekcija će pokušati da popravi dosadašnje sušno leto kada su mlađe selekcije u pitanju. Srbija nije osvajala medalje, nije čak ni dolazila u priliku, četvrtfinala su do sada bila maksimum gde smo doživljavali ubedljive poraze, tako je selekcija igrača do 19 godina završila kao šesta na Svetskom prvenstvu u Debrecinu, a slično se proveo i tim do 20 godina koji je na kraju osvojio peto mesto na Evropskom prvenstvu na Kritu.

Sada je došao na red na momke do 18 godina koji su po mnogim procenama najtalentovaniji, a najviše pažnje izaziva Nikola Topić, momak koji je u mlađim kategorijama Crvene zvezde oduševljavao, a sada će pokušati u dresu Srbije da napravi nešto vrednje pažnje.

Izabrane vesti

Dva dana pre početka takmičenja, selektor Nenad Stefanović, odredio je tim koji će predstavljati Srbiju na predstojećem Evrobasketu. Poslednji filter nisu prošli Lazar Gagić i David Simonović.

Za U18 reprezentaciju Srbije igraće: Nikola Topić (kapiten), Andrej Mušicki, Bogoljub Marković, Filip Jović, Đorđe Ćurčić, Matija Milošević, Pavle Nikolić, Aleksa Ristić, Ognjen Romić, Andrej Kostić, Pavle Mišić i Mitar Bošnjaković.

Selektor Stefanović je pohvalio sve momke koji su prošli celokupan proces priprema.

"Od prvog dana su svi bili ekstremno motivisani, što je po mom mišljenju najvažnije i u sportu, a generalno i u životu. Sve ono što se kaže, slušaju, rade ono što tažimo do njih. U ovom kratkom vremenskom periodu, obavili smo dosta dobar posao. Ovih mesec dana zaslužuje najvišu ocenu što se tiče svega".

Zatim se osvrnuo na rivale u grupi. Počeo je od prvog – Češke.

"Prva utakmica ume da bude nezgodana što pritiska tiče, a posebno jer smo mi domaćini. Ali, nadam se da toga ipak neće biti. Imamo pripremljenu utakmicu sa Česima. Svesni smo gde su dobri, gde smo mi dobri. Znamo i koje su im mane, pa da probamo to da iskoristimo".

U grupi su još selekcije Finske i Slovenije.

"O Finskoj nemamo mnogo informacija, ali to ćemo videti već prvog dana, na licu mesta. Za Slovence smo dobili određene informacije, a imaće i pre toga i jednu utakmicu u grupi. Imamo dobar stručni štab, videćemo da momcima prenesemo neke bitne stvari, ali i da ih ne opteretimo. Uostalom, fokus treba da bude na nama, da se više bavimo sobom nego protivnicima".

Kada su u pitanju generalna očekivanja od predstojećeg Šampionata, selektor Stefanović je jasno ističe.

"Cilj je da uđemo u borbu za medalju".

Podsećamo, posle prve runde sve ekipe idu dalje. U osmini finala, 26. jula, ukrštaju se A i B, odnosno C i D grupa. Četvrtfinala su na programu 27. jula, polufinala 29, a finale i borbe za plasman 30. jula.

Srbija će sve svoje utakmice prve runde igrati u dvorani „Čair“, a Evropsko prvenstvo igraće se još i u sali OŠ „Mika Antić“.

A grupa

Izrael

Švedska

Francuska

Litvanija

Prvo kolo (22. jul): Izrael – Litvanija u 15,30, Švedska – Francuska u 20,30.

Drugo kolo (23. jul): Litvanija – Švedska u 15,30, Francuska – Izrael u 18.

Treće kolo (24. jul): Izrael – Švedska u 13, Francuska – Litvanija u 18.

B grupa

Hrvatska

Poljska

Turska

Nemačka

Prvo kolo (22. jul): Hrvatska – Nemačka u 15,30, Poljska – Turska u 18.

Drugo kolo (23. jul): Nemačka – Poljska u 13, Turska – Hrvatska u 18.

Treće kolo (24. jul): Hrvatska – Poljska u 13, Turska – Nemačka u 15,30.

C grupa

Finska

Češka

Srbija

Slovenija

Prvo kolo (22. jul): Finska – Slovenija u 13, Češka – Srbija u 20,30.

Drugo kolo (23. jul): Slovenija – Češka u 15,30, Srbija – Finska u 20,30.

Treće kolo (24. jul): Finska – Češka u 18, Srbija – Slovenija u 20,30.

D grupa

Grčka

Danska

Španija

Italija

Prvo kolo (22. jul): Danska – Španija u 13, Grčka – Italija u 18.

Drugo kolo (23. jul): Italija – Danska u 13, Španija – Grčka u 20,30.

Treće kolo (24. jul): Grčka – Danska u 15,30, Španija – Italija u 20,30.



tagovi

juniorska košarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara