Nikola Ivanović i Nikola Kalinić protiv Džastina Kobsa i Marka Jagodić Kuridže (©ABA League/Buducnost VOLI)
Nikola Ivanović i Nikola Kalinić protiv Džastina Kobsa i Marka Jagodić Kuridže (©ABA League/Buducnost VOLI)

Davidovac jednim potezom utišao krcatu Moraču za prvu pobedu od 2018. i vrh tabele

Vreme čitanja: 4min | sub. 16.04.22. | 22:40

Izabranici Dejana Radonjića u neizvesnoj završnici došli do trijumfa i obezbedili prvo mesto pred doigravanje

Plej-of drama u Morači. Iako meč nije imao preveliki takmičarski značaj, jer bi Crvena zvezda imala još dve prilike da obezbedi čelnu poziciju pred doigravanje, dok Budućnost ne može da mrdne sa trećeg mesta - oba tima su ostavila i poslednju kap znoja na parketu. Igralo se u serijama, na kraju je pribranost Dejana Davidovca u poslednjim sekundama bila od presudnog značaj, te je srpski šampion upisao trijumf i obezbedio prednost domaćeg terena do kraja plej-ofa - 80:76.

Imala je Budućnost priliku da preokrene na 30 sekundi do kraja, bila pred Zvezdinim košem pri rezultatu 76:75 za crveno-bele. Nije uspela da realizuje napad, a onda je posle velike borbe i gužve loptu ščepao krilni košarkaš Zvezde. Završio je sa njom na zemlji, ali je čvrsto stegao, činilo se da je mogla da pukne. Bio je strpljiv, tražio je najbolje rešenje i onda uočio usamljenog Ostina Holinsa. Tim pasom totalno je razbio odbranu rivala, Amerikanac je potom samo prosledio loptu Nejtu Voltersu, koji je lagano položio za +3. U narednom napadu je Davidovac poslao Di Džej Silija na liniju penala. Promašio je prvo, pogodio drugo na 13 sekundi do kraja, da bi potom Donatas Tarolis faulirao Nikolu Kalinića - njemu ruka nije zadrhtala. Kobs je pokušao trojkom da vrati Podgoričane u život, ali je ovoga puta (za razliku od meča sa FMP-om u Železniku prošle sedmice) ostavio herojski plašt kod kuće. Promašio je šut za tri poena i sve je bilo jasno u Morači.

Izabrane vesti

Zvezda je pobedom otklonila i poslednju dilemu pred plej-of. Sa vrha tabele čeka doigravanje i bolje iz duela Cedevita Olimpije i Igokee u polufinalu. Partizan će se kao drugoplasirani za finale boriti sa pobednikom serije između Budućnosti i FMP-a.

Crveno-beli će tako potpuno rasterećeni dočekati duele sa Borcem u Čačku (20. april) i Igokeom kod kuće (23. april) protiv koje će staviti tačku na ligaški deo sezone u Jadranskoj ligi. Nakon toga crvene i crno-bele čeka pauza do 18. maja, kada su na programu prvi mečevi polufinala regionalnog prvenstva.

Iako je Davidovac odigrao ključnu ulogu u poslednjim sekundama (po pet poena i skokova, tri asistencije), najveće zasluge za prvi trijumf crveno-belih u Podgorici od 2018. godine (šest vezanih poraza) idu na račun Nikole Kalinića. Lider ove generacije tima sa Malog Kalemegdana meč je okončao sa 18 poena, pet skokova i četiri asistencije, pa je sa indeksom 25 bio igrač utakmice.

Odličan meč odigrao je i Eron Vajt. Amerikanac je nekako iz senke stigao do 11 poena, četiri skoka i šest asistencija (indeks 21). Drugi strelac crveno-belih večeras je bio Nejt Volters sa 14 poena, većinu je postigao na samom početku i kraju utakmice. Dvocifren sa 12 poena i Luka Mitrović, koji je ubeležio i nekoliko atraktivnih poteza u svom stilu kada je do ludila dovodio čuvare, ali i pet skokova i dve asistencije.

Aleksandar Džikić je u protokolu imao devet igrača, a izdvojio se Sili koji je serijom trojki u trećem kvartalu vratio domaćina u život. Amerikanac je ubacio 18 poena (5/9 za tri). Ispratio ga je bivši igrač Crvene zvezde Marko Jagodić Kuridža sa 11 poena i sedam skokova, dok su do 10 brojali Danilo Nikolić i Tarolis. U finišu je odličan bio i Petar Popović, blistao je na oba kraja terena. Na kraju je zabeležio devet poena i tri ukradene lopte.

(©ABA League/Buducnost VOLI)(©ABA League/Buducnost VOLI)

Zvezda je izrazito dobro šutirala za tri u prvom poluvremenu, a kada je postigla željeni nivo u odbrani počela je da se odlepljuje. Serijom 12:0 u prvoj deonici stekla je devet poena viška, da bi već na startu druge četvrtine povela i sa +10. Sačuvala je pomenuti višak do odlaska na odmor, tokom kojeg je na semaforu stajalo 46:36 za goste iz Beograda.

Usledilo je buđenje Podgoričana po povratku sa pauze. Crveno-beli su izgubili samo tri lopte u prvom poluvremenu, a onda za nešto više od pola trećeg perioda dvostruko više. Budućnost serijom 15:3 stiže do preokreta i prve prednosti još od uvodnih minuta. Sili se raspucao i očas se razlika istopila. Uzvratila je Zvezda sa osam teškom mukom izvojevanih poena. Odigrala je u tim trenucima paklenu odbranu, napred je povukao Luka Mitrović, ispratio ga Nikola Ivanović sa linije penala i ponovo je srpski šampion mogao da da diše. Ipak, da nas čeka paklen poslednji period ubrzo je postalo jasno, jer se Džikićeva ekipa vratila i poravnala rezultat pred poslednji predah.

U poslednjoj četvrtini najveća prednost Zvezde iznosila je pet poena. Budućnost joj nikako nije dozvoljavala da se odlepi. Kada je Volters pogodio trojku na 2:40 do kraja stekao se utisak da je Radonjićeva ekipa slomila rivala. Uvećao je dvojkom Amerikanac prednost na pet poena, ali ni to nije bio kraj. Prišao je domaćin na pola koša zaostaka, imao napad na preokret, a onda je požrtvovani Dejan Davidovac napravio ključan potez, odbio nalet Podgoričana i trasirao put ka pobedi.

------------------------------------------------------

BUDUĆNOST - CRVENA ZVEZDA 76:80

/12:19, 24:27, 23:13, 17:21/

Dvorana: Morača (Podgorica)

Sudije: Uroš Nikolić, Miloš Koljenšić, Josip Radojković

Budućnost: Kobs 8, Barović, Nikolić 10, Sili 18, Tarolis 10, Z. Nikolić 4, Jagodić Kuridža 11, Drobnjak 6, Popović 9

Crvena zvezda: Lazarević, Volters 14, Davidovac 5, Mitrović 12, Kalinić 18, Dobrić 8, Holins 6, Simonović, Ivanović 4, Vajt 11, Kuzmić 2

------------------------------------------------------

ABA LIGA - ODLOŽENI MEČEVI 15. KOLA

Subota

Cedevita Olimpija - Borac 83:80

/Blažić 20 - Sanadze 20/

Mornar - Krka 74:65

/Jeremić 15 - Tomas 14/

Budućnost - Crvena zvezda 76:80

/Sili 18 - Kalinić 18/

Ponedeljak

18.00: Zadar - Studentski centar



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Budućnost PodgoricaLuka MitrovićNikola KalinićEron VajtNikola IvanovićNejt VoltersOgnjen DobrićDejan RadonjićDžastin KobsDi Džej SiliMarko Jagodić Kuridža

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara