Dejan Mijatović i Uroš Čarapić (©ABA liga – Budućnost / Filip Roganović)
Dejan Mijatović i Uroš Čarapić (©ABA liga – Budućnost / Filip Roganović)

Dejan Mijatović posle pobede u Morači: Bili smo saterani uza zid, drago mi je što je teren bio presudan

Vreme čitanja: 5min | uto. 18.04.23. | 08:04

“Ova godina je velika pouka i škola za sve jer je pokazala šta treba raditi i kako se prilagoditi. Na primer, igrači opuštenije igraju takmičenja poput španske ili neke druge lige, nego ABA. Ovde ako od početka niste spremni da se takmičite sa svima, u velikom ste problemu“, kaže trener Borca Mozzart za naš sajt

Pobedama nad Zadrom, pa u Splitu i na kraju protiv Cibone u Skoplju, MZT je zadao Borcu Mozzart ozbiljan zadatak, da u poslednja dva kola dobije Crvenu zvezdu u Čačku ili Budućnost u Podgorici kako bi izbegao direktnu eliminaciju u ABA 2.

Protiv branioca titule ekipa Dejana Mijatovića bila je blizu senzacije, a pobeda vredna baraža ipak be došla u Morači gde je jedna lopta odlučivala sve. Cela sezona Čačana stala je u 40 minuta, a Mijatovićevi izabranici izašli su na parket i pobedi kada je bilo najteže.

Izabrane vesti

Sada se u redovima Borca Mozzart spremaju za seriju sa Heliosom koja startuje 25. aprila u Dvorani kraj Morave, dok se drugi meč igra tri dana kasnije u Domžalama. Eventualna majstorica trebalo bi da bude 2. maja, ali se čeka potvrda televizijskog emitera...

“Posao nije gotov, ali napravili smo prvi korak ka konačnom cilju“, kaže Mijatović za Mozzart Sport i nastavlja:

“Nema razloga za slavlje, ni euforiju, jer ništa još nismo napravili. Moramo maksimalno ozbiljno da shvatimo baraž i sve ono što nas očekuje u teškim utakmicama koje nam predstoje“.

Odahnuli su svi u Čačku i pre svega Borcu Mozzart, jer su izbegli sudbinu skopskog MZT...

“Mogu da kažem da smo zadovoljni i srećni, sa aspekta velikog pritiska koji je bio na nama posle tri uzastopne pobede MZT. Bili smo praktično priterani uza zid, ali ovako je najpravednije...“

Zastao je trener Borca Mozzart na trenutak, pa nastavio...

“Gledajte, mnogo smo razgovarali o svemu. Želeli smo da ne zavisimo ni od koga, da niko drugi ne odlučuje o našoj sudbini osim nas samih. Nije ni pošteno, ni sportski da očekujemo da drugi urade posao za nas. Zato smo se pogledali svi u oči i shvatili da moramo sami da odlučujemo o sebi, a ispalo je eto da je sve stalo u tih 40 minuta u Podgorici. Teren uvek treba da bude presudan, da se sve rešava u tom pravougaoniku, da košarka odluči. Bilo je dosta polemike oko svega što se dešavalo. Ali na kraju smo mi rešili na terenu“.

Trijumf protiv Budućnosti došao je kao plod velikog zalaganja svih igrača.

“Znali smo da će doći do emotivnog pražnjenja kod igrača Budućnosti posle eliminacije u Evrokupu gde su imali velike ambicije. To je nama išlo naruku, ali smo znali da moramo timskom igrom da odgovorimo na individualni i atletski kapacitet igrača Budućnosti. To su sve izuzetno kvalitetni pojedinci, zato smo morali da kontrolišemo skok, poene iz kontri, da u svakom trenutku imamo aktivan rezultat... Nismo igrali neodgovorno, već smo svi shvatili koliko je bitan trenutak i da moramo da se podredimo ekipi“.

Priznaje Mijatović da je najveći uticaj na izgled ekipe u Morači imala utakmica protiv Crvene zvezde prethodnog vikenda.

“Apsolutno nam je mnogo značilo iskustvo koje smo imali sa Crvenom zvezdom. Ta utakmica je pokazala da ekipa može da odigra timski maksimalno ozbiljnu košarku, sa pravim pristupom, dostojnim trenutku sezone i važnosti istog. Zbog toga moram da čestitam ekipi, jer su protiv Crvene zvezde pokazali da mogu da budu u aktivnom rezultatu na minut pre kraja, da se nadigravaju sa takvim individualnim kvalitetom kakav ima jedan od naša dva evroligaša. Zvezdini igrači imaju izuzetan kvalitet i na isti možeš da odgovoriš samo pravim, timskim pristupom, kao što smo i učinili“, priča Mijatović i dodaje:

“Protiv Zvezde smo uspeli da pokažemo zrelost, da šutiramo 27/28 slobodna bacanja, da imamo veći broj uhvaćenih lopti (31-29), da imamo više poena iz kontri (15-9). Ti segmenti su mi bili važni, kao i to da nemamo previše izgubljenih lopti od protivnika“.

Kaže da je od momenta dolaska u klub ekipa bila u ozbiljnom procesu...

“Taj proces je zaista bio dug i izazovan, ali posebno mi je drago što smo iskustvo iz meča protiv Crvene zvezde uspeli da prenesemo na parket u Podgorici i odigramo onakav meč protiv Budućnosti. Kada imate 40 minuta koje rešavaju sve, jasno je da nema ništa posle toga. Ovo je bilo kao da je utakmica za titulu. Tu onda moraš da daš sve od sebe. Uspeli smo da napravimo ogroman pomak i uspeli da se izborimo za opstanak“.

Nema dilemu Dejan Mijatović da je uz dobru igru protiv Zvezde i pobedu nad ekipom Budućnosti, veliki uticaj na konačni rasplet imao bolji međusobni skor protiv direktnih konkurenata za opstanak. Pre svega – MZT-a.

“Imali smo krajem novembra seriju bitnih utakmica, Mega u gostima gde smo poražen, MZT u Skoplju gde smo dobili i onda na to vezali trijumf nad Splitom kod kuće trojkom Alekse Novakovića. Te dve pobede su nas držale praktično celu sezonu u životu. Onda smo došli do momenta kada je trebalo da ugostimo MZT i shvatili smo odmah koliko bi pobeda u tom meču bila važna za dalji tok sezone. I taj smo susret uspeli da dobijemo, posle perioda u kojem je bilo dosta uspona i padova. Setite se one utakmice protiv Cedevite Olimpije u Čačku, pa važne pobede nad Igokeom, ali i pored svega osećali smo se da smo pritegnuti uza zid. Nismo smeli da padnemo i na kraju smo izdržali“.

Jasan je Mijatović po pitanju toga koliko je Makedonija važno tržište za ligu, ali...

“MZT je veliki interes lige. Makedonsko tržište, glavni grad, aerodrom, dvorana, klub... Između klubova postoji tradicionalni rivalitet. Ipak, Borac koji postoji 78 godina takođe je veliki interes lige zbog svega što je dao ne samo srpskoj i regionalnoj, već evropskoj i svetskoj košarci. Od igrača i trenera, pa sve do funkcionera“.

Sada Borcu Mozzart predstoji veliki posao u seriji za opstanak koja startuje 25. maja.

“Baraž moramo da shvatimo maksimalno ozbiljno. Helios je izuzetno dobra ekipa, baš kao i Krka koja je obezbedila prolaz u ABA ligu. Helios je prvi deo sezone završio sa samo jednim porazom. Sada moramo spremni da dočekamo meč u Čačku i onda ćemo da razmišljamo o gostovanju u Domžalama“.

Mijatović nema dilemu – liga se za godinu dana dosta promenila.

“Ova sezona je pokazala promene u odnosu na prošlu sezonu. Neke ekipe koje su se prošle godine borile za opstanak, sada su isplivale i ušle u zonu plej-ofa, čime se pomerilo težište plasmana. Jadranska liga je dosta atipična po smislu kvaliteta, polivalentnosti igrača, selekcije... Ova godina je velika pouka i škola za sve jer je pokazala šta treba raditi i kako se prilagoditi. Na primer, igrači opuštenije igraju takmičenja poput španske ili neke druge lige, nego ABA. Ovde ako od početka niste spremni da se takmičite sa svima, u velikom ste problemu“, analizira naš sagovornik i zaključuje:

“Jadranska liga je prestižna liga, ali ima veliki prostor da se menja na pravi način. Nema lakog protivnika, atipična, zato je velika stvar što smo napravili prvi korak ka opstanku“.



tagovi

Dejan MijatovićKK Borac ČačakBorac Mozzart

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara