Dejvid Andersen sa novinarom Bojanom Brezovcem (©Mozzart Sport)
Dejvid Andersen sa novinarom Bojanom Brezovcem (©Mozzart Sport)

Dejvid Andersen za Mozzart Sport: Jokić epicentar košarke, takve talente želimo u Australiji

Vreme čitanja: 3min | pet. 20.05.22. | 08:14

Nekadašnji trostuki šampion Evrope u Beogradu gleda završni turnir Evrolige i planira kako da popularizuje ligu u Australiji

Koliko je Beograd epicentar svih košarkaških dešavanja pokazuje broj poznatih košarkaških likova koji su stigli. Glavni grad Srbije je preplavljen skautima, menadžerima, predstavnicima klubova, ali i bivšim igračima koji su došli da uživaju u košarci na završnom turniru Evrolige. Među njima je i legendarni centar Australije Dejvid Andersen koji je došao sa ciljem da promoviše tamošnju košarku, a Mozzart Sport ga je "uhvatio" u dvorani "Ranko Žeravica" kako gleda okršaje juniorskog turnira Evrolige.

Iz igračkih dana promenila se samo frizura, ali karakteristična bradica je i dalje tu, čini se da bi i sada vižljasti centar mogao da se bori u reketu.

Izabrane vesti

"Došao sam kao predstavnik Košarkaške lige Australije. Cilj mi je da uspostavim kontakte sa ljudima iz Evrolige, da potencijalno dovedem neki klub u Australiju, generalno, glavni cilj je da povećam popularnost naše košarke koja je u velikoj ekspanziji. Velika smo zemlja, svi žele da nas posete, sve to bi moglo da se sjedini u jednu fantastičku sportsku priču. Manje od 24 sata sam u Beogradu i već sam video nekoliko prijatelja koje sam stekao tokom karijere, veliki broj trenera, skauta...", počinje Andersen za Mozzart Sport, a odmah i dodaje:

"Želimo da pokušamo i da privučemo nekoliko kvalitetnih evropskih igrača, mi smo multikulturološka zemlja, svakome ćemo poželeti dobrodošlicu, a želimo što više kvalitetnih igrača kod nas".

Subota, 16.00: (1,45) Barselona (15,0) Olimpijakos (3,05)

Zvuči neverovatno, ali nekadašnji trostruki šampion Evrope imao je karijeru koja je trajala punih 26 godina. Počeo je 1995. u Australiji, a završio je tek prošle godine. Tokom dve decenije nosio je dres giganata kao što su Montepaski Sijena, Virtus Bolonja, Barselona, CSKA, Fenerbahče...

"Voleo bih da kažem da je neki detalj bio presudan kada je u pitanju dugačka karijera, ali verujte to je veliki broj faktora. Uvek sam pazio kako jedem, pazio sam na telo, ozbiljno shvatio svaki vid rehabilitacije, ali na kraju kada podvučem crtu, možda je moja tvrdoglavost prelomila, nikada nisam želeo da odustanem i baš mnogo sam želeo da osvojim titule."

Najveći trag sjajni centar ostavio je u dresu CSKA kada je dva puta osvajao titulu prvaka Evrope.

"Titula u Madridu mi je posebno draga, imao sam ozbiljnu ulogu u timu, tih godina sam imao i nekoliko težih povreda posle kojih sam uspeo da se vratim i pokažem da mogu da igram ulogu u šampionskom sastavu. To su momenti koje mogu da izdvojim, naravno tu je i velikoj broj prijatelja koje sam stekao tokom godina".

Dejvid je već ušao u petu deceniju života, ali i dalje izgleda spremno za aktivnu košarku.

"Ne bih sada nešto sebe da hvalim, ali da sam igrač u ovom trenutku, da sam u zenitu karijere, verujem da bih i dalje bio efektan. Uvek sam mogao nešto da kreiram u reketu, a i fejd-avej je uvek bio efektan".

Među prijatelje ubraja i nekoliko srpskih internacionalaca, pre svih Predraga Danilovića i Marka Jarića sa kojima je svojevremeno igrao u Bolonji.

"Nisam još stigao da se čujem sa njima, uostalom zato sam i došao u Beograd, da ponovo uspostavim te kontakte. Šaljem poruke, želim da se vidim sa svima, a želim sve da ih dovedem u Australiju, do sada su me izbegavali jer im je daleko, ali nema više izgovora".

Imao je Dejvid i kraći NBA izlet kada je nosio dres Hjustona, Toronta i Nju Orleansa. Bio je to povod da prokomentariše i spektakularne igre Nikole Jokića.

"Zbog toga me fasciniraju zemlje kao što je Srbija ili Litvanije. Male države, ali neverovatna košarkaška tradicija. Eto Nikola Jokić dolazi iz malog mesta u Srbiji, a on je za mene trenutno epicentar košarke, ono što on radi je neverovatno. Takva raznolikost u igri je nešto što do sada nisam video. To samo pokazuje kakav talenat se nalazi na ovom delu planete, a na meni je da pokušam da neke od tih talenata ubedim da posete Australiju da igraju našu ligu koja iz godine u godinu podiže kvalitet", podvlači Andersen.


tagovi

EvroligaKK CSKA MoskvaDejvid AndersenFajnal for Beograd 2022Fajnal for EvroligeFajnal for u BeograduKK Barselona

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara