Dela Vale protiv Hola i Noka (©ABA LIGA – Dragana Stjepanović)
Dela Vale protiv Hola i Noka (©ABA LIGA – Dragana Stjepanović)

Dela Vale se priseća: Majstorica sa Zvezdom teško iskustvo, u Budućnosti mi govorili da se ne obazirem na pretnje

Vreme čitanja: 2min | sub. 29.01.22. | 16:52

“Nije bilo lako, ali me je sve to obogatilo dodatno kao čoveka”

Pitanje šampiona Jadranske lige poslednjih godina postalo je više od sporta. Pogotovo su dueli Crvene zvezde i Budućnosti izazivali poseban nivo tenzije i negativnu energiju koja je neretko prerastala u političku borbu.

Dok je takva atmosfera nešto na šta smo u zemljama nekadašnje Jugoslavije navikli, onima koji dolaze da igraju iz inostranstva sve je to novo, neshvatljivo, čudno... Takvu je poruku u intervjuu za Gazetu delo Sport poslao italijanski reprezentativac Amadeo dela Vale koji je prošle sezone nastupao za Budućnost. Danas nastupa za Brešu, a kaže da je Crnu Goru napustio prepun utisaka...

Izabrane vesti

”Na terenu se igrala čvrsta, fizički zahtevna košarka. Bilo je nadrealnih atmosfera”, priseća se Dela Vale i nastavlja:

”Sećam se finalne serije Jadranske lige protiv Crvene zvezde. U petoj utakmici u Beogradu bacali su sve na nas. Ne pre, već tokom utakmice”.

Nedelja, 19.00: (1,45) Budućnost (15,0) Cedevita Olimpija (3,05)

Otkrio je još jedan detalj italijanski šuter...

”Pre utakmice, na društvenim mrežama su mi stizale poruke svih sadržaja... Pretnje, prave pretnje, da ne dolazimo nikako. Nije mi bilo svejedno. Živeo sam sam, zbog čega sam pitao ljude iz kluba da li mogu da budem miran. Odgovorili su mi da ne brinem, da to rade strancima, pošto su domaći igrači navikli na te stvari i da ih nije briga, ali da se nikada ništa nije desilo. Svakako smo imali pratnju. Ukratko, teško iskustvo, ali me je dodatno obogatilo kao čoveka”.

Govorio je i o odluci da zaigra u Jadranskoj ligi, odnosno da se iz Italije preseli u Podgoricu.

“Bio sam prvi Italijan koji je igrao u ligi bivše Jugoslavije. Iznad svega, to sam radio u mestu za koje neću reći da je tmurno, ali je u pitanju zemlja koja je ostala zarobljena u prošlosti i sivilu komunističkog doba. Ali, ljudi u Crnoj Gori su ponosni, osećaju pripadnost zemlji i dresu koji nose oni koji ih predstavljaju”.

Zanimljivu poruku Dela Vale dobio je od Dejana Milojevića, sa kojim je sarađivao u Budućnosti. Danas je Milojević član stručnog štaba Golden Stejt Voriorsa.

“Na treningu sam znao da pogodim i 100 trojki. Milojević mi je ranije poslao SMS i rekao da ono što sam radio na treningu Stef Kari radi na utakmicama i to u punoj brzini i iz svih pozicija”.

 

 


tagovi

Amedeo Dela ValeKK Budućnost PodgoricaBudućnost Podgorica

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara