Nikola Jokić (© AFP)
Nikola Jokić (© AFP)

Denver igra šampionski, Jokić nikada bolji, potpuno dominira, a jedan je igrač sve iznenadio

Vreme čitanja: 5min | ned. 12.11.23. | 17:12

Možda ekipi iz Kolorada nisu potrebna pojačanja

Citat Rudija Tomljanovića u situaciji kada želite da naglasite kako su šampioni i dalje šampioni bez obzira na probleme koji su ih snašli valjda se koristilo u milion različitih tekstova, ali opet moramo da posegnemo za rečima slavnog trenera - nikad ne potcenjuj srce šampiona. Jedino tako možemo da objasnimo sve ono šta Denver radi na početku nove sezone pre koje smo ustanovili da bi mogao da ima problema, jer minulog leta nije uradio ništa kako bi pojačao tim, odnosno da nadoknadi odlaske pojedinih igrača. Naravno da niko nije mislio da bi zbog odlaska Brusa Brauna i Džefa Grina Denver mogao da padne u donji deo tabele Zapadne konferencije, ali se verovalo da će imati problem. Umesto toga, Nagetsi su trenutno najbolja ekipa cele NBA lige, učinkom od osam pobeda i samo jednim porazom.

Najbolja stvar je da Braun i Grin imaju dobre sezone u Indijani i Hjustonu, ekipama koje su na neki način hit početka lige jer su u vrhu svojih konferencija. Braun se dobro uklopio u brzi sastav Pejsersa kojoj daje odbrambenu sigurnost, a prosek od 11,2 poena, 4,6 skoka, 2,7 asistencija, 1,1 ukradenih lopti uz 44,8% šuta je sličan onome što je radio u Denveru s time da je 41% za tri nadmašilo lanjskih 35,8%. Grin igra malo (14 minuta po utakmici), ali dobro - 6,3 poena, 3,1 skok uz 58,6% šuta i demonstrira odličnu odbranu šta je pokazao u poslednje dve utakmice, kada je igrao dobre minute protiv Lebrona Džejmsa i Zajona Vilijamsona.

Izabrane vesti

Bez obzira na sav taj učinak, Denver igra dobro, šampionski i bez njih dvojice. Najveći razlog je neverovatno dobar učinak startne petorke, dobre reakcije igrača s klupe od kojih to možda nismo očekivali i još jedna MVP sezona Nikole Jokića.

Počev od srpskog genijalca. Jokić je posle prvih devet utakmica na proseku od 29,1 poena, 12,9 skokova, osam asistencija, 1,1 ukradenu loptu uz 62,2% šuta, te 33,3% za tri poena. To je ubedjivo najbolji napadački ulazak Jokića u jednu sezonu. U dve sezone kada je bio MVP u prvih devet utakmica je prosečno beležio 24,7 poena (2020/21), odnosno 25,4 poena (2021/22.) dok je lani bio na „samo“ 20,3 poena po meču u prvih devet susreta.

Jokić je trenutno šesti strelac, drugi skakač i sedmi asistent lige, a po većini naprednih statističkih pokazatelja je najbolji igrač tek započete sezone. Prvi je po ESPN-ovoj statistici koja u jednu brojku stavlja sve „klasične“ brojke s velikom prednosti (34,06 naspram 31,36) ispred Džoela Embida. Prvi je u BPM-u, kategoriji koja vrednuje koliko igrač doprinosi ekipi naspram proseka lige na 100 poseda, opet s velikom prednosti (13,6 naspram 10,3), ovaj put pred Stefenom Karijem. Kari je bolji od Nikole kada se u obzir uzme samo napadači deo (10,7 naspram 9,9), ali je Jokić najbolji u ligu i u odbrambenom delu te statistike šta mnoge čudi. Tu je iza njega Kajl Anderson iz Minesote, a Jokić ima malu prednost (3,8 naspram 3,7). Srbin je najbolji i po „win shares“, statističkoj kategoriji koja pokušava doneti brojku koliko je pobeda jedan igrač doneo nekoj ekipi. Tu je Jokić s 2,1 pobeda za Denver ispred Luke Dončića i Tajrisa Maksija koji su Dalasu i Filadelfiji „sami“ doneli 1,7 pobeda.

Pejton Votson i Redži Džekson (© AFP)Pejton Votson i Redži Džekson (© AFP)

Može se pronaći još nekoliko sličnih kategorija, ali jedno je jasno – Jokić igra na MVP nivou i ako ovako nastavi biće ga teško zaobići pri dodeli tog priznanja na kraju sezone. Sve ove brojke se jasno vide na parketu. Gotovo pa da je neverovatna lakoća kojom dolazi do koševa, sve uz osmeh koji kao da govori „ja ovo mogu kad god hoću“.

Nije samo Jokić na visokom nivou, svi su. Denver je trenutno deveta ekipa u ligi šta se tiče napadačkog učinka, a četvrta kad se u obzir uzme samo odbrana. Postiže 116, a prima 106 poena po meču. Tih plus deset u razlici je četvrti najbolji učinak. Samo su Boston, Filadelfija i Minesota bolji od toga.

Cela petorka igra odlično. Džamal Mari, Kentavius Kaldvel Poup, Majkl Porter, Eron Gordon i Nikola Jokić su po učinkovitosti trenutno druga najbolja petorka lige, a bolja od njih je samo startna petorka Hjustona. Najzanimljvija je činjenica da je klupa trenutno 15. u ligi s 31,6 poena po utakmici, dok je lani bila na 19. mestu, s 32,9 poena po meču.

Ko je iskočio sa klupe? Pre svih veteran Redži Džekson od kojeg, da budemo iskreni, to nismo očekivali. Sa 33 godine je na proseku od 9,6 poena, 3,8 asistencija i 1,6 skokova, a bolje od njegovih brojki je činjenica da s njim na parketu Denver ima i bolji učinak nego kad je u igri Džamal Mari. Naime, Džekson je u kombinaciji s preostala četiri startera do sada igrao malo više od 76 minuta, a Nagetsi su u tom vremenu nadigrali protivnike za 46 poena. Startna petorka s Marijem je igrala oko 105 minuta, a ima plus od samo pet poena. Ova statistika Džeksona je važan pokazatelj da se Denver može da snađe i bez Marija koji je povređen, a videlo se to i u dva meča bez njega – pobedie nad Nju Orleansom i Golden Stejtom.

Šta se ostalih igrača s klupe tiče, Kristijan Braun nije napravio veliki napredak u odnosu na prošlu godinu, ali igra solidno, a kvalitetne minute Denveru su donela još dvojica mladih igrača: Pejton Votson i Džulian Stroter. S obzirom na sve to, trenutno izgleda kao da nema straha za Denver. I dalje smo pri stavu da bi im dobro došao veteran s klupe na krilnim pozicijama, ali očigledno je da i ovako može da (p)ostane najbolja ekipa NBA lige. Kako je rekao TomLjanović - nikad ne potcenjuj srce šampiona. Posebno ako je jedan od njih Nikola Jokić.

PIŠE: Emir FULURIJA


tagovi

Redži DžeksonNikola JokićNBA ligaDenver Nagets

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara