Slavlje košarkaša Zvezde (©Star Sport)
Slavlje košarkaša Zvezde (©Star Sport)

Derbi kao najbolje gorivo za tri utakmice u pet dana

Vreme čitanja: 4min | pon. 15.03.21. | 08:11

Sve bolji Duop Rit, pravi Kori Volden, prvi het-trik posle 2015. i nešto što Zvezda dosad nije mogla da uradi

Pobeda u večitom derbiju je upisana, ujedno i odmah arhivirana onog trenutka kada su završene sve protokolarne obaveze nedugo po završetku utakmice.

Nema za Crvenu zvezdu mira, jer ponedeljak će poslužiti za rekuperaciju energije i pripremu meča sa Cibonom koji je na programu već u utorak od 18 časova. Večiti derbi iz Zvezdinog ugla mogao je da se posmatra ne samo kao takmičarski važan duel za vrh tabele, već i kao najava ciklusa sa četiri utakmice u sedam dana!

Izabrane vesti

Prvi test je Zvezda odradila sa desetkom, utorak je rezervisan za Cibonu na istom mestu, pa slede dva gostovanja – Panatikosu u petak i Budućnosti u nedelju, što je jedno od dva ključna putovanja do kraja ligaškog dela regionalnog takmičenja.

16.00: (1,20) Mornar (19,0) Split (5,00)

Kada znate da vas čeka toliko obaveza u kratkom intervalu, verovatno nema boljeg goriva za nesmetani rad od pobede u sudaru dva najveća srpska kluba. Još je važniji način na koji je Crvena zvezda odradila derbi. Pre svega izdeljena je minutaža, čime se izbeglo individualno preopterećenje, mada su Džordan Lojd s dvadeset osam i po, te Kori Volden s dvadeset šest i Ognjen Dobrić s dvadeset četiri minuta igrali u većem obimu. Dobro naštimovana odbrana otvorila je prostor za neke lake poene iz tranzicije, mada Dejan Radonjić verovatno neće biti previše zadovoljan činjenicom da je na kraju utakmice Partizan ipak imao više poena iz sekundarnih napada (14-10) i kontri (10-7), te sa krnjom centarskom linijom imao isti broj poena iz reketa (po 36).

Ali to je statistika. Oscilacija jeste bilo, ali ne u toj meri da bi Crvena zvezda izgubila kontrolu meča. Ključno je za Zvezdu bilo to što je spremno dočekala Partizanov juriš na prelazima između dva poluvremena, te treće i četvrte deonice. Kad god je Zvezdina odbrana bila u usponu, Partizan je ostajao bez daha i dešavalo se da se razlika u nekoliko sekvenci dovede gotovo iz rezultatskog egala do maksimanih 16 poena. To se desilo u dva navrata – na startu drugog i četvrtog perioda serijama sa 20:5 i 15:4. S takvim odnosom snaga Partizan može da bude zadovoljan konačnom razlikom od devet poena.

Duop Rit (©Star Sport)Duop Rit (©Star Sport)

Zvezdin napad imao je svoj prazan hod, ali se isti kompenzovao kroz dobru rotaciju i dugačku klupu s kojom Dejan Radonjić konačno može da radi. S tim na umu sada je očigledno koliko su pojedini igrači nedostajali u periodu od mesec dana. Plus-minus. Tu se, pre svih, misli na Korija Voldena i Duopa Rita. Obojica su bili među važnim faktorima pobeda nad Partizanom i Himkijem. Volden svojim prepoznatljivim agresivnim pristupom odbrani i sigurnim hicima, mada kod njega gotovo da se nije osetila duža pauza. Rit je kvalitetnim pokrivanjem dve visoke pozicije i nekim minijaturama pravio razliku. Pogotovo u večitom derbiju gde je iz drugog plana stigao do 15 poena (6/13 iz igre, 1/5 za tri) i sedam uhvaćenih lopti, uz dve asistencije i jednu blokadu, mada je svojim ulaskom promenio energiju protiv gostiju iz Moskve. Šira rotacija odmah je dala Zvezdi krila, pa je tako posle pet uzastopnih poraza sada u nizu od tri pobede.

Lengston Hol očigledno još nije spreman za ozbiljnu košarku, jer posle oporavka od korone odigrao je više od deset minuta samo jednom. U Pireju skoro šesnaest minuta. Ali, onda je u Splitu imao jedva deset, pa protiv Himkija i Partizana po četiri minuta. Lendri Noko dobija redovno priliku u okviru od 15 minuta, ali za njega je ova poslednja godina definitivno malerozna. Od intervencije na srcu, preko prognoza da možda više neće igrati košarku, do višemesečne pauze, povratka ekipnim treninzima i naposletku virusa korona...

Podsetimo, Branko Lazić neće biti na raspolaganju ni za meč protiv Cibone, a bez obzira na uspon forme tima Vladimira Jovanovića, u Beograd ipak stiže kao totalni autsajder. Kada već pominjemo kapitena Crvene zvezde, on je tokom pune decenije u klubu propustio samo tri večita derbija. Zvezda je prethodna meča s Partizanom gubila, ali je sinoć dobila uz odbranu koja je po normama specijaliste za taj deo igre.

Na kraju, podatak vredan pomena. Pet i po godina prošlo je od momenta kada je jedan od dva večita rivala poslednji put vezao tri pobede u istoj sezoni. Bilo je to u finalu plej-ofa Superlige Srbije 2015. godine. Zvezda je upisala svojevrsni het-trik, uz još jednu recku na početku naredne sezone u Jadranskoj ligi. Tri vezana trijumfa istog tima desila su se još jednom posle tog juna 2015. U dva meča polufinala domaćeg prvenstva, dok je treći došao naredne jeseni u regionalnom takmičenju...



tagovi

KK Crvena zvezdaDejan RadonjićDuop RitBranko LazićKori Volden

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara