Džordan Lojd i Džastin Kobs (©MN Press, ©Shutterstock)
Džordan Lojd i Džastin Kobs (©MN Press, ©Shutterstock)

Derbi neporaženih i Zvezdina obaveza

Vreme čitanja: 5min | ned. 06.12.20. | 08:36

Poslednji klub koji je u Beogradu nadigrao Crvenu zvezdu kroz regionalno takmičenje bila je upravo Budućnost pre skoro 14 meseci. Zvezda pred sobom ima idealnu priliku da naplati stare dugove, ali i ubrizga bitnu dozu samopouzdanja pred možda najvažniji period u Evroligi

Letom iz Tel Aviva ekspedicija Crvene zvezde vratila se za Beograd u petak uveče i praktično istog momenta započela pripreme za predstojeći Derbi neporaženih u Jadranskoj ligi koji je poslednjih godina sa sobom nosio donekle zastrašujuću dozu negativnog naboja, zbog čega su dueli protiv Budućnosti neretko bili više od igre.

Možda baš iz tog razloga i nije toliko loše što neće biti publike na tribinama, kako bi se uzavrele strasti iz dva poslednja finala delimično stišale, ali to ne znači da neće biti vatre u večerašnjem sudaru (18.00) koji bi Crvenu zvezdu već sada lako mogao da postavi u idealnu poziciju da do kraja ligaškog dela zadrži pol poziciju i tako dobije prednost domaćeg terena do kraja plej-ofa. Drugi uzastopni brejk u dvorani Aleksandar Nikolić nad Crvenom zvezdom bi ekipi Budućnosti došao kao motiv više da ozbiljno pojuri vrh tabele, s obzirom da je Petar Mijović potezima na letnjoj pijaci očigledno pokazao ambiciju i afinitete ka prvom mestu.

Izabrane vesti

Crvena zvezda posle još jednog, ničim izazvanog spoticanja i prepuštenog trijumfa Makabiju u Evroligi utakmicom protiv Budućnosti ulazi u seriju od čak šest utakmica na beogradskom tlu, gde će samo jednom gostovati i to FMP u Železniku 12. decembra. U Jadranskoj ligi crveno-bele čeka još utakmica protiv Cedevite Olimpije osam dana posle lokalnog derbija s Panterima, dok će u Evroligi ukrstiti koplja s Olimpijakosom 10. decembra, pa sledi dupla sedmica kada stižu Alba 15. i Valensija 18. decembra.

Za ekipu Saše Obradovića upravo bi ovaj niz mogao da podigne samopouzdanje posle nekih slabijih izdanja u elitnom takmičenju i Jadranskoj ligi poslednjih sedmica, što bi dalo veliki zamajac za nastavak sezone i obrisalo neka trenutno loša sećanja. A pobeda nad ljutim rivalom iz Crne Gore bila bi savršena za početak tog niza...

"Dolazi nam u goste jedan od favorita za osvajanje Aba lige. Vrlo ozbiljan protivnik, koji je vrlo dobro popunjen na svim pozicijama, dodatno su se pojačali i tokom sezone. Igraju dobru timsku košarku, kombinacija su iskustva i mladosti, dobrih atletskih sposobnosti, a dodatni kvalitet im daje i činjenica da veći broj igrača, uključujući i nosioce igraju zajedno već neko vreme i vrlo dobro se poznaju. Znamo koliko je važna utakmica i imamo veliku želju i motiv da pobedimo. Na prvom mestu želimo da odigramo dobro i eliminišemo loše faze iz prethodnih igara", rekao je Obradović.

Lengston Hol trebalo bi da bude u takmičarskom sastavu za meč protiv Budućnosti, što je i te kako važno za branioca titule s obzirom da je nedavno u Tel Avivu, ali i protiv Efesa prošle sedmice dosta kuburio upravo u segmentu organizacije igre.

"Očekuje nas teška utakmica i jedan od najozbiljnijih ispita u regionalnom takmičenju od početka sezone. Ekipa Budućnosti je odigrala nekoliko vrlo dobrih mečeva od početka sezone, sačuvali su nukleus ekipe Kobsa, Ivanovića, Nikolića… i na to dodali Apića, Rida, Mitrovića, Edžama i italijanskog reprezentativca Dela Valea… Što govori da su im ambicije najveće. I tako ćemo se i postaviti pred ovu utakmicu, igramo je protiv rivala koji želi kao i mi sam vrh. Da se ne ponavljam, očekujem da odigramo borbeno, čvrsto i da svedemo greške i padove koncentracije na najmanju moguću meru, čime bi stvorili uslove da dođemo do vrlo važne pobede koja bi nam predstavljala i podstrek za dalje", poručio je iskusni krilni centar Marko Jagodić Kuridža.

Budućnost je posle neočekivane pauze zbog pozitivnih slučajeva na testovima za virus korona morala da igra po ubrzanom rasporedu i spakovale su se tri utakmice u razmaku od pet dana. Unikaha je u Morači odigrala jako inspirisano i slavila ubedljivo (90:66), mada su Plavi odgovorili dobro i savladali Brešu u Italiji, da bi onda na sličan način razbili Cibonu na svom parketu. Ipak, od poslednje utakmice prošlo je skoro dve sedmice, pa Budućnost prilično osvežena ide na noge Zvezdi.

"Igramo u Beogradu u momentu koji je jako specifičan za nas, posle svih dešavanja oko koronavirusa i sedam-osam dana bez zajedničkog treninga zbog reprezentativnih obaveza. Izgubili smo dosta vremena, u kojem je trebalo da budemo duže zajedno. Ipak, u mini ciklusu od tri dana napravili smo dobar posao pred dva važna meča za nas. Otvorili su dominantno sezonu u ABA ligi sa ubedljivim pobedama. Zvezda ima ozbiljan kvalitet. Mi smo takođe pokazali da s pravom pretendujemo na sam vrh. U meč ulazimo sa respektom prema rivalu, ali i kvalitetu koji mi imamo. Očekujem dobar i intenzivan meč, taktički sa obe strane", izjavio je Petar Mijović.

U sve tri pomenute utakmice Budućnost je igrala u skraćenom sastavu. Amedeo dela Vale nije mogao da nastupa u Evrokupu, dok su Petar Popović i Vili Rid bili van stroja. Prema najavama iz Crne Gore Mijović će za meč sa Zvezdom na raspolaganju imati sve igrače, uključujući i nekadašnjeg trofejnog kapitena crveno-belih Luku Mitrovića, koji se ekipi priključio posle odrađenog ugovora u Izraelu.

"Želimo pre svega da ovaj niz teških utakmica počnemo što boljom igrom protiv Crvene zvezde. Uspeli smo ove sedmice da radimo zajedno na nekoliko treninga, i koliko-toliko se spremimo za iskušenja u narednom periodu. U svakom slučaju, Zvezda igra u proteklih nekoliko godina najkvalitetniju košarku i biće mnogo naporan meč za nas. Za takav se i pripremamo", jasan je ponajbolji igrač Budućnosti Nikola Ivanović, koji iz iskustva zna kako se dobijaju mečevi u Beogradu i protiv Crvene zvezde.

Budućnost u poslednja četiri gostovanja ima polovičan učinak, ali je samo jednom slavila posle 40 minuta igre. Taj drugi trijumf došao je protiv Partizana na Novom Beogradu posle dodatnih deset minuta u vrlo intenzivnom susretu, sa dosta preokreta.

Zanimljivo, poslednji klub koji je u Beogradu nadigrao Crvenu zvezdu kroz regionalno takmičenje bila je upravo Budućnost pre skoro četrnaest meseci. Zvezda pred sobom ima idealnu priliku da naplati stare dugove, ali i ubrizga bitnu dozu samopouzdanja pred možda najvažniji period u Evroligi. A delimično ima i obavezu da priredi jednu dobru i ubedljivu igru i pokaže karakter, uz pobedu koja uvek budi najlepša osećanja kod navijača...

ABA LIGA - 9. kolo

Petak

Cibona - FMP 93:80

/Novačić 28 - Ulubaj 16/

Subota

Igokea - Borac 73:71

/Jovanović 16 - Todorović 17/

Mornar - Partizan 77:76 (70:70)

/Pulen 19 - Miler-Mekintajer 22/

Nedelja

12.00: (1,25) Mega (17,0) Split (4,40)

18.00: (1,25) Crvena zvezda (17,0) Budućnost (4,40)

19.00: (1,10) Krka (23,0) Primorska (7,50)

Odložeo: Zadar - Cedevita Olimpija

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Saša ObradovićPetar MijovićDžordan LojdDžastin KobsKK Crvena zvezdaKK Budućnost Podgorica

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara